Декларира, че се осигурява на основание чл.4 ал.3 т.1 КСО и му удържате само данък
Мисля, че еднократно, но питайте в Агенция за соц.подпомагане
Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение - 2880 лв.

   Отпуска се когато майката (осиновителка) е студентка, учеща в редовна форма на обучение. Правото за получаване на еднократната помощ възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на майката. Помоща може да бъде поискана в срок до навършване на една година на детето, като изплащането и започва от месеца на подаване на молбата.
Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на майката.
Значи СОЛ с личен труд има само осигурителен стаж , който се доказва със заверена осигурителна книжка , а и парите който получава са му доказах доход.

Точно така :)
1. Изплащането на личен труд няма нищо общо с ДВТСПО и стаж. Сумите от личен труд са осигурителен доход, но не и стаж
2. ДВТСПО и СОЛ - нямат общо
Досега не съм освобождавала майка. Всеки който е закривал фирмата и е имало майка в нея, са я оставяли докато си го вземе. Посочих "като всички останали" във фирмата, защото хората работят, а след като фирмата прекратява дейност тези хора нямат работа там, но за майката направиха изключение, но както казах и в по горен пост: във всяко стадо има мърша.

Разбрахме какво искаш да кажеш с предния пост :)))
Осигурителните вноски се внасят до 25-до число на месеца, следващ месеца през който е положен трудът. Върху допълнителни доходи от трудова дейност след този срок, осигурителните вноски за месеца, през който е положен трудът, се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на доходите. (чл. 7 ал. 1 и ал. 2 КСО)


Плащането на осигуровки вече няма общо с изплатени заплати, аванси.......
Не ми се вярва да "работят" с две ведомости! Независимо, че във ведимистта пише "по банка" ИТ винаги искат и банково извлечение и сравняват ведомост и превод. Въпросната фирма не може да не знае това.

По-скоро си начисляват заплати "както е удобно на счетоводителката" :)
чл.9 от КСО                  
                  
 Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:                  
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;                  
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;                  
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.                  
По единият болничен са
А за осигуровките писах, че са по-малко по отношение на заплатата й по ТД в тази тема
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,7032.0.html
е съвсем възможно и да са внасяни по-малко осигуровки

100% са внасяни по-малко
Хм! Какви неща научава човек от тук!!!


Когато не хванат нещо сериозно, за да дадат някакво предписание, пишат какво ли не :)
Защо /на какво основание/ е  различна?
Не, стажа по ТД ще е в ТК
Стажа от кабинате за масажи, ще е в ОК
Как да изчисля трудовият й стаж?

В съответствие с подаденото в Д1
http://www.noi.bg/forusers/forms/118-examples

Предпоследната бланка е заявлението за ПИК.
Подавате го попълнено и веднага Ви издават ПИК
По повод на проверка от инспекцията по труда - ни искат удостоверие за пригодност на лицето за дадената работа . Какво е това удостоверие , и кой го издава ?

Това да не е здравна книжка, която трябва да имат всички лица свързани с храненето?
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Чл. 189.
(13) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., обявена за противоконституционна с РКС № 1 от 2012 г. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
А ако са само от стопанската дейност на ЕТ

след като е СОЛ - по ЕГН :)