Има и друг трудов договор.При това положение трябва ли да внася здравни осигуровки?

Прочетохте ли по-горе какво съм копнала?
от Румяна Станчева, експерт в НОИ

Трудов договор може да се сключва за работа през определени дни от месеца (чл.114 от Кодекса на труда). Когато работникът или служителят работи при един работодател общо не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца последователно или разпокъсано, времето не се признава за трудов стаж. За лицата, които работят по условията на чл.114 от КТ, се дължат осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване. На работниците и служителите времето, за което са внесени или дължими осигурителни вноски, се зачита за осигурителен стаж.

Редът за осигуряване на лицата, наети на работа по условията на чл.114 от КТ, зависи от обстоятелството дали това е единствено трудово правоотношение за тях или получават доходи за работа и по друг трудов договор през месеца.

Работниците и служителите, които работят през месеца само по едно трудово правоотношение по чл. 114 от КТ, както и в случаите, при които работят по повече от един трудов договор, всеки от който е сключен за не повече от 5 работни дни или 40 часа, подлежат на осигуряване по реда, определен в чл.4, ал.2 от Кодекса за социално осигуряване за следните социални рискове: инвалидност, старост и смърт; трудова злополука и професионална болест. За тези работници и служители независимо от размера на възнаграждението се внасят осигурителни вноски само за фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест".

Когато работник или служител работи по основен трудов договор за повече от пет работни дни или 40 часа през календарния месец и същевременно има сключен трудов договор по условията на чл.114 от КТ, подлежи на осигуряване за всички осигурени социални рискове и по двата трудови договора. В този случай осигуряването по договора по чл. 114 от КТ е по реда на чл.4, ал.1, т.6 от КСО. И по двата трудови договора се внасят вноски за четирите фонда на държавното обществено осигуряване.


Зависи дали има и друг договор, осигуряването е различно. Вижте Вие къде попадате.
Зависи дали ще е до 40 часа или над 40 в месеца
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто,от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски,за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

чл.41 КСО
При който от двата вида изчисление с калкулатора на КиК, да запишете, ще е верен и няма да върнат УП-то.
Аз лично пиша  стаж на база действително отработено време..
Едно УП3 с целия стаж.
В забележка пишете, че фирма Х е правоприемник на фирма У
Няма ли да се прецакат така, би трябвало към всеки пълен лев, ама примеро ако е 1,51 да е към 2 лева.

и аз мисля, че така ще е
Кой човек е патриот?  :more_bg:
Този, който умира преди да стигне пенсионна възраст   >:( >:( >:(
ДУ няма  общо с КТ, за да говорите за чл.224 КТ.
Д6 за ноември с код 3 /изплатени/
Д6 за декември с код 01 /аванс/
Д6 за декември с код 03 - без сумите по код 01
Как се отразяване в декл.1  служителка която е в платено майчинсво?

в 16.3
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

Колко по-ясно от това трябва да е написано?

А клаузата за 30 дневно предизвестие важи, когато изтече изпитателният срок.
благодаря и аз така мисля. Но от ИТ ми отговориха, че щом договора е със срок на изпитване в полза на двете страни задължително има предизвестие, нищо че срока от 6 м. не е изтекъл още.

Това не е вярно!
Ето го и него.
Моя съвет е да не разчитате на калкулатрите, те само могат да насочват, а и изчисляват работни дни
Когато едно лице е работило на 8 часа и 4 часа как ще му изчислиш стажа като събереш календарни дни с работни. Не знам дали сте замисляли?

Кой стаж имате предвид?
Защото единият е в календарни, а другият - в работни.
Да попитам тук ако лицето е назначено на 01.08.2011 до 15.01.2012 има право на пл.год отпуск за 2011 8 дни, а за 2012 има ли право на отпуск и на обезщетение за неизползван такъв за 2012?

НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Размерът на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) Работникът и служителят има право на парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, когато е придобил поне 1 пълен месец трудов стаж. Последният месец при трудов стаж повече от 1 месец се счита за пълен, ако работникът и служителят е прослужил най-малко половината от работните дни на месеца.
мерси dalila !
но може ли да ми кажеш на какво се основаваш и как го рапределям възнаграждението което му е дължимо към 20.12.11?
наистина ми е необходим отговор 10х

Договорената сума, правопропорционално на периода - това за възнаграждението.

За декларацията основанието, че ти като възложител, трябва да знаеш дали да правиш удръжки, ако е под и над МРЗ сумата по ГД, да знаеш дали не трябва да правиш удръжки  върху по-малка сума, за да не надхвърли 2000...........

Ако нямаш Декларация от лицето, знаеш ли дали правилно ще направиш нещата?
За двата месеца Ви трябва осигурителния доход.

Ето и декларацията, която се попълва
Благодаря за отговорите. Това означава, че отпуска от 2009 г. не е задължително да се ползва до края на 2012 г. Нали правилно ви разбирам?

Правилно сте ме разбрали :)
Не, лицето не работи по график, договора е сключен на 27,02,2009г.  за 8 часов работен ден, а първия работен ден на лицето е 04,03,2009г. тъй като 1,2,3 са почивни дни.

Според мен трябва да поправите записа в ТК