Аз имам майка по майчинство с неизползван отпуск за 2009г и го пуснах преди 31.11.2011г.веднага след приключването на майчинството. Но отпуската и за 2010г.и 2011г.-ще го ползва през 2012..нямам много голям избор нали?

Можело е за 2009 да я оставите, а да ползва за 2010, но и така не сте в нарушение. Друг е въпросът, че през 2012 ще се наложи да ползва за три години отпуск.
§ 3е. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., обявен за противоконституционен с РКС № 12 от 2010 г. - ДВ, бр. 91 от 2010 г.) Неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г.

:) :) :)
КТ § 3ж. Неизползваният платен годишен отпуск или част от него за 2010 г., включително и отложеният по реда на чл. 176, ал. 1, може да се ползва до 31 декември 2012 г.

т.е. преди 2010 г. отпускът не се губи. Ако има такъв, при напускане - чл.224

В графикът се залагат всички дни, на които има право работникът.

НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Чл. 37а. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.) (1) Преди да утвърди графика по чл. 173, ал. 1 КТ, работодателят е длъжен да покани всички работници и служители да заявят своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага, както и за предходни календарни години.

(2) Графикът се изготвя така, че да се осигури нормално протичане на производствения процес в предприятието, както и да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(3) Графикът съдържа данни за трите имена на работника или служителя, заеманата длъжност и организационното (структурното) звено, в което работи, продължителността на основния и допълнителния платен годишен отпуск в работни дни, началната и крайната дата на ползването му, календарната година, за която се полага отпускът, и други данни, свързани с ползването на платения годишен отпуск.

(4) Работодателят е длъжен да информира всички работници и служители за утвърдения график по ал. 3 и да държи на тяхно разположение на подходящо място в предприятието екземпляр от графика.
Аз също мисля, че е така, но тогава значи, че е грешно записаното в тр. книжка. В нея е попълнена дата 01.03 при положение, че е денят е неделя. И сега кое е вярното и трябва ли да поправам датите в тр. книжка?

Да не би лицето да е работило по график и 01.03 да е бил първия му работен ден?
И сега,какво предлагате  :smile1:

Вижте по-горе какво сме писали аз и Таня-ЛС
И аз мислих да посъветвам да съди, но, дали само с трудова характеристика ще успее да осъди..............
Ами защото този въпрос беше висящ, и не се уреждаше, и при справка с издадени ведомости това "лъсна".

Нещо не е както казвате!
Работил сте толкова време по устно разпореждане, не сте получавал заплащане за този труд, изведнъж ведомостите "лъснали"!!!!!
Може устно да сте се договорили да работите безвъзмездно на работодателя :)

Работих по устна заповед без длъжностна характеристика, но цялто количество метал е минавало през мен под формата на програми за рязане на метали. Искам да ми се плати този труд.

Имам трудова характеристика от работодателя си, че съм изпълнявал такива задължения.

Имате длъжностна характеристика, но дали е подписана от Вас?
И щом от 2007 година работите И това, защо чак след освобождаване Ви се сещата да търсите плащане?
Предполагам, че длъжностната характеристика е подписана от Вас.

Какво търсите не разбрах!
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1723.msg5197/topicseen.html#new

ако питането е в тази връзка, едва ли е необходимо каквото и да било попълване :))
здравейте имам проблем имам самоос.лице което през 2010 г си е внасяло само ЗО и то като безработно незнам какъв код да сложа на обр.1 на вид осигурен

??????
Ще бъда много благодарна ако някой коментира компетентно и аргументирано поставения от мен въпрос по-горе  :smile1:

чл.16 НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
и
чл.41 КСО
със стаж или без стаж е?

5 определено са без стаж :)
 :smile1: Подава се толкова пъти, колкото се налага да се подаде. Няма ограничения. "Виси си" докато се пенсионирате и след това ;) Не се променя. С нея се подават единствено начислените осигуровки без ДОД. Когато се платят заплатите и осигуровките, тогава се подава с код 3, но само с данъка :)

Реших, че пак съм пропуснала някаква промяна :)
По отношение на изплащане на заплатите, само за това се сещам

Чл. 245. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.

Но пък не дава отговор на въпроса ти "До кога могат да "висят" с код 2"
Пропорционално на зачитащия се стаж
чл.328,ал.1,т.2

Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.


Имате право на това обезщетение. За целта, след изтичане на м.12.2011, отивате във фирмата, декларирате, че в периода 01.12.2011 - 31.12.2011 не сте били в трудово-правни отношения. Носите и трудовата книжка за справка.
....абе и аз така....ама според кой нормативен текст!?!

П.П.: Логиката ми е една - срещу моя документ ще се броят пари и който ги получава няма да носи отговорност за грешката...така че да търсим точно тоя текст ми се иска :thumbup:

 КСО Чл. 70а.(2) При определяне на средномесечния осигурителен доход не се взема предвид дохода за времето:
2. на отпуска за отглеждане на дете, през който е получавано обезщетение;

Хм, четейки КСО,  майчинството не влиза като база за изчисляване на пенсията.........

За стаж, влиза, но за доход - не

Няма обезщ. по чл.222 само една брутна заплата за неспазено предизвестие тъй като днес връчват заповедта за освобождаване и от утре не сме на работа

Цитирайте точно по кой член и алинея от КТ сте осводобена!
Имаш ли право на обезщетение по чл.222 ал.1 КТ?
Предполагам - да. То ще е за периода 01.12.2011 - 31.12.2011.
Така, че не мисля, че имаш нужда от друго назначение