Извинявам се, но как новият работодател (ние) ще подаде промяна на обстоятелствата при положение, че майчинството не е било при нас. Какво ще променяме/спираме? Не трябва ли да се подаде от стария работодател? Обърках се доста и немога да се свържа и с НОИ... И ако старият работодател не подаде приложение 12 нас касае ли ни? Както казах по горе, фирмата вече няма счетоводител...

Независимо, че майката е прекратила трудовото си правоотношение, тя ще продължи да получава обезщетение до 410-я ден. Затова няма основание старият работодател да подава прил.12.
При вас ще "започва" работа и на основание, че започва трудова дейност, вие подавате прил.12
Да, старият работодател трябва да подаде приложение 12 или ние? Тя реално започва работа, но за да използва новия осигурител, за да ползва майчинството, а не за да започва реално работа

вие подавате прил.12 /защото няколко дни ще я "водите"на работа/ След това ще подадете съответните приложения, за да продължи да получава от НОИ
Не е правилно да го водите в неплатен, поради липса на молба от работникът!
Трябва да го водите в самоотлъчка!
Стартирайте процедура за уволнение, независимо, че сте закъснели!
Нямате друг вариант за освобождаване
Т.е. тази дата ще е 07.08? Още не е получено реално обезщетение, тъй като срокът за регистрация в НОИ е 3 месеца след прекъсването на ТД. Не знам сега: да плащам за цял месец, частично или да не плащам?

т.е. ако кажете считано от коя дата сте освободен/а/ и на основание кой член от кодекса на труда, мога да кажа точна дата
НОИ започват да осигуряват от датата на започване изплащането на обезщетение за безработица
Не, че разбрах въпроса, но какво общо има с темата "Запитване за книгата за извънреден труд"?

При изплащане на обезщетение по чл.222 ал.3 кой размер от раб.заплата се има в предвид? Този, който е бил при подаване на заявление за пенсия в НОИ или този, който е към момента на прекратяване на договора?
, счита ли се времето, което ще прекарам в болничен, за стаж? Да
И започва ли изплащане на обезщетение, след като той стане 12 месеца Да
от какви други помощи  http://pomosti.oneinform.com/
Една малка корекция - това не е право, а правило. Не се изисква работникът да пожелае част от дните да се зачетат със стаж, а просто ТРЗ-то отброява първите 30 р.д. от първия и всеки следващ неплатен отпуск за годината до изчерпване на дните. След като Вашият чосек е бил в неплатен целия януари, февруари и т.н., то за стаж се зачита периода 01.01. - около 12.02.2015 и това е трябвало да бъде отразено в Д1.

 :good:
има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?

Всяка календарна година има право на 30 дни неплатен със стаж

Когато детето е прието в яслата, с приложение № 12 се подава  и бележка от детската. Поне на мен така са искали.

Никъде не пише, че има такова изискване.  Явно вашето НОИ се застрахова :)
Само прил.12 се подава!

Ако майката се връща на работа без да е дала детенце на ясла, каква бележка трябва да представи? :)
Наредба № 14 от 7 декември 1993 г. за елементите на брутното трудово възнаграждение и другите плащания и обезщетения, върху които се правят вноски за държавното обществено осигуряване
МТСП
Държавен вестник брой: 11
Година: 1999
Орган на издаване: МТСП
Дата на обнародване: 11.12.2003

Чл.2. В брутното трудово възнаграждение по чл.1 не се включват:
6. обезщетенията, изплатени на основание чл.200, чл.216, ал.1, т.1 и 2, ал.2 и 3, чл.220, 221, 222, 224, 226 и чл.232, ал.2 и 3 от Кодекса на труда;
 :good: :smile1:

Само такава глупост не бях правила!Разбира се, че ще я отхвърля.
Благодаря ти много за събуждането dalila!
се опитвам да подам декларация за започване на самоосигуряването на един от съдружниците, но ми е я връща защото НАП не разпознава Булстата.

ОкД5 се подава по ЕГН, а не по Булстат, затова я отхвърля
До края на месеца декларации за авансов данък
Георги Брандийски - 9 септември 2015, 11:23
До края на септември можем да заявим желание данъкът върху доходите за последните три месеца на годината да ни бъде удържан авансово.

По закон, първите девет месеца на годината данъкът върху доходите от наеми и хонорари се удържа задължително авансово. За последните три месеца обаче, всеки може да избере дали да получи целия си доход и догодина да довнесе данъка върху него, или и през последните три месеца данъкът му да бъде удържан авансово.

За да заявим, че искаме и през последните три месеца данъка върху доходите ни да се удържа авансово, трябва да информираме платеца на дохода, тоест работодателя или наемателя си, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров:

Хората, които получават доходи извън трудови правоотношения, най-често хонорари по граждански договори, до края на септември месец да заявят в някаква форма, свободна, пред платеца на доходите тяхното желание, дали да им бъде или да не им бъде удържан данък за последното тримесечие на 2015 година.

Авансовото удържане на данъка не ни освобождава от подаването на данъчна декларация. Ако данъкът е удържан авансово няма да можем да използваме 5- процентната отстъпка, ако подадем декларацията си онлайн догодина. Тя важи единствено за данъка за довнасяне.
Е, може би преди това е добре работодателят за разбере за тази идея, може пък да размисли и влезе в час :)

Собственикът на фирмата,който е нов(купил я е преди месец) излиза с обяснението,че е спрял дейността на фирмата,нищо не знае,нищо не разбира.

Едва ли
направо към съда
 :good:
За всички въпроси :)
само за служителя
Смятате до  06.05.2014 г колко време е работила, и от първият работен ден след майчинството смятате до 6-те месеца