Докато получава обезщетение от борсата, не внася здравно.
Осигурителен  стаж се зачита за този период.
Според служител от НОИ е 2 месеца 24 дни. От сутринта ми вдигат нервите.

Искайте да Ви дадат предписание и ако получите такова, което ме съмнява, тогава коригирайте осиг.стаж
Служителят от НОИ да си прочете техните указания Изх.№ 91-01-88 / 29.03.2005г. ОТНОСНО: Измененията и допълненията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, направени с ПМС № 39 от 11.03.2005г.

Осиг. стаж е верен
да така е но нали се посочват и периоди
Неточностите в моето писане се дължат ,че аз наистина не се занимавам с това , но се информирам ,защото  се чудя дали е необходимо до си събирам уп2 та от фирмите ,в които съм работила или е безмислено.
В крайна сметка това , което чух по телевизията беше ,че няма да се изисква уп2 за периода 1999г до момента защото данните ги има в НОИ .А в сайта на НОИ накратко е написано ,че ще се отпускат по-бързо пенсиите и затова ще намалеят документите ,които се представят.Това трябва на края да се приеме и от парламента.


В НОИ има данни от 1997 г.
Ако нямате УП2 за даден период след 1997г., може да декларирате, че давате съгласие за този период да се вземат данните от персонален регистър.
бил в неплатен
А сега на работа ли е? Работодателят ли иска да го освободи?
За служители, които си променят длъжността и заплатата, се подава У-ние

И Уведомленията трябва да са с най- ранна дата 3 дни преди изменението на трудовия договор?  - Да
Може ли да се сключи втори трудов договор с шофьор?
При основния работодател ще бъде в неплатен отпуск,когато работи по втория договор.
Ако е възможно,всичко това, как да се оформи вторият договор ,тъй като ще бъде сключен при по особенни условия -не е обвързан с работно време,а само с извършване на определена работа.

Трудовият договор е обвързан с работно време.
За извършване на определена работа са гражданските договори, но незнам във вашия случай дали би свършил работа.
Предварително се извинявам, че пак повдигам тази тема, но не намерих отговор на въпроса, какво правим, кагато в бланката за УП-1 не достига място за описание на всички издадени образци на УП-2. Обикновено те са много повече, а посочените редове на страница 4 от образеца са само 4!?

Първото, което се сещам в графата за прил.2 да пишете "по опис" и на отделен лист да направите опис на приложенията
от първия болничен за бременност и раждане до 410-я календарен ден, ще получавате сумата "изчислено върху РЗ от последните 2 години,", ако се осигурявате на ниския процент като ЗП.
След 410-я ден до 2 годинки на детето, трябва да прекратите осигуряването като ЗП, ако искате да получавате майчинство

Благодаря за отговора, но не съм съвсем сигурна, че разбрах. Т.е. ако искам да получавам майчинство, такова, каквото трябва да бъде на месец, изчислено върху РЗ от последните 2 години, трябва да се откажа от ЗП. А в противен случай, какво се случва ако все пак се регистрирам, и избера да възможно най-ниската вноска без % за общо заболяване и майчинство?!

отново благодаря предварително
да


Благодаря!!!
значи да разбирам, че дали ще ползвам болничен или не все осигурителния ми доход за м. Януари ще е все 1200 лв.
След като имотът е на двамата съпрузи, то служебната бележка /съответно доходът/ е издадена/изплатен неправилно само на единия.

Правилно е отговорила Таня, че двамата съпрузи трябва да подадат ГДД

Според служебните бележки съпругата е лицето придобило дохода. А то е, което дължи данъка.
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., отм. като незаконосъобразна с Решение № 9353 от 21.10.2002 г. на ВАС - ДВ, бр. 103 от 2002 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
Ако си намерите работодател и непрекъснато сте в болнични, ще му струвате около 20-тина лв. на месец. Това е сума за здравно върху болнични.
Ако не си намерите, най-късно един ден преди 45-дневния болничен трябва да се водите някъде на работа.
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.



Доколкото имам инф. е на срочен ТД, но нямам представа до кога е. Въпроса е там, че искаме да го уволним поради намаляване обема на работа, а не по взаимно съгласие, понеже човека иска да отиде на борсата. И ме интересува, ако хипотетично сега го уволня без предизвестие му дължа 3 раб. заплати + неизползван отпуск, ако има такъв? И като отиде той на борсата и след един месец не си е намерил работа дължа ли му обезщетение или си го получава от борсата.
това къде мога да го прочета

КСО
Нямате голям избор.
Начислете ги в м.11 и пуснете Д1 с разликата
Искате да кажете, че в Д6 са включени и осигуровките върху 200-та лева?
Работник напуска на 30.11.2011г., като му е изплатена заплатата за м.11. На 20.12.2011 работодателя му дава 200 лева награда. В  декларация 1 той не фигурира, тъй като се води напуснал, но в декларация 6 сумата я има. Какви данни и как да подам за него?

Коя сума? 200 лв?
Трудов договор сключен на основание чл.114 от КТ се признава за трудов стаж, само че пропорционално на отработените часове.
Не мога да разбера само на какво основание от КСО се третира по различен начин във връзка с това дали е самостоятелен договор или допълнителен договор?

Моля, задайте си въпроса в отделна тема!