1. Новият съдружник с Трудовия договор участва ли в управлението? От това зависи дали трябва да се осигурява
2. Англичанина след като само е съдружник без участие в управлението - не се осигурява
Аз реших да не съдя баща си и не получавах издръжка.
Това нормално и морално ли е според Вас?
И как един човек с интелектуални затруднения би поискал издръжка?
Има нещо неуредено и неработещо в този вид, което да защити правата на определена група от хора, имащи право на издръжка.

И аз се замислих за моралната страна на въпроса!
минимум 1/2 от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск


от общия отпуск за годината
Да. Никой нищо не му дължи, ако няма съдебно решение.
:good:
Значи ли, че студента задължително трябва да осъди родителя, за да се признае "официално" тази издръжка????
Размер на издръжката

Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.
(2) Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.


 Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Издръжка на ненавършилите пълнолетие деца от родители

Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
(2) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
(3) Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството.
(4) По искане на родител или на лице, което осъществява заместваща грижа по чл. 137, съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.

Грешна Ви е насоката!
 :good:
Защо махна скритият текст?
Беше много полезен!
Какво значение има дали са студенти, щом са пълнолетни?
Нещо явно грешите.
Няма деца, които да издържа.
Ако има присъдена издръжка, то тя се търси и получава по друг ред и следва да представи съдебното решение, с което е осъден да плаща издръжка на пълнолетен низходящ.
Ако нямате такива документи и щом няма непълнолетни деца, които да издържа, приемате, че няма деца за определяне на дохода.

Има значение, защото в ГПК пише "или деца, които издържат". А пълнолетни деца се издържат до 25-тата година, ако са студенти!

р.р. което няма нищо общо с присъдените издръжки
БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР
НО ТЕЗИ ДЕЦА СА ВЕЧЕ ПЪЛНОЛЕНТИ

опс... извинете! Студенти ли са тези деца? Ако са - предният отговор остава.
Ако не са: 677-420 = 257 - запор
Това съм го прочела.Въпросът е дали чл. 176 от КТ се отнася само за основния ПГО или за сбора от всички видове ПГО за годината-основен и допълнителни,на които има право лицето.

Като сте го чела, някъде пише ли точно колко дни могат да се прехвърлят?
3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
677/3=225.67 запор
677-225.67=451.33 остава до получава
Това, че фирмата спира дейност /не е закрита/ не е пречка бабата да продължи да си получава майчинството
Трябва ли заемът да се приспадне от чистата сума

Не
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.
Не, нищо не се подава в НОИ
Договорът ми изтича на 10.06 и ще бъда освободена.Аз искам да взема остатъка от възнаграждението -сумата която съм взимала през първите три месеца.Не искам тези 50 процента и затоваа питам ще имам ли право на цялото възнаграждение.

Да, ще имате право
Но аз това искам-да възстановя старото,но проблема е тази осигуровка на 6 часа под минималната работна заплата.Има ли вариант да ми бъде изплатено 50%за останолото време ,защото според тях щом си назначен на по-малко от минималната ти се полага само 50%

Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащане.

(чл. 54б, ал. 6 КСО)


Принципно - да.
но проблема е тази осигуровка на 6 часа това няма значение, защото в КСО е казано " Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява трудова дейност – основание за задължително осигуряване, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца

Не разбрах искате да напускате или да получавате 50% обезщетение? Ако е второто, защо не сте се възползвала още от 01.10.2015?
можели от 10.06
Не

тъй като на 16.06.2016 стават 9 месеца, то от 10.06.2016 ще имате право да възстановите старото обезщетение
Промяна на длъжността няма, но има промяна в съдържанието на трудовото правоотношение, а и ДС ни е необходимо за пред ИТ, че за работата, която извършват са назначени втора категория.

И каква е промяната на съдържанието на трудовото правоотношение? Промяна на работно място, на часове труд......?
В ТД фигурира ли категорията труд?
Пред ИТ се доказва с ведомости, рекапитулации - там се вижда за какво се осигуряват