и съответно трябва сега през октомври да ги изплатя

Когато плащате заплати за септември
включвам се в тази тема и моят въпрос е следният:
служителка която навърши годините за пенсиониране я освобождаваме считано от 01,10,2015г. В кой месец следва да и начисля обезщетението по чл.224 за неползваният  отпуск за 2015г. , както и обезщетението по чл.222 ал.3 - в ведомостта за месец септември или в м.октомври?
В септемврийската ведомост
Здравейте, вчера една майка на дете на 1г.ме помоли да й занеса в НОИ декларация за банковата сметка -прил.7,защото си е променила банковата сметка. От фирмата, където работи са й казали, че може да си я занесе сама, но тя няма как да остави детето.
Не би ли следвало от фирмата й да я занесат с придружително писмо? Как така само Прил.7 като хвърчащ лист?


Фирмата подава промяна на банкова сметка, когато се подава с болничен или някакво приложение.
В случая лицето само я подава в НОИ в деловодството
Понеже цял месец септември е болничен, изчислява ставка на база осн. тр. възнагр. / на раб дни/.

Да, вярно е
Т.е. среднодневното брутно възнаграждение, ако служителят не беше в болничен, така ли ?
Ако служител има:
 500 лв основна рз
20 г трудив стаж по специялността ( получава се 60 лв-доп. възнаграждение)
само 1 отработен ден, за месеца преди достигане на пенсионна възраст
Обезщетението по чл. 222, ал.3 би било равно на :
560/21=26,67 среднодневно брутно възнаграждение
26,67*21 работни дни =560
Така ли е ?

Да
Нямам идея, но тук може да потърсиш
http://www.kik-info.com/forum/index.php/board,19.0.html
Правила за публикуване
Заглавието на нова тема трябва да е подходящо и описващо съдържанието на темата. Недопустими са заглавия от рода на: "Помогнете ми", "Спешно", "Имам проблем", "ПОМОООЩ!!!!!!", "Моля ви кажете", "Някой знае ли" и т.н.
На разписката може да се напише и след връщането й при изпращача, в този смисъл не виждам защо да се пише въобще, след като може да се манипулира.

Договорът е срочен и в случая заповедта има само уведомителен характер :)
Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения

§ 6.  Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.

Т.е ЕГН-то ?  А след това с болничния носи  ли се приложение № 15 на хартия , както и в електронен вариант ? Може ли аз да го занеса например или е само лично?

Подава се както всеки друг болничен!
Да, може и Ви е да го занесете в НОИ
Ок, назначили сме човек по граждански договор , който е самоосигуряващ се и работи само при нас. Всеки месец му плащаме сумата по договора и той чрез ел.подпис си пуска и плаща осигуровките по декларация 1 (29.3%) т.е аз му ги пускам защото това е собственика на фирмата :) . Вчера в болничния лист е вписано името на фирмата ни в полето “Месторабота“ .  Общо взето е това.

По-горе Ви отговорих!
Относно болничният трябва да се поправи месторабота - фирмата на СОЛ-а
Фирмата плаща на СОЛ за личен труд положен от него.СОЛ си подава декл.1 (29.3% за осигуровки). СОЛ ми носи болничен и въпроса ми е кой аджеба трябва да го обработи и подаде в НОИ? Фирмата ни , той(самоосигуряващия) ?

той(самоосигуряващия) ?
А за данъка? Кога да го декларирам ако изплатя заплатите в месеца, в който са начислени?

в срок от 1-о до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан
Мерси dalila, ще следвам тази последователност. Предполагам, че каквито и да са обясненията, те не оневиняват работника и не отменят уволнението. Ако имам въпроси за уточнения пак ще питам. Като утъпчим пътеката вече ще е лесно.
Дори и да не получите обяснения, факта, че са изискани,  значи е спазена процедурата и спокойно може да уволните лицето
Благодаря! А Проблем ли е ако досега е показвана данъчната основа? И още едно въпросче: Ако изплатим заплатите за септември в края на месеца, удържания данък за септември кога да го декларираме - септември или октомври?

Да, защото от там НОИ гледат за изчисляване базата за болнични
След като не сте сигурни, че има необходимият стаж, обезщетението може да изплатите след като представи пенсионното решение
Здравейте отново!Ориентирах се в ситуацията,но имам един въпрос още.Лицето е ползвало неплатен отпуск по чл.167а.Той се брои за трудов стаж.Но за осигурителен-брои ли се?За да знам дали да изписвам текста в трудовата книжка-"Трудовия стаж и т.н..."
Да, брои се и за осигурителен
Колеги , значи първо изпращам препоръчана покана към работника, за да дойде и даде писмени обяснения и тогава пускаме заповед за дисциплинарно уволнение, така ли? Или заповедта си я изготвяме ,а писмените обяснения са само като приложения към нея? Другият проблем , който ми изниква е, че трябва да се състави констативен протокол, подписан от поне двама свидетели - също работници от фирмата, че лицето не се явява на работа.Няма такива желаещи.  Пуста работническа солидарност! А без този протокол мога ли да издам заповед за уволнение?Пълна каша ми настана в главата.

1. Докладна от прекият ръководител, че лицето не се явява на работа от ....../дата/ до момента. /не ви трябва констативен протокол/
2. В поканата за даване на обяснения фиксирате срок /3 дни например от получаването/ да се яви и даде обяснения.
3. Изчаквате да мине този срок и чак тогава пускате заповед за уволнение
Здравейте! Преди три месеца имахме  рутинна проверка от ИТ и същия проблем с работник, който не идваше на работа и не отговаряше на телефонните позвънявания от прекия му ръководител. Инспекторката от ИТ подробно обясни каква трябва да бъде процедурата: покана за писменни обяснения , изпратена по куриер с обратна разписка и ако лицето действително е в чужбина, поканата се връща със съответното обяснение, че лицето не може да бъде намерено . След получаването на обратната разписка, по същия начин се изпраща и заповедта за уволнение.

А най-сигурно е, ако се стигне до съд, поканата за обяснения и заповедта за прекратяване да бъдат изпратени с нотариална покана