Много благодаря!

Въпреки, че го прочетох не ми се вярваше.  ::)

НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Чл. 9.(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.

След като се зачита за 1 ден трудов стаж, има право и на същият отпуск.
Здравейте,

Колко дни платен годишен отпуск се полагат при трудов договор на 4 часа?

Колкото и при 8 часа
   За дните болничен работодател,след като е възнаграждение,а не обезщетение,дължат ли се осигуровки и данък и върху 420 или върху брутната заплата  по 70%,изчислено за тези 3 дена?А за дните от НОИ дължат ли се осигуровки?

Не се дължат осигурителни вноски, данък се дължи върху 70% от брутото, но не по-малко от МОД-а.
За дните от НОИ - 4.8% върху 420 лв. за сметка на работодателя
Аз не се изразих правилно.Имах предвид отзад в трудовата книжка,където се вписват изплатениете обезщетение-там пише за времето от до. ;D

това обезщетение не се пише
След като ще плащате цялата сума през м.07 - в м. 07. я начислявате.
Д6 за м.07
Д1 за всички месеци, сумата пропорционално на месец
Освободих вече работничката по чл.325 от 18,07,2011.Начислих 2 брутни работни заплати.Обаче в трудовата книжка как трябва да се опише за период 18,07,2011-18,09,2011 ли?

чл. 222, ал. 3 Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст Необлагаем доход по реда на чл. 24, ал. 2, т. 8 Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки

Не е трудов и осигурителен стаж, за да правите това вписване
"- попълва се дневното работно време в часове на осигуреното лице по трудовия му договор; когато дневното работно време по трудов договор е различно през отделните дни в месеца, се попълва средночасово работно време на ден; когато при изчисляването се получи остатък, равен или по-голям от половин час, се закръглява на пълен час;"

Това е от указанията за попълване на Д1.

Ще подавате лицето с цял месец осигурителен стаж.
Например месеца има 20 раб.дни. Лицето е работило 12 дни х 8 ч. = 96 часа
96:20=4.8 часа на ден среднодневно
Съвсем се обърках. Ако се сключи  ТД по чл.114 той е до 5 работни дни , а лицето ще работи  петък събота неделя, когато собственика не е на работа. Работния стол е един. На пълен работен ден също не може няма второ работно място.

Чл. 114 е променен
"Чл. 114. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца, като това време се признава за трудов стаж."

В ТД трябва задължително да упоменете през кои дни ще работи лицето и по колко часа
Например - петък, събота и неделя - 8 часов работен ден
Благодаря Ви, но неразбирам отговора Ви "Не виждам причина да бъде назначено лице по ТД" Според отговора Ви "Не може да се сключи ТД.

Може да сключи ТД
за периода за гледане на дете до 2г. базата е минимална работна заплата за страната. Ако в 18 месечния период има болнични, то се взима базата от която са изчислени те


[/quote]

Благодаря.

Искам още да попитам: ако в случая описан по-горе, майката след първото майчинство се е върнала на работа за 6 месеца и след това излезе за втори път по майчинство, каква ще бъде базата й за изчисляване на обезщетението за второто майчинство; имам предвид с последните промени за осигурителен доход за 18 месеца назад - 6 месеца е работила, но за предходните, когато е била по майчинство, как стои въпроса с осигуровките.

Още веднъж благодаря предварително за помощта!
[/quote]
Защото ГД и назначение са несъвместими понятия.
ГД е за извършване на определена работа или услуга. Той не е обвързан с работно време и работно място.


Грешен за теб tania_gan защо да не го назначи на градански договор,какъв е проблема? Човека е пенсионер,ако приеме този вариянт за работодателя е по добре, приспадате нормативно признати разходи от сумата на която са се договорили и се внася 10% авансов данък за сметка на лицето. Имаме доста такива случаи след пенсиониране на колеги,когато работодателя иска да ги задържи за определен период от време,...ако лицето желае да бъде и държи на трудов договор могат да се договорят с работодателя,но когато се сключва трудов договор независимо дали лицето е пенсионер или не то се осигурява за всички осигурителни случаи! Така,че айде моля Ви престанете да казвате "грешен" и "верен" отговор кой дава и кой не,за назначаване на лице за определена работа има много вариянти,а гражданския договор за ПЕНСИОНЕР не е толкова грешен вариянт!
Приятен ден на всички!
[/quote]
Значи за периода преди 01.01.2009 - осигурителна книжка, а за след 01.01.2009 да издам на лицето по договор за управление и контрол УП 2 и УП 3, правилно ли разбрах?


Може, но не е задължително.
да използвам и аз темата- изготвях уп3 за осигурителен стаж за има няма 12годишен период...лицето е било само на 8ч през цялото време, но все пак си поиска, та въпроса ми е- грешно ли е че накрая теглих чертата и написах общия период на стажа, да очаквам ли да се върне за корекция, сега чета че не трябвало да се сумира ::)


След като целият период е бил на 8 часа, можело е на 1 ден да опишете периода
Не, трябва да попълните ОК и да я заверите в НОИ
90% от брутното, но не повече от нетното възнаграждение на база 18 месеца преди първият болничен за бременност и раждане