"Заявявам, че ще се осигурявам за" - както лицето си избере на високия или на ниския процент.

Инвалидността му има отношение към данъка, не към осигуровките.
Получената сума месец за месец ли е, или се събират на 6 месеца. А поне, мога ли да се запиша като безработна за да не си прекъсвам стажа, докато си намеря нова работа.



На месец трябва да е под МРЗ, за да можете да получавате обезщетение от борсата
Това:
Затова при ТД има нормативно признати разходи.

Да се чете, като:
"Затова при ГД има нормативно признати разходи."

Нали?  :smile1:


Да :)
НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ

Чл. 1. (1) (Доп. - ДВ, бр. 17 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2009 г.) Пенсиите и добавките към тях се отпускат въз основа на писмено заявление по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ), към което се прилагат всички необходими оригинални документи. Заявлението може да се подава лично, чрез законния представител, чрез лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето, чрез последния осигурител, чрез осигурителна каса или чрез упълномощено лице до териториалното поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес на заявителя. Заявление за пенсия от лице, изтърпяващо наказание "лишаване от свобода" или задържано под стража, може да се подава и чрез ръководителя на мястото за лишаване от свобода, съответно на мястото на задържане под стража, който издава удостоверение, в което се вписват трите имена по документ за самоличност на лицето, единният граждански номер и постоянният му адрес.


Не сте задължени Вие да попълвате УП1
Не се признават. Затова при ТД има нормативно признати разходи.
За да имате право на платена борса, сумата по ГД трябва да е по-малка от МРЗ на месец, след приспадане на нормативно признатите разходи


Дойде и моя ред. Реших се да си потърся правата и да поискам да ме съкратят на основание не платена РЗ. Идеята ми е докато си намеря работа да ми продължат стажа и осигуровките, затова и толкова държах да се запиша в бюрото. Сега обаче възниква друг проблем. Имам и граждански договор. Доколкото разбрах, ако там получавам повече от минималната заплата, нямам право на обезщетение за безработна. Сумата е малко по голяма. Мисълта ми е - признават ли се някакви разходи - гориво, наем и тн.
Незнам защо сте решили, че информацията от НОИ се разминава със закона.

Прил.7 е декларация за банкова сметка
Прил.8 е придружителното писмо.
Прил.9 е описа на документите, ако не предоставяте информацията на файл.

Няма други документи



ЗДРАВЕЙТЕ, ПОРАЗРОВИХ СЕ ИЗ ФОРУМА , НО НЕ НАМЕРИХ ТОВА КОЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВА ОТНОСНО НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ В НОИ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВИЯ БОЛНИЧЕН ЛИСТ ОТ 45 ДНИ  ЗА МАЙЧИНСТВО.АКО МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ, ЗАЩОТО В НОИ МИ КАЗАХА ПРИЛ.7,8,9 И ПРИДРУЖИТЕЛНО ПИСМО, НО НЕ СЪМ УБЕДЕНА ДАЛИ ТОВА Е ВСИЧКО. ИЗЧЕТОХ РАЗПОРЕДБАТА, НО НЕЩО СЕ РАЗМИНАВА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ НОИ И ТАЗИ В ЗАКОНА.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
Върху обезщетението за неползван отпуск няма осигуровки, има само 10% Данък.

moje li da mi pomognete ? Ot 19 septemvri si prekratih mai4instvoto za otglejdane na dete do 2 god. Na 25 bqh osvobodena ot rabota . S rabotodatelq se razbrahme da mi bade izplaten neizpolzvaniq ot men platen godi6en otpusk,interesuvame na tezi pari pla6tat li se osigurovki i kakav e ramera na obe6tetenieto ? Znam 4e se pla6a DOD , no neznam kak da si go iz4islq . Zaplatata na koqto sam osigurqvana e 300lv .
От тук може да я изтеглите

http://www.nssi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm


КОЛЕГИ, НЕОБХОДИМО МИ Е ПРИЛОЖЕНИЕ 2 ЗА ОСТАТЪКА ДО 410 -те дена, но новата бланка
В НОИ ми показаха такава на която под Приложение 2 е изписана дата - мисля че беше 19.02.(не съм сигурна)
Никъде не мога да ч открия.А вие  :help: :help:http://www.noi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm

Майката има право на отпуск по чл.164 и по втория договор, независимо, че няма право на обезщетение по него.
С малко допълнение

Двустранното договаряне може да се осъществи след като лицето се яви на работа т.е. не може по време на болничните.




Срочните договори за това са срочни, защото при тях е фиксиран и момента на влизането им в сила и момента на прекратяването им. Те се прекратяват автоматично с настъпване на обстоятелството двустранно договорено в самите тях като основание за прекратяване. Няма значение дали лицето е в болнични, в родилното  или на Марс ;D. Ако работника продължи да се явява на работа след изтичане на срока или изпълнение на договорената работа и в продължение на 5 дни работодателя не отправи до него писмено възражение и забрана за тези действия, по силата и при условията на чл. 69 договора автоматично се превръща в безсрочен. Няма как изобщо да се говори за прекратяване на срочния договор и едновременно с това за превръщането му в безсрочен  :swoon:
По повод това, дали може да се промени срока на договор, когато една от страните е в болнични - няма пречка - временната неработоспособност не лишава която и да било от страните от граждански права и задължения относно каквито и да било договори. Щом има двустранно договаряне би следвало да е действително. :thumbup:
Работодателя внася ЗОВ за неплатения/30д-чл.160КТ/за своя сметка ,а ако лицето ползва още непл.отпуск тогава е за сметка на лицето ,работодателя го внася,удържа го от служителя в последствие,но  не се признава за стаж в една календарна година.


Това не е вярно!
Чл. 177.КТ

Този отпуск как се изчислява по 8 часа или 2 часа. - по 2 часа
Ето, затова питах!!!!!!!! Защото не ми е ясно какво става, когато не са внесени в рамките на месеца!!!!!!!!!!!!!!

Подавате Д1 до 10 дни след плащането на осигуровките.
в рамките на месеца -  касае по трудови правоотношения
Здравейте имам служител назначен на трудов договор от 21.09.2010 до21.09.2011 (дата на прекратяване) работил на 2 часов работен ден . Въпросът ми е как ще попълня трудовата книжка относно трудов и  осигурителен стаж, трябва ли да издам и УП3 Каклулаторите в сайта посочват 3 месеца и за двата вида стаж . Не трябва ли да посоча за трудов стаж 1 година и отделно в тр книжка да посоча че лицето е работило при 2 часов раб ден


Трудовият и осигурителния стаж са равни в случая. Попълвате от 21.09.2010 до 21.09.2011 - 3 месеца.

Трудовият стаж не е 1 година, защото "За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време"
 От НАП ме посъветваха да подавам Д.1 за смоосигурявящ след внасяне на дължимото. В противен случай здравният статус е нереален.


НАРЕДБА № Н-8 от 29.12.2005 г. з

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., бр. 1 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:

1. (изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г.) от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ деня на възникване на последното задължение за внасяне на вноските за този месец, освен при изплащане на аванс, който не е единствено плащане за месеца;

2. (доп. - ДВ, бр. 7 от 2007 г.) от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 10 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец;

Ако работата е завършена, може, независимо, че лицето е в болнични.
Когато изчислявам базата за болнични през 1995 година само заплатата по щат от миналия месец ли се  взема или и класа?


Благодаря предварително

П.П за първи път ще правя УП и ми е доста трудно така че моля да ме извините за тъпите въпроси



Сумата върху, която са внасяни осигуровки т.е. брутната
Изшинявам се но малко се обърках от различните мнения. В забележката се описват дните както са описани в болничния или само тези за сметка на НОИ? И ако болничните навлизат и в следващ месец по отделно ли се описват за всеки месц?
Благодаря предварително

 В забележка помесечно се посочват дните през годината, за които е изплащано обезщетение от териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Това е от Указанието на УП2
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

Не може да ползва отпуск по чл.157, защото не са роднини по права линия
В смисъл да го опиша като дати ли?

Описва се в даденият месец колко работни дни болнични е ползвало лицето /без дните от работодател/