Здравейте!
Лице работи на трудов договор в предприятие. За 2014 има изплатена сума по граждански договор за м. Юли.
До 30.04 трябва да подаде декл. по чл.50 без да дължи данък, нали така ? В Декларацията попълва - доходи от трудови възнаграждения ( трябва да има служебна бележка по чл.45) и доходи от други стопански дейности ( СИС). Правилно ли е това ?
Здравейте!
Когато един от съдружниците е едновременно - на трудов договор в същата фирма и СОЛ( без да получава доход, плащат се само осигуровки върху 420 лв), то при подаване на годишната декларация по чл.50, в Таблица 1 и 2, графа 3 попълва ли се - осигурителен доход от трудова дейност ?
Благодаря!
Относно разпоредбите на  чл.51от ЗДДС :
-ако собствеността се прехвърля на 10.05 и фактурата е издадена на същата дата, то следва VIES декларацията да се подаде за м.05 до 14.06 ( следващия месец), клиента  плаща ддс до 15.06
-ако собствеността се прехвърля на 18.05 и фактурата е издадена на същата дата, VIES декларацията се отново се подава за м 05, в срок до 14.06
Май не го тълкувам правилно... ?
Здравейте!
Имаме ВОД на автомобил. Авансово е платена 100 %, но ще издадем фактура след няколко месеца, когато физическото лице дойде да си вземе автомобила.
Когато се осчетоводява в дневника по ддс, на данъчен номер, какво се записва..клиента е физическо лице с егн ( няма данъчен номер)?
Да, не е пазарна цената в НА.
Здравейте!
При закупуване на земя и сграда се плаща една обща цена. В НА също е една обща стойност. Как следва да се раздени цената за да се определят отделни отчетни стойности ?
Лицензиран оценител прави пазарна оценка, искаме да ни издадат отделни данъчни оценки ( и правим пропорционално съотношение) или нещо друго ?
Няма да е проблем, ако горивото за управленски цели е за различни горива ( различни автомобили) ?
Здравейте!
Ако фирма има няколко служебни автомобила - на бензин, дизел, газ, може ли управителя да представя фактури за различните горива т.е. да не използва само едната кола за управленски цели ?
За фактурите няма да се ползва ддс и ще се плати 10% данък.
Значи сумата на получаване, а не данъчната основа или сума на сделката.
Когато фирма отдава под наем офис на друга фирма, то не се дължат никакви данъци за наема, не се издават служебни бележки и не се подават декларации и справки (55 и 73). Те се използват, когато става въпрос за физически лица. Нали така ?
Здравейте !
Четох по темата, но не стигнах до еднозначен отговор.
Когато има остатък за вземане към 31.12 от свързано с фирмата лице, коя сума се пише( 1000;960) ?
Фактурата е с приспадане на аванс.
1000 сделка
-200 аванс
800 основа
160 ддс
960 сума за получаване.
Много благодаря!
Т.е. фирма, подлежаща на независим одит подава в Търговския регистър до 30 Юни- Отчетите, Приложението, Доклад за дейността и  Доклада на независимия одитор
Да. Аз питам за Доклад за дейността, не за отчет - баланс, ОПР, Паричен поток и Отчет за собствения капитал.
А този Годишен доклад за дейността подава ли се някъде (НСИ, Търговски регистър, НАП- разбрахме не) ?
Не.
Нашият одитор каза на главната ни счетоводителка, че когато се опитал да подаде ГДД на фирма, системата задължително му искала да прикачи файл. Това трябвало да бъде Годишния доклад за дейността.
Здравейте!
Вярно  ли е, че при подаване на ГДД по чл.92 онлайн, задължително трябва да се прикачи Годишен доклад за дейността ?
Колеги казаха, че не може да се предаде без прикачен файл...
Здравейте !
Служител представя първичен болничен за 2 дена - 19.03-20.03( четвъртък и петък), след това втори, продължение -21.03-27.03( от събота до петък).
За сметка на работодателя са първите 3 работни дни т.е. 19, 20 и един ден от втория болничен - понеделник. Така ли е ?
Благодаря за мненията !  :good: