Свободна професия - застрахователен агент е и на трудов договор.
Нали не трябва да подава декларация 1, ако е осигурен максимално на трудовия договор:
наредба Н-8 : Алинея 9 не се прилага за лицата, които са осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са: самоосигуряващи се лица, упражняващи трудова дейност, и са избрали да се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.
Когато в закон е казано - "от подлежащо на данъчно облагане лице, установено в друга държава членка" - се има в предвид и юридически и физически лица, нали така ?
Здравейте !
Когато осчетоводяваме протокол, във връзка със застраховка от чуждестранен контрагент - чл.81от ППЗДДС  (Протокол по чл. 117 от закона се издава и в случаите на доставка с място на изпълнение на територията на страната, облагаема с нулева ставка на данъка, както и за доставка с място на изпълнение на територията на страната, за която данък не следва да се начислява) кое избиране от дневник продажби :
1. доставка по чл.82, 2-5  и си правим ддс-то 0 или
2. освободена доставка без чл,70 ,ал.1, т. 3-5
Не. Нали с фактурата сте си го внесли.
Здравейте !
Българска фирма придобива лодка от физицеско лице от ЕС. (Пристига на собствен ход в България). Извадила си е ЕОРИ монер.
Всъщност трябва ли и този номер ? Той не е ли когато не извършва внос, износ, транзит на стоки и услуги, вкл. превози и митническо складиране...
Здравейте !
Ако служител е командирован за да уреди покупката на  автомобил, за който няма да има ддс ( закупен от физическо лице ), ще има ли право на ддс за горивото по време на командировка (по принцип има право за този автомобил) ?
Благодаря за отговора  :smile1:
За пенсионер, който иска да бъде застрахователен агент (посредник), важат ли същите изисквания - да се регистрира по БУЛСТАТ, да внася осигуровки и  какви ?
Пенсионер с граждански договор. След приспадане на НПР, сумата е по-голяма от МРЗ.
В този случай има здравни вноски, нали ?
А не може ли шофьора да се наеме на граждански договор по чл.280 ЗЗД ?
А при положение, че няма да стои в града ( седалище на фирмата), а ще е извън България, какво се записва за ЕКАТТЕ?
Фирма се нуждае от шофьор за един месец, ще достави няколко автомобила от ЕС.
На граждански или на трудов договор трябва да се назначи ?
А ако има годишно задължение по поток Изпращания, а по Пристигания - нито текущо, нито годишно, следва ли да се вземе предвид сделка с физическо лице ( за поток Пристигания) ?
Здравейте !
Когато се купува стока от физическо лице, нерегистрирано по ддс от ЕС, това не се прибавя към оборотите за Интрастат, нали ?
А ако още не сме били прекратили втория договор и сключили основен, подаваме болничния с код 04, нали ?
Първият основен ТД е бил вече прекратен, но нали в чл.42от КСО пише - Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни.
Ако във времето между прекратяване на основния ТД и превръщането на втори в основен, служителя е бил в болничен, трябва ли да го представи на първия  ( основен ) работодател ?
А какво се случва със срока на изпитване ?
Допълнителният ТД е бил сключен със срок на изпитване, но се прекратява за да се сключи основен. Един и същи работодател обаче, не може да наема един и същи служител, два пъти на изпитателен срок...
Четох пояснение, че "Прекратяването на основния трудов договор не превръща автоматично трудовия договор за допълнителен труд в основен. Двете трудови правоотношения съществуват успоредно и независимо едно от друго, без изменението или прекратяването на едно от тях да рефлектира върху съдържанието на трудовия договор по другото."