Не, разбира се... Попитах за повече сигурност, тъй като не допускам, че зная всичко, а и не открих конкретен текст в нормативните актове.   

Благодаря :)

Лицето трябва да е осигурено за ОЗМ в денят, предхождащ първия ден на болничният....... преразказвам :)
Колко по-конкретно да пише?
Можете да сключите трудов договор и сте задължени да го обявите до 3 дни от датата на сключване. Кога ще започне служителя е отделен въпрос и НАП не го интересува.

Принципно - да, но трябва да се спази и
Чл. 63. (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.
Това може да Ви е полезно
Д1 и 6 се подава от 01.05. до 25.05.2016 за хонорари, изплатени през м.04.2016
Данъкът - да, с декл.чл.55
Въпросът ми е може ли работодателя да я пусне в неплатен отпуск
Ако има заявление от майката - да

няма как да платим нито като обезщетение
Рано или късно ще се наложи да плащате обезщетение.
в Д1 за осигурителен доход 225лв ли се пише?
Осигуровки има ли на тази сума?
Тези 300 лв. за целият период ли са? м.01.2015 - м.12.2015?
Лицето било ли е осигурено на друго основание през този период? СОЛ ли е?
Ако няма други доходи освен този по гражданския договор, не се удържа ЗО, а само ДОД.
Да
В голяма заблуда сте, естествено че се делят на периода на извършване на работа. датата на плащане има отношение само дотолкова, че спрямо нея се определя срока за внасяне на осигуровките, данъка и подаване на декларациите.

 :good:

 j.dimova, за изчисленията - не съм смятала сумите, но принципа е верен

Здравейте,
аз трябва да коригирам Д 6 в посока намаление на данъка по ЗДДФЛ,  коригирам с код к във втората колона с новата сума, а в първата колона остават ли си сумите или трябва да са нули?

Защо в намаление?
Ако сега начислявате обезщетението, ДДФЛ трябва да е в увеличение
буква "К" - когато се намалява размерът на декларираните задължения. В този случай, освен коригираните, се попълват и всички останали данни от съответната колона на подадената преди това декларация.
В такъв случай подаваме Д1 с код корекция за конкретното лице само , а не за всички , нали? Да

А Д6  понеже сумите са в увеличение си подаваме редовна декларация а не коригираща? Кои суми????
 :good: Благодаря, но точно в този абзац пише, че е 70% от месеца, в КОЙТО Е НАСТЪПИЛА временната нетрудоспособност, а тя е настъпила в март.

Работодателят изплаща брутно възнаграждение, а не обезщетение, за да се взима за база месецът, в който е възникнало
т.е. работникът трябва да вземе надник, както ако е на работа, само че 70%
 Даааа, не съм забравила, но от АДВАНС, твърдят, че те са правите, става въпрос за ОМЕКС програмата, там ми смята деня за април, на 22 работни дни, колкото са в март. Някъде нормативно има ли начина на изчисление?

осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия, втория и третия работен ден от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.

Какво по-ясно от това?
Здравейте, нова съм във форуми и затова ще помоля за извинение, ако е коментирано вече, но не намерих нищо по моя въпрос. Интересува ме, когато болничният е от 30 март до 1 април, как се смятат 3-те дни от работодател? Аз мислех, че е за 30 и 31 март като разделя заплатата на 22 р.дни, а за деня - 1 април на 20 работни дни, колкото са в април, но в програмата за заплати излиза друго.
Така е! Не сте забравила, че се изплащат на 70%, предполагам
Нямаше ли условие за осигуровките ако след приспадане на НПР сумата е под МРЗ няма осигуровки? Реално при мен няма ГД, но не знам защо това ми се е набило в главата. Иначе ако е СОЛ е така :)

Ако е осигурен на друго основание, се начисляват и осигуровки, независимо, че сумата ще е под МРЗ
корекция Д1 на тримата служители + корекция Д6 със вярните суми , във всички други клетки -  като преди подадената Д6.
Може да подадете с ел.подпис
Осигурителят представя в НОИ удостоверение, приложение № 9 на хартиен носител, на електронен носител или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя, в срок до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило болничния лист на осигурителя.

http://www.nssi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits
Не става дума за това дали е фатално или не. Лицето може да не иска да има прекъсване. Изказали сме мнения от които нито едно не е грешно и те да си преценят.

Иска, не иска, подписал е заповед за освобождаване
Още повече за няколко дни стаж, едва ли някой ще направи въпрос
И аз се сетих за това, но така ще му се прекъсне стажа. Той ще даде 1 ден работодател, останалите от НОИ, на новата ще започне от 19.03 работа ама така ще има пропуск от 15 до 18.03

Не е фатално!
Такова чудо не съм имал..
Двете предприятия са ЕООД и ЕТ на един и същи собственик.
Решава да прехвърли работник от едното в другото, като последен работен ден в едното предприятие е 14-ти март, а от 15-ти март в другото предприятие. Но сега получавам болничен от 14-ти до 18-ти март на същия работник.
 Заповедта за прекратяване на ТД е подписана от лицето на 13-ти март, както и на същата дата -  трудовия договор в другото предприятие за започване от 15-ти март.
Чак сега ми носят болничния и се чудя от къде да я подхващам. :blink:
Според мен - да пусна болничния в старото предприятие, но дали ще го изплатят целия през първото предприятие? Три дни от работодател + 2 от НОИ, но работника има само един ден в това предприятие... после, другите..

Пускаш болничния от първото предприятие! Независимо, че договорът е прекратен междувременно, НОИ ще изплатят болничния
Променяш заповедта за назначение във втората фирма, счит. от 19,03,2016
Нищо друго не пипаш, имам предвид у-ния по чл.62 и дата на ТД