Някой имал ли е такъв казус ? :blush:
За първи път ми се получава коефициент по чл.73, ал. 5 различен от 1, а именно 0,99.
Предният месец имаме освободена доставка.
Сега трябва ли да правя нищо или в края на годината ?
Ако два месеца служител работи съботите и почива понеделниците, като отработените му дни през месеца са равни на нормалните при 5 дневна работна седмица, тогава необходимо ли е да се въведе за него сумарно изчисляване на работното време?
За първи път се сблъсквам в практиката с наемане на служител с намалена работоспособност и разглеждам особеностите ( данъчни облекчения, повечето платен отпуск..). Прочетох си кодовете за осигурени лица и си мислех, че е 01, но за всеки случай - да питам.
Благодаря !
Здравейте !
Лице с над 50% намалена работоспособност, наето на трудов договор ( 8ч раб.ден,5 работни дни), код осигурен 01 ли ще е ?
Те нямат обект в България.
Значи, това за обекта се отнасяло за това, дали те имат.
Поне за мен е малко двусмислено - . Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект - а обекта се намира в България ( и е наш)
Услугата е ремонт на фирмен автомобил.
Притеснява ме това, което пише за постоянния обект.
Ние извършваме услугата, те са получател.
В чл.21. ал.2 е записано, че когато се извършва услуга на данъчно задължено лице от страна в ЕС, то мястото на изпълнение на услугата е другата държава.
Малко ме притесняват следващите изречения от Закона :
"Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя. "
Ако ние имаме постоянен обект в България (данъчно сме регистрирани) и извършим услуга на фирма от ЕС ( също данъчно регистрирана ), каква фактура трябва да се издаде ?
Чела съм разяснения, че трябва да е "обратно начисляване" чл.21, ал.2...единствено ме притеснява това за постоянният обект.
Според Вас :
Градинска настилка за близо 4 000 лв ДМА ли е или разход за материали ?
Според СС 16 за да се определи един актив като дма трябва да се очаква да има икономическа изгода от него...а тази настилка, не зная дали би могло да се каже, че привлича клиенти...
Здравейте !
Задължително ли се прави Заповед за назначаване на трудов договор или самият трудовия договор и записано "Служителят се яви на работа на ..." е достатъчно ?
(Четох статии и не видят да е задължителен елемент)
Здравейте!
Когато се отдава автомобил под наем( краткосрочен) на фирма, регистрирана по ддс в страна членка, записваме данъчния и номер, а не примерно 99999, нали така ?
Ще начислим 20 % ддс.
Въпросът е да не стане странно, че има верен ддс-номер и 20% ддс...
Фирма извършва ремонт на физическо лице от страна извън ЕС. По банковата сметка се получава сумата с ддс, но от застрахователната компания на физическото лице ( която също е от тази трета страна).
Клиента по фактурата физическото лице или фирмата( застраховател) трябва да бъде ?
Прочетох едно разяснение на Кондарев:
1.3.6. Доставка на услуги по оценки на движимо имущество и работа върху него На основание чл. 21, ал. 4, т. 4, буква „б” от ЗДДС, при услуги по оценка, експертиза или работа по движима вещ мястото на изпълнение е мястото, където фактически се извършва услугата, когато същата е предоставена на данъчно незадължено лице. Докато при получател - данъчно задължено лице, ще се прилага новото основно правило, изместващо местоизпълнението на услугите там, където техният получател е установил независимата си икономическа дейност. Така спрямо услугите по оценка или работа върху движими вещи промяна по отношение на местоизпълнението им ще се наблюдава в два аспекта: - ако получателят на услугата е данъчно задължено лице, което не е установено в Общността, мястото на изпълнение ще бъде там, където се намира седалището на получателя (или постоянния му обект, за който е предназначена услугата). За разлика от досегашната нормативна уредба, според която в такива случаи местоизпълнението беше там, където фактически се извършва услугата (оценката или работата); - при получател данъчно задължено лице, което е установено в държава членка, мястото на изпълнение на услугата винаги ще е на територията на тази държава, независимо дали стоките напускат страната, в която се прави обработката им.

Източник Данъци Tita.bg

Т.е. когато се извършва ремонт на движима вещ на фирма от страна извън ЕС, то винаги ( независимо дали фирмата е регистрирана по ддс там или не) фактурата е с 0% ддс.
Накой ще го потвърди ли ? До сега не съм се занимавала в фирми извън ЕС .
Значи трябва да се издаде фактура с 0 % ддс, ако клиента е регистрин по ддс в третата страна, нали така ?
А ако фирмата не е регистрирана ?
За стоките е ясто - 0 ставка, а как стои въпросът с услугите върху движими вещи ?
 чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
               1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;
               2. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната;
Здравейте !
Извършва се ремонт на автомобил на руска фирма. Как трябва да се пусне фактурата ?
Прочетох следното : "Въвежда се възможност за работно време с променливи граници, като се спазва 40-часовата работна седмица. С промяната на работодателите се дава възможност да определят работното време с променливи граници, а работникът да може да отработва в рамките на седмицата часовете, в които е отсъствал по лични причини."
Това означава ли, че може да не се въвежда сирв ( ако има 5-дневна раб.седмица, 8 часов раб.ден)?
Прочетох, че само Министерски съвет има право да размества почивните дни, а работодателите нямат това право.Те могат да въведат СИРВ.
В този случай това наложително ли е, при положение че остава 5 дневна раб.седмица, 8-часов работен ден ?