Би трябвало, но все пак ние живеем в Абсурдистан!

Би трябвало най-малко да знаете законовите начини............
Не можете ли да ги назначите по чл.67 във връзка с чл.70?
И защо точно по чл.325 т.4 иска да ги освободи работодателят?
Мога ли на 3.06. да подам заявление по чл.327т.2 и да си тръгна.    Можете

Какви са вариантите да не ми плати изобщо? Щом сте Специалист ЧР, би трябвало да знаете
JiD, след като е по т.2, водите си я на работа докато се върне от майчинство и направи определеният брой часове
Отговорете на инспектора, че реално лицето няма изплатени доходи през 2012 г. и затова не сте му издали, а не че отказвате да издадете. Ако е необходимо ще му издадете с нулеви суми
Ако на СИРВ са считано от днес, заповедта пак от 22.05.
Заповедта може да е за период 22.05.2013-30.09.2013
Хитрува, така мисля и аз!  :smile1:

И аз така мисля :)
НОИ не ги интересува платени или не, осигуровки, а подадена Д1
Няма такова нещо. Осигуровките се плащат в сроковете по КСО
Аз заповед не пускам, но ще направя начислението за периода 18.04.2013г до 17.05.2013г. вкл.
затова си мисля,че е достатъчно работника да посочи дата от която иска да му бъде прекратен ТД,едва ли законодателя е предвидил всеки работник да е юрист ..аз така си мисля

Ако молбата за напускане е входирана на дата 16.04. с дата на напускане 16.05. - тогава е с предизвестие.
Но във вашият случай нещата не са така поставени.

Всъщност спирам да пиша, направете, както сметнете за необходимо и дано няма последствия
Изобщо не е така

Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

Не е длъжен работодателят да се съгласи на това основание



Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
искане Тд да бъде прекратен на 16,05,2013

Именно, това е заявление по взаимно съгласие!  /не е необходимо изрично да е написано, че е по взаимно/
Или освобождавате от 16.05.2013, или работникът пуска заявление за прекратяване на ТД с предизвестие, или - самоотлъчки от както не идва на работа

Ако в самата молба имаше текст " Ако молбата ми не бъде приета, да се счита за едномесечно предизвестие", тогава имате основание да освободите по чл.326 и да търсите неотработено предизвестие
Да не говорим, че в О.К. стажът е осигурителен, а в трудовата е трудов и има разлика.

Преди 2000 г. всички служители, които работиха в ЕТ-та, стажът им се заверяваше в ОК. Но той им се води трудов
Не, продадена е стоката, но това е преди 10 дни и понеже не съм си подала тогава навреме декларацията - да я сторнирам. Това е съвет от поредния счетоводител. Вече изгубих търпение и не знам на кой да вярвам, предпочитам сама да си свърша работата, защото ме е страх да се доверя на който и да е. Нека да оправя батака, пък после ще видим дали ще наема някой счетоводител. Засега нямам някакъв особен поток от документи и не ми е толкова необходим. Вярвам, че благодарение на вас и на търпението на служителите в НАП и НОИ /на първите търпението не им е силна черта де  ;D / ще се справя. Благодаря ви, всяко мнение ми е важно и полезно!

Правилно е казал счетоводителят, защото ако не сторнирате касовата бележка, трябва от същата дата да започнете самоосигуряването, вече сте подала Окд5 и предполагам сте писали следваща дата :)

то на какво основание работодателя го освобождава с предизвестие

Именно за това говоря, че документално не са им оформени нещата, само казано-речено

Аз лично в тази ситуация няма да освободя по чл.326, защото нямам основание. А предизвестието как ще го търся? Дори да тръгна да съдя, как ще докажа, че лицето има пуснато заявление за напускане по чл.326 и не е отработило предизвестието?
Пуснах си ОкД5, декларирах че ще плащам пълния размер вноски с днешна дата. Сега ако ме насочите към следващия документ, който трябва да подам, ще ви бъда много благодарна.

Ежемесечно подаване на Декларация 1 и плащане на осигуровките.


Понеже имам пусната касова бележка преди 10 дни - 1 на брой, ме посъветваха да пусна сторно бележка. Какво да опиша в нея на наименование?

Върната стока, може би
Да, вписва се в заповедта.

Работникът дължи на работодателя:
а/ чл.220 ал.1 КТ -оставащият срок на предизвестие
ако не са минали 3г,от последната регистрация се получава само минималното обезщетение от борсата.  Да

Ако я съкратим по чл.328,т.3,ще получава ли по-голямо обезщетение? - не

А за да я съкратите трябва ИТ да даде разрешение. Майката е под закрила на чл.333 КТ
Няма как в едно УП2 да опишете доходът от няколко фирми
От НОИ се включват със собствено становище по темата с Писмо № 91-01-272 от 23.11.2004 г.
В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164. ал. 1 от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53. ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.
При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл, 54. ал. 1 от КСО, тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат."


"В Кодекса на труда (КТ) няма изрична забрана за работниците и служителите през периода, в който ползват платен годишен отпуск, да работят по трудово правоотношение при друг работодател. Също не е предвидено по време на ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години (по чл. 164. ал. 1 КТ), майките да не могат да работят при друг работодател. Поради това би могло да се счита, че през време на ползване на този отпуск майките могат да сключват трудови договори с други работодатели, на пълно или непълно работно време. В тези случаи се счита, че това е вид работа по външно съвместителство по чл. 111 КТ. Това се казва в писмо на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) № 04-02-715 от 30.09.2004 г.