Здравейте !
Фирма има вземане по фактура, което е сигурно, че няма да бъде платено. Не е изтекла 5 годишната давност.
Трябва ли фирмата задължително да прави обезценяване на вземането или може да изчака 5г давност ? Има ли разлика, ако вземането е от свързано лице?
Здравейте !
Ако служител се командирова за обучение или да присъства да презентация на нов продукт ( фирмата в която работи ги продава) за 2-3 дена, нали не попада в ситуацията, в която трябва да му се осигуряват поне същите минимални условия на работа ( новите промени) ?
Това важи само ако полага труд, нали така ?
Как се третират парите дадени в брой за дрехи ( представителни) за служители в търговска фирма ?
Ако не се дават парите в брой, а бъдат взети униформи - може ли да се позовем на чл.70 от ЗДДС - специалното, работното, униформеното и представителното облекло и личните предпазни средства, предоставяни безвъзмездно от работодателя на работниците и служителите му, включително на тези по договори за управление, за целите на икономическата му дейност, или това не важи за обикновени търговски фирми ?
Здравейте !
Октомври 2016 е сключена застраховка ГО и Каско за автомобил. Платени са всички вноски. В края на Декември автомобилът се продава. ГО и каско няма да се префактурират на клиента ( по договорка).
Как да се отпише салдото в 651 и дали е данъчно признат разход?
При сключването :
602         750
651         2250
     495    3000

495/501    3000

609/651 тази ли операция трябва да се вземе ?
А по първият въпрос ?
Не се подава нищо, нали ?
Здравейте и ЧНГ !
Когато лице е в отпуск по чл.163, ал.10 за отглеждане на дете до 410 ден, не трябва да се подава нищо в НОИ, нали така ?
В Приложение 10 не се отразява колко са работните дни, важи само за Приложения 9.
Здравейте !
Когато лице е в отпуск за отглеждане на дете - чл.163, ал.10, работодателя не трябва  да иска бележка от НОИ за изплатените суми - те са необлагаем доход, нали така  ?
 :blush:   някой запознат
Във фактура за ВОП има включен депозит, освен данъчната основа на стоките. Фактурата е плащана цялата. След получаване на стоката, депозита ще се върне.
Не се знае дали въобще ще се издаде някакъв документ при връщането.
Основата на протокола по чл.117 само ДО на стоката ли трябва да включва или ДО+ депозита ( както е фактурата) ?
Всички ли са на това мнение ?
Ако във фактурата има освен ДО на стоката и депозит, който ще се върне ( предполагам, че доставчиците ни се презастраховат), в протокола по чл.117 само ДО на стоката ли пишем или цялата платена сума ? ( Не зная дали ще имаме кредитна нота или нещо подобно)
Здравейте !
Фирма има фактура за стока( не авансова) на 07.11. На 08.11 извършва превода.
Транспорта приключва на 02.12 - пристига в БГ.
Кога се съставя протокол по чл.117 ( влиза в дневниците по ддс) ?
Чл.63
4) Независимо от ал. 3, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, когато тази фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие.
(5) Алинея 4 не се прилага, когато фактурата е издадена във връзка с направено плащане преди датата на възникване на данъчното събитие.
 Т.е за Ноември трябва да е, така ли е ?
Поправка - 163, ал.10
Здравейте !
Баща ползва отпуск за отглеждане на дете до 1г - 163, ал.8.
Трябва ли да се подаде някаква декларация в НОИ след изтичането на този период или служителя просто си се връща на работа?
Ако регистрирана фирма по ДДС,  извърши няколко ВОД-а през годината(продажба на резервни части) и достигне 260 000 лв, то следва да започне да подава Интрастат декларации, нали така ?
Тези 12 300 000 лв за поток Изпращания не разбрах какво е  :blink:
Статистическа ст-ст - т.е. заедно с транспортните разходи ли ?
Ако за тази година достигнем 260 000 лв стойност на ВОД трябва да подадем Януари 2017 Декларация, нали така ?
Тези статистически стойности 12 300 000 лв какво представляват? (не ми е много ясно, до сега не съм се занимавала)
Здравейте !
Към поток изпращания, освен ВОД на стоки, включва ли се стоките, които влизат към услугите по чл.21 ( работа върху движима вещ - ремонт на актив на фирма регистрирана в държава членка, извършен в БГ) ?
Ако имате моя случай ще направите 609/304   10 лв ?
Т.е. казвате, че когато връщате стока закупена за 100, но имате КИ за 90 лв Вие си правите счетоводна операция 609/304   10 лв, така ли ?
За да се засекат нещата със склада.
ГРЕШКА

304               -90
4531              -18
       401        -108