Точно така е, защото НОИ ще изчислява сумите за обезщетение с различен %.
Препоръчвам ви да използвате стария консервативен хартиен носител.
Изпратете им го с изходящ номер и всички подписи, печати и пр. салтанати, за да го приемат "насериозно".
Отговарят сравнително бързо, а и ако имате намерение да се възползвате от отговора им винаги ще ви е под ръка.
Успех и късмет! :smile1:
Отървавам те от 1-ния %.  :smile1:
Виж какво са написали на сайта на НАП-иту:

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност. 

Това данъчно облекчение могат да ползват лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. То им дава възможност да намалят сумата от годишните данъчни основи със 7920 лв. Данъчното облекчение може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на  експертното решение, в което е определена намалената работоспособност. Към годишната данъчна декларация се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Ето и по-подробно.
Денят е почивен, но не е официален празник.
Празникът е 03.03 и тогава се изплащат празнични.
Ако за този човек работата на 04.03 е извънреден труд, ще му заплатите съгласно чл. 262 (1) т. 2 от КТ.
Ако работи по график и е почивал в друг ден, а в този е работил, за конкретния ден нищо не му заплащате, а ще платите евентуално след месечното изравняване съгл. чл. 262 (1) т. 4.
Успех и късмет!
За можене - може.
Няма как да отговоря по кой член ще реши да ви освободи.
Може да го направи по взаимно съгласие и тогава никой нищо не дължи, освен обезщетението за неизползван ПГО, както е написала Хиксовете.
Вие коректно сте вписала в молбата, че ако откаже "взаимното съгласие" да се счита за предизвестие, така че не би трябвало да имате сериозни неприятности. :smile1: :smile1:
Бланката не е "объркваща", просто вие сте я използвала неправилно.
Освобождаването по взаимно съгласие предполага, че двете страни ще се съгласят с предложението на едната и че няма да се спази предизвестие (не фиксирам колко, защото размерът му трябва да е вписан в ТД).
Или, по-ясно казано, вие искате да напуснете от 08.04.19 г., изявявате желанието си и шефът се съгласява, това е взаимното съгласие.
Освобождаването с предизвестие от ваша страна не изисква одобрението на шефа, вие просто най-културно и писмено го известявате, че считано от еди-коя си дата (след месец, 2 или колкото е уговорено) си прекратявате ТПО с него.

А във вашата молба вие искате "взаимно съгласие", но месец по-рано.
Би имало смисъл, ако уговореното в ТД предизвестие е повече от месец. :smile1:
1. Задължително.
2. Няма значение, че б.л. е бил заличен или анулиран, вие си пазите записа и не променяте номерацията, дори ако грешката си е чисто ваша. Зачертавате с червено и записвате за какво става дума, но записите си ги пазите.
3. Абсолютно задължително, нали са ви финансов документ, как ще докажете на какво основание вие плащате или НОИ плаща. Прочетете наредбата, там са упоменати сроковете.
4. НОИ няма да ви издаде копие, що се отнася до лекаря, то трябва пациентът да си поиска копие.

5. Четете си документите и питайте тук само за сложни казуси, форумът не е за да ви обучаваме, а за да помогнем с каквото можем.  :smile1:
Записвате кода.
Не винаги е 01, той е само за общо заболяване.
Бременност, раждане, битова злополука са с други кодове.
За к. 13, когато е необходимо, а за к. 14 за ваше улеснение, например дали б.л. след раждане е 2-ри или 3-ти, така ги проследявате по-лесно.
Успех и късмет!
Дет` се вика, с туй "откритие" за ДУК-а и днес не сме живели напразно. :lol:
wsstz, не приемай написаното от мен като някаква нападка.
Аз просто таквиз шедьоври съм чувала от НАП-иту, че мога книга да издам.
И да, права си, държавните служители дето им плащаме заплатите вече се прибраха и забравиха, пък ние още сме на плантацията.

И от мен хубава вечер на всички.
С интерес четох до момента без да се намеся и... очаквах, че ще се стигне до "умния" телефон на НАП, а отговорът им ми припомни прословутия виц за Нане и Вуте, дето единият искал от другия на заем коня и каруцата и на края стигнали до компромисния вариант: а бе, я си ... м...та.
Та и НАП така с нас...  :wink1:
Административната работа все някак ще се уреди.
Да се кръстим да е жива и здрава да роди лесно и който стигне до пенсия да я получава дълго.  :wink1:
Не мисля, че е правилно...

 ..."Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица...

Облагаема е частта от ГД, намалена с НПР.

Трябва да представите служебната бележка от възложителя на договора (същата, с която пускате ГДД), така както е направена. В нея се виждат и общото начисление, и данъчната основа.
За кои осигуровки питате, за здравното или за всички?

Ето как стоят нещата със здравното.
lovely_butterfly,
много пъти тук сме коментирали недостатъците на българската нормативна уредба и това, че законите ни не обслужват нито работодателя, нито работника, но пък и всички знаем, че хора като нас са назначени на длъжност "щатен виновен", за което се иска да си с нерви като корабни въжета.  :smile1:

Ако го направиш с ДС, то това е споразумение между страните и лицето може да го подпише, макар и в период на отсъствие.
В твоя случай е още по-лесно, защото както казваш, не се променя нищо, освен основанието.
Да, ясно е, че след като няма основен ТД вторият става основен, но в нелогичната ни и абсурдна държава нещата не се решават по логика, а с документи.
Когато направиш ДС (евентуално) ти си осигуряваш правото да подадеш данните за лицето в Д1 с код 01, всичко друго си остава същото, за това ти писах, че няма нужда да пускаш уведомление към НАП.
Що се отнася до болничния, от опит ти препоръчвам жената да помоли да я изпишат ден по-рано, за да има поне един (макар и фиктивен) работен ден.
Не го ли направите, НОИ може да не й плати. Не си причинявайте излишни неприятности заради формализъм.

И не ги приемай толкова на вътре нещата, имаш още много да работиш до пенсия.  :wink1:

Опаааа, ето я темата,
знаех си, че ще я намеря.
Ето и мнението на Гошо МУШКАРОВ, който се води капацитет и което мнение тебе напълно те устройва. :good:
Ами можеш да го направиш и с прекратяване-назначаване, което е по-сложният вариант (макар, че сложен-сложен, колко да е сложен  :wink1: ), но както ти писах, тук във форума вече дискутирахме такава тема и намерихме публикации, които подкрепят и двата варианта.
Потърси във форума, може да я намериш темата.
А ти направи това, в което си по-сигурна, че си изрядна документално, за да не попаднеш под ударите на разни проверяващи.
Що се отнася до жената, в нейна полза е да съдейства за осъществяването на цялата процедура.
Започнахме малко по малко да разплитаме чорапа...  :smile1:
Значи, заключението, след прекратяване на договора при основния работодател нека остане поне 1 р.д. без болничен, за да можете да промените условията при вас и да си вземе 45-те дни.
За Д1, както ви казах, трябва да промените основанието на осигуряването.
Потърсете във форума, вече имаме такава тема.

Само-редактирах се, защото междувременно има отговор от вас.
Махнах част от текста, разбрах как ще се прекрати договора.
За другото - виж по-горе.  :wink1:
Въпросът звучи странно!
Ако става дума за двама различни работодатели и 2-рият ТД е при вас, т.е. вие искате да промените основанието за назначаване, да, можете да го направите с ДС и, ако е на същата длъжност не подавате уведомление към НАП, а променята вида на осигуряването за Д1 и евентуално продължителността на работното време, ако се налага.
За целта, обаче, тя трябва да бъде освободена от основния си работодател, а това как ще се случи вече е съвсем друг казус.
Казвате че б.л. за 45-те дни преди раждане трябва да се вземе от вас, което ме кара да мисля, че сте основният работодател...
Ако предположим, че първият я освободи без проблем и тя дойде при вас е желателно да има поне един работен ден, за да може да си получи обезщетението от НОИ.
Точно такъв случай не съм имала, но не е лошо да се поразсъждава по темата.
Що се отнася до това трябва ли да уведомите ЧСИ, че лицето е с прекратени ТПО, да трябва. Най-добре го направете писмено, за да отхвърлите отговорността за неизпълнение на разпореждането.
Веднъж реших да го направя по телефона и си имах проблеми.
По този текст:
Същите обаче след изтичане на един месец от получаването им стават секвестируеми и за тях важи ситуацията с характера им на спестявания.

Но след изтичане на 1 месец от получаването им лицето няма да е ваш работник. Вие ги начислявате примерно за март, а лицето ги получава през април, дори може да е през май. Би следвало да има задължението да си внесе запора самостоятелно.

Нека и други колеги споделят опит, нямам самочувствието на корифей по въпроса за запорите.  :smile1:
Прочетете тук.
Подробно е и полезно.
Така, както се пада по болничните.
Пускате заповед за отпуската от 135-тия до 410-тия ден и си ги броите (те са календарни). Жената е родила малко по-рано и ще има удължение (след датата на раждане на детето).
Няма значение, че дните са почивни.