Сумарното отчитане на РВ предполага да му направиш график. Ако можеш да го изравниш за всеки месец е добре, но обикновено не се получава и в някои месеци има "недоработка", а в други "преработка". Когато не му достигат часове си му изплащаш цялото уговорено ТВ, когато работи повече му изплащаш извънреден труд съгл. чл. 262 (1) т. 4 от КТ като трябва да се съобразиш и със задължителните почивки, регламентирани в КТ.
Извънредният труд наистина е забранен, но при СИРВ се знае, че няма как да бъде избегнат и ИТ обикновено не се формализират. Като става дума да го надвишиш най много с до 12 ч., а не с 40, примерно. А и в рамките на няколко месеца (колкото си избереш за отчитане) се изравнява.
Къде работи?
Погледни чл. 2 на НКПД и се ориентирай не по професията, а по работното място. Какви осигуровки се плащат или са плащани?
...Далила ме изпревари с една отсечка. :)
Виж какво, щом е толкова неразбрана изпрати я в НОИ лично да попита. Те там като я погледнат накриво, ще се укроти.
...първо поискайте разрешението, но се аргументирайте непоклатимо и чак след като ви откажат търсете друг вариант.
...по казуса за допълнителния ПГО за вредности, който засегнах по-горе - вторият работодател ще му ги даде. Ще му даде и оставащите дни от основния ПГО, защото както писа колежката преди мен, работникът просто няма да представи бележка за ползван отпуск. И пак повтарям, ако се стигне до съд - работникът печели.

...примерът за ПГО при работа на 4 часа го дадох за да подкрепя твърдението си за НЕДОМИСЛИЦИТЕ в закона. По този казус има и друга тема и там вече е написано - НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да пусне отпуска едновременно и при двамата работодатели. Най-честата реална ситуация е, че пускат отпуска при единия, за да работят на пълно работно време при другия. Не коментираме дали е правилно, особено за някои професии изобщо не е правилно, например лекар
...вие по 328 (1) т. 2 ли искате да я освободите?
...да разширим казуса.
Ако работник от Нефтохим Бургас (хипотетично!), който работи при вредни условия е ползвал до септември цялата си отпуска, заедно с дните за вредности и се премести в рафинерията в Плевен, където също има право на дни за вредности. Работодателят от Плевен за следващите няколко месеца, в които работи при него ще му ги откаже ли?
Нашите закони са много НЕДОМИСЛЕНИ и често се бият един с друг, но това си е мое мнение.
Да вземем и казуса за ТД на 4-часов работен ден при двама работодатели.
Колко дни ПГО ще получи работникът при всеки един от работодателите?
(2) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
...но това не е правилно и ако работникът отиде на съд ще спечели делото.
Ако аз съм работодател и позволя на едно лице да използва цялата си отпуска през юли, а лицето напусне през септември, то проблемът си е мой като работодател.
Работникът е ползвал отпуската си ДОБРОСЪВЕСТНО (казусът е подобен на чл. 271 от КТ).
Следващият работодател няма право да го лиши от отпуска за времето, в което работникът работи при него, по причини, че предишният му е позволил и му е платил цялата за годината.
- 01 - за работници или служители, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 КСО при един работодател, включително и членове на кооперации, работещи по трудово правоотношение в кооперацията, без обхванатите от следващите кодове;
- 11 - за лица, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, и за трудова злополука и професионална болест;

Помислете за какво го осигурявате и изберете правилния код.
Успех!
...защото се предполага, че там ще се осигурявате здравно. В рамките на ЕС сме в обща система и тук се получава информация, ако са внасяни осигуровки там.
А дали ще се осигурявате или не, решавате вие.
...това имах пред вид. Нека ви напише една декларация, че отглежда детето самостоятелно и не е в едно домакинство с бащата.
...имате ли копие от акта за раждане на детето?
С този текст за пълната държавна издръжка най-голямата спекулация идва от страна на държавата. На "пълна държавна издръжка" са децата в домовете за деца, лишени от родителски грижи. Във вашия случай майката плаща разходите за детето, независимо, че то е в държавна детска ясла.

Спомнете си онзи случай, когато накараха варненските майки да върнат суми за майчинство.
Те ги върнаха, но софийските майки заведоха дело и спечелиха делото и не върнаха парите.
...подава се
З А Я В Л Е Н И Е по 40а, ал.1 от Закона за здравното осигуряване

Изтеглете го от сайта на НАП, подайте го преди заминаването, най-лесно е по пощата с обратна разписка. За други въпроси ползвайте телефон 0700 18 700.
Успех!

SBR, прочети тук

http://www.investbg.government.bg/bg/pages/1-entry-stay-and-work-of-foreigners-in-bulgaria-174.html

ще ти помогне да се ориентираш, успех.
...ще го назначават с Т.Д., това не означава ли, че попада в статута на чл. 33 (1) т. 3 от ЗЗО?