1. Да, ако са внасяни осигуровки за съответния риск в рамките на 12 м. от последните 18 м. и ако документите ви от Австрия са редовни и надлежно доказват това.
2. На 4 м. на минимума, защото нямате 3 г. от предишната си борса.
3. Уточнете си правилата с австрийците.
Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда.... получават минималния дневен размер на обезщетението.... за срок 4 месеца.

Прекратяването на ТПО по инициатива на работника на осн. чл. 327 (1) т. 3 от КТ не е "виновно поведение", а негово право да се възползва от условията на чл. 327 и обезщетението, което ще получи е по-високото, а периодът на получаване зависи от осигурителния стаж цитиран в таблицата в КСО.


Въхххх, след като пуснах коментара си забелязах, че това е 1000-дната "мъдра мисъл", която съм споделила тук. Дано съм помогнала...  :wink1:
Има всички права`, които имат и другите бащи, ако детето е записано на негово име, 15-те дни са календарни и не е платен отпуск, а такъв, за който ще получи съответното обезщетение от НОИ, след представяне на изискуемите документи.
Обезщетение за майчинство ще й се полага, ако отговаря на условията за него, прочетете КСО от чл. 48 нататък, да не го цитирам.

Има право на помощ от АСП.
Споделихте в темата дали е едно ЕИК, в този случай тези отпуски запазват ли се?

Да видим дали съм ви разбрала.
Ако говорим за фирма, която под един ЕИК (или Булстат, както предпочитате) има различни обекти (клонове, представителства, цехове и каквито там разпределения е решила да си направи) и мести работниците си от един обект на друг, но в рамките на собствената си структура, например:
банка (или куерска служба, или Български пощи, или... каквото още ви хрумне) има 5 офиса в гр. Хикс и мести свой служител от офис А на ул. .... в офис Б на ул....., но без промяна на условията в неговия ТД.

Няма причина, ако не си е използвал ПГО в офис А да не може да си го използва, когато го преместят в офис Б, освен ако не са вписани някакви специфични условия във ВПРЗ или КТД.
 :smile1:


Кое къде не фигурира?
Какво питате всъщност?
Допълвам се.
Ето една интересна дискусия точно по вашия въпрос.
Прочетете я, макар че и тя не дава конкретен отговор, но дава допълнителни варианти.
Правилно са ви отговорили юристите, защото вие реално не им давате никаква информация.
Освен това в КТ не е изрично формулирано значението на текста "мястото на работата". В § 1, т. 4 от ДР на КТ е дадено определение за "работно място", но то не е тъждествено с "място на работа".
1. Вижте какво пише във вашия ТД за "място на работа".
Ако е написано, примерно, "във всички обекти на фирмата", не можете да се възползвате от текста на чл. 327 (1) т. 3.
Ако е написан точен адрес на мястото ви на работа, тогава бихте могли при някои допълнителни условия.
2. Би трябвало във фирмата да имате ПВТР и ВПРЗ, в които да е засегнат въпроса за местонахождението на фирмата, но ако в тях е написан конкретен адрес, а после са направени анекси с вписване на новите адреси пак не можете да се възползвате.
3. Би трябвало фирмата ви да има сключен договор със СТМ, която да направи оценка на работните места и, ако на променения адрес, условията на работа на новите работни места не са по-лоши от тези на старите (което предполагам, че е точно така) няма да имате основание за освобождаване по причини на работодателя.
Точно за това е спорно дали НОИ ще признаят основанието ви за напускане за приложимо.

За база се взима последния месец, в който имате отработени поне 10 р.д.
От сумата, която е начислена тогава се изчислява сумата, която ще се заплати за ПГО.
bobo,
новите промени в КСО, валидни от тази година.
Отпадат 3-те години по избор преди 1997 г., както и осигуровките, внасяни през 1997, 1998 и 1999 г.
От РОЛ ще се ползват всички данни от 01.01.2000 г. до момента на пенсионирането. :smile1:

Потърси ги сам, че нямам време в момента.
Можете.
Както и можете след време да си ползвате остатъка (естествено, преди детето да навърши възрастта, в която имате право).
В какъв смисъл "какво става, ако запиша детето на детска градина"?
Ами ставате сутрин, обличате го и го водите на детска градина.
Ако си вземете болничен той ще е за вас, няма да е за детето. Никой няма да ви върне детето от градината за това, че вие сте болна.  :smile1:
Вариантът е да им дадете възможност да си ги ползват преди да ги освободите.
Няма законов текст, който да разрешава подобно "прехвърляне" и може да си създадете проблеми не само с ИТ, но и при евентуална финансова ревизия.

Нещо като "вратичка" е, да им изплатите обезщетението, а после във фирма Б да ползват толкова дни НО, колкото е бил ПО във фирма А.
Така те ще си ползват отпуската, а вие ще сте я платили "предварително".
Ако решат да напуснат нищо не губите.
Не е утешение, но не само вие се чувствате излъгана.
Ще се опитам да ви отговоря за пенсията, обаче с уговорката "ако до 6-7 години нищо не се промени", което пък никой не може да ни гарантира.

На колкото по-висок доход се осигурявате, толкова по-висока ще е пенсията ви, като най-високият възможен, естествено, е максималният ОД, който както забелязвате се променя всяка година.
А дали ще "падне" таванът на пенсиите или не за сега си остава просто една енигма.

Дано съм ви помогнала. :smile1:
Ако са с различен ЕИК ще трябва да го освободите от едната и да го назначите в другата, което означава, че ще трябва да изплатите обезщетение по чл. 224 във фирма А и да ползва във фирма Б онази част от ПГО, която му се полага пропорционално на отработеното там време.
dimdatenqma,
издайте му нова, но да ви подпише декларация, че ги е изгубил и не може да ви ги предостави, за да не се налага да я записвате като продължение.
Успех и късмет!
Нищо не са пуснали до момента, обадете им се наистина и после, ако имате желание, може да ни информирате какво са казали.  :smile1:
Ами тя marpan_64-чето е отговорила.
Имат значение осигурителните суми, а не дали ви ги плащат за 4 или 8 ч., освен това докато си гледате детето ще сте на 24 ч.  :wink1:
Комбинатът или поне остатъците от него все още си ги има, но всички документи, свързани с осигуряване се изискват от НОИ.
Зависи какво искате.
Данните след 2000 г. в РОЛ са коректни, няма нужда да търсите УП-2, то няма да ви трябва.
Ако трудовата ви книжка е попълнена коректно и е вписана категорията труд (в случай, че сте били 1-ва или 2-ра), то не ви трябва и УП-3.

Имайте пред вид, че в УП, издадени от НОИ не се упоменава категорията труд, което може да ви затрудни при оформяне на документите за пенсия, ако имате намерение да се възползвате отправото си по чл. 69б, ал. 1 и 2 от КСО.

bobo е абсолютно прав, че става дума за парадокс, който съществува точно по т. нар. "технически причини", а именно тъпата НАП-ска система.
Ако едно нещо може да се направи по два начина "лесен" и "труден", то нашата нормативна уредба винаги така оформя условията, че да стане по трудния.
В случая с освобождаване и назначаване.
А какво би станало, ако се промени основанието на ТД само с ДС, без да се изпраща уведомление, но се промени кода на осигуряване в Д1 (с уговорката, че е по-добре това да не се прави по средата на месеца)?

Може би "експертката" от втория отговор това да е имала пред вид... :hmmm:
Задълбах се!

Намерих още един отговор на една "специалистка" и "експертка", противоречащ на първия. Отстрани даже има нейна снимка и биография...  :smile1:

Погледнете и вие, ако ви представлява интерес.
Ето един аргументиран отговор за питащата и в подкрепа на твърдението на Хиксовете, където обясняват причините, поради които се налага да се следва тази малко по-дълга процедура.  :smile1: