За % клас взимате професионалния стаж без приравняване. Събирате годините механично и толкоз.
Но не мога да разбера как я пенсионирате втора категория и веднага я назначавате на същата длъжност, която изведнъж става трета категория.
И защо я освобождавате, за да се пенсионира, като пак ще я назначавате?
Тук нещо не ми се връзва...
...аз просто се замислих дали това:

Пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер
Чл. 68а. (Нов – ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 1.01.2016 г.) (1) Лицата, които имат
изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2, могат по тяхно желание да се пенсионират до една  година  по - рано от  възрастта  им  по  чл.  68,  ал.  1.  Пенсията  се  отпуска  от  датата  на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено.
(2) Лицата, на които е отпусната пенсия по ал. 1, нямат право на пенсия по чл. 68, ал. 1, 2 и 3.

не би могло да й свърши работа...

Ако има някакво тежко заболяване би могла да започне да взима болнични от сега и да влезе в 2016 г., след което евентуално да се възползва от цитирания по-горе текст.
...имате стаж, а не ви достига възраст, така ли?
Трябва да има поне 15 г. стаж 2-ра к., 57 г. 8 м. лична възраст и сбора на личната възраст и стажа да прави 100 т., ако е мъж, защото не разбрах за мъж ли става дума или за жена, предполагам, че за мъж. Това е условието до 31.12.2015 г.
Дайте по-подробна разбивка - от кога до кога какво е правил и кои неплатени отпуски са със и кои без ТС, дата на постъпване, на напускане.
Точно така,  Moromu, от 01.01.2016 г. отпада изискването за точки, ОБАЧЕ!
Имаме едно голямо ОБАЧЕ, защото новия чл. 69 б. дава само условията за лична възраст на лицето и годините стаж като 1-ва или 2-ра категория труд, но никъде не се споменава колко трябва да е ОБЩИЯ ТРУДОВ СТАЖ на лицето.

И да, DUN4E61, точно така е, някой има нужда от отпуска.

При мен всички са категорийни и аз по тоя случай се консултирах с НОИ за пустия му ОБЩ трудов стаж - колко години ще се изискват през 2016-та?

Та поста от мен по-горе е отговорът от тях. Написах го с цел да помогна на онези от вас, които имат същия проблем.
Успех!
...не се учудвам, много колеги го правят, не пречи.
Друг е въпросът, обаче, има ли смисъл.
Записите са въведени, за да докажат нещо. В случая човекът ще докаже осигурителен стаж. Със запис за чл. 224 какво ще докаже? Че сте му изплатили неизползваната отпуска. Естествено, че ще я изплатите, за да спазите закона.
Успех!  :smile1:
...и обезщетенията по чл. 224 не се вписват отзад в ТК.
Там се вписват онези обезщетения, които се зачитат за осигурителен стаж, като например периодът, за който лицето е останало без работа след освобождаване, но не повече от 1 месец. Точно за това пиеш "от-до".
Успех!
...тогава просто я направете, не е чак огромна трудност...   :good:
...ами това е - щом не го осигурявате на 2-ра няма как да се зачете стажа за 2-ра...  :smile1:
До края на август би трябвало да излязат указанията на НОИ за прилагането на новия член 69б, където ще се формулира и изискуемия стаж, това което в момента го няма в текстовете на закона.
Ще бъдат на сайта им.
Аз не разбрах какъв е всъщност проблемът: това, че се осигурява и на двете места или това, че има договор тук, а той се намира там.
Някой го е назначил и този някой е знаел, че договорът е фиктивен.
До колкото разбирам не става въпрос за оправдаване на отсъствията, а за това че се осигурява и в двете държави, така ли е?
А той опитал ли е да отиде в НОИ директно и да подаде заявлението със съгласие да се вземат данните от персоналния регистър?
Това е по-лесният вариант и е за препоръчване.
А иначе, ако много настоява аз бих дала за цялото време.
Ооооопс, сори,
копирала съм стария текст на чл. 168, от там ми дойде заблудата. :blush:
Явно трябва да се пусна в платен отпуск вече...
А през 2016.та на жена 1-ва кат. за общ и приравнен стаж всъщност колко ще искат? Не намерих да е дефинирано.

....
Нали горе написах, че съм сгрешила сметката за възрастта...
Да, това е ясно, друго имах пред вид.
През 2016 г. жена от 1-ва категория труд ще се пенсионира на 48 г., нали така?

От 1 януари 2016 г. осигурените лица в професионален пенсионен фонд придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране при:
    не по-малко от 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и възраст 12 години и 6 месеца за жените по-ниска от възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО; - това означава 61 г. и 8 м. Като ги намалим с 12 г. и 6 м. получавам 49 г. и 2 м. (извинявам се в горния пост сметката ми е малко погрешна)

И точно, защото професионалната пенсия е срочна разбираш ли за какво говоря?
...за мен текстовете на чл. 69б (1) т. 2 и чл. 168 (1) т. 1 си противоречат по отношение на възрастта. Направих една таблица.
Според единият текст жена по 1-ва категория през 2016 г. би трябвало да се пенсионира на 48 г., според другия текст ми излиза, че трябва да се пенсионира на 51 г. и 2 м.
Някой да е правил такава съпоставка?
...ииииии, накумиха се най-после да го публикуват... разгеле!

Ми "хай на хаирлия", дет` се вика.  :smile1:
galina_1970,
а внасяте ли му осигуровки за 2-ра категория труд?
Осигурителен стаж са 4-те месеца.
Виж текстовете на чл. 156!
- за специфични условия на труд - това са т.нар. "вредни", които се доказват със замервания;
- за ненормирано работно време - трябва да го имате разписано във ВПРЗ и ПВТР и с отделна заповед да са описани по длъжности и за всяка длъжност по колко дни годишно и като е разписано си остава така "докато свят светува", което означава за винаги;
- по списък на МС - това пък съвсем няма как да го ползваш, то е за работа при радиационни и други подобни много специфични условия.
А за другите, новоназначените, дори да им дадеш всичко до края на годината сега то пак няма да е повече от 10 дни, нали?