Според мен няма много смисъл, ако е в отпуск по чл.163, ал.8, да излиза в болничен за неработоспособност.
При болничен за неработоспособност ще получи по-малко : 70% за първите 3 дни и после 80 % от НОИ.
А за себе си може ли ?
Здравейте !
За първи път ще имам прехвърляне на майчинството, нали правилно съм разбрала :
1.При отпуск по чл. 163, ал.8, ЗО се дължат от работодателя, 420*4,8% =20,16 на месец.
2.Код осигурен за Декларация 1 не се променя.
3.Не може да ползва болничен за временна неработоспособност.
Здравейте !
Мой колега е издал фактура на фирма, но Булстат номера е грешен. Фирмата не може да се намери по име в Търговския регистър, нямаме връзка с тях ( не са ни постоянни клиенти). Опитахме се да им намерим телефон или е-mail - без успех.
С какъв ддс номер да се въведе в дневника на продажбите ? 999999999 ли ?
Здравейте !
Имаме подадена декларация от края на 2015г, че имот няма да се ползва ( за по-малко такса битови отпадъци). Имотът ще започне да се ползва в следващ или по-следващ месец.
В какъв срок се подава декларация в Общината за промяната ( коя точно е тази декларация ) ?
Здравейте !
Лихвата по данъка от Декларация 6, в коя сметка се плаща към нап ?
В същата, в която ддс и данък по зддфл ли ?
Благодаря !
Срокът за подаване на Декларация приложение 4 е 3-дневен, от настъпване на обстоятелствата, а не 10-то число на следващия месец, нали така ?
Т.е. трябва да се види кога се пада 410 ден, в зависимост от термина и деня на раждане, а не до навършване на 1г на детето ?
Здравейте !

Дете родено на 5.02.2016.
Бащата от коя дата може да ползва отпуска по чл.163, ал.8 ( прехвърляне на бащинството) ?
1) 05.08.2016-04.02.2017
или 2) 06.08.2016-05.02.2017
Здравейте !
Ако искаме онлайн документи от нап за удостоверение за липса на задължение, онлайн ли ще ни го пратят или трябва да се ходи на място в нап ?
Например фирма от Русия.
Здравейте !
От къде се проверява дали фирма извън ЕС е данъчно задължено лице ?
Благодаря !
Ако има случай на изкупуване на ликвидационна стойност на лизинговия обект ( предсрочно) и след това продаването му на трето лице ( предоставени лизингови права), то следва ли операцията за отписване да е със сметка Приходи от дма или трябва да е друга ?
241
705
      205
Финансов лизинг на автомобил с опция за закупуване.Ще се издават месечни фактури – т. е. няма да попадне в хипотезата на чл.6, ал.2 т.3 – стока.
Това разграничаване във връзка с минималните лизингови плащания и справедливата стойност на лизинговия обект има значение за това, дали ддс-то се дължи в началото или с всяка фактура.
При този вид финансов лизинг с опция следва ли лизингополучателя да си заведе актива като дма и да му начислява амртизация ? ( СС 17 Лизингов договор се класифицира като финансов лизинг, когато наемодателят прехвърля на наемателя всички рискове и изгоди, свързани със собствеността върху актива.)
Услугата попада в чл.82, ал. 2, т.3 .
Когато няма фактура, задължена ли съм да съставя протокол и с 20 % ддс ли ще е ( защото в чл.29 пише, че облагаем с 0 % ддс е международния превоз).
Фирма, регистрирана по ДДС, закупува самолетни билети от фирма от ЕС, регистрирана по ДДС в съответната държава. Полетът е в рамките на България.
Имаме издаден протокол, а не фактура, като няма начислено ддс.
Трябва ли да издам протокол по чл.117 с 20% ддс ( защото според чл.29 с 0%е само международния превоз на пътници) ?
Изречение второ на чл.21, ал.2 от ЗДДС гласи : Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект.
На мен ли ми се струва, че има противоречие...
Българска фирма, рег. по ДДС извършва услуга на фирма от Турция ( рег. по ДДС в Турция), услугата се предоставя в България, в постоянния обект на българската фирма. Този обект е на различно място от икономическата дейност на турската фирма, следва ли ( както пише в изречение 2) мястото на предоставяне на услугата да е България ? Според изречение едно е Турция.
За да се предостави еднократна помощ за лечение, служителя трябва да подаде декларация при работодателя ли ?