Така де. За всички СОЛ, които изравняват осигуритения доход е така. Но регистрираните ЗП не изравняват при доход от непреработена селскостопанска продукция. Значи не довнасят, но и не възстановяват осигуровки. От друга страна Осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 са за сметка на осигурените лица и се дължат авансово: върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, (КСО, чл.6, ал.8)
И аз като Ники Петрова винаги съм се чудела какво става, ако избрания авансов осиг.доход е над минимума. До сега не съм намерила официален или мотивиран отговор. За щастие съм попадала на "стиснати" ЗП, които биха се осигурявали и под минимума, ако можеха
 нали при всеки ТД се попълва трудовата книжка? Дори когато работодател е ФЛ, упражняващо свободна професия или земеделски стопанин?
Първо си попълнете таблици 1 и 2. Включете и дохода по ТД
Ако не подпишете по взаимно съгласие не се прекратява трудовия договор и продължавате да си работите.
Вие регистрирахте ли се на борсата в 7-дневен срок от прекратяването на предходния договор?
Ако получава авторски и лицензионни възнаграждения или като автор продава изобретения, произведения на науката, културата и изкуството - да. За тези доходи.
При договор от 11.03 и освобпждаване по чл. 71 на 18.03 работодателят ще си навлече проверка от НОИ, ядпве и загуба на време. За това се дърпа.
При напускане по взаимно съгласие или по Ваше желание ще имате право на минимална борса. Ако поработите един разумен срок (месец - два) и после прекратят договора по чл. 71, ще имате право на пълна борса. Без я заплата обезщетение за оставане без работа.

Между другото: след 01.04 можете да потърсите обезщетение от преходния работодател за дните от 01.03 до 10.03
Попълвате само за месеци 7-8-9-10.2023
По това време не е имал ТД и не попълвате колона 3.
За ГД попълвате само ако е бил в периода 7-8-9-10.2023, като брутната сума, намалена с НПР, делите по равно за всеки от тези месеци
Къде " подавате в НАП" неплатения отпуск по дати? И къде посочвате дните в платен отпуск?
Е, ако има разминаване в броя на дните в осигуряване в Д1 и в действителност, тогава коригирайте Д1
Освен това болничния от работодател не е отделен превод, а е включен в заплатата. Погледнете какво пише на фиша за месеца с болничен
Щом няма да ходите на място, значи имате възможност да подавате Д7 по електронен път (с ПИК или КЕП). В такъв случай след подаването и приемането на декларацията/декларациите влезте в справката за задълженията с възможност за плащане и ще видите какво още дължите. Може да погледнете е справката за направените плащания и погасените с тях задължения
При така зададен въпрос разбирам, че управителя не е собственик. Щом този управител в момента не може да управлява, собствениците да си намерят друг
Трябва ли да плащам данъци? - естествено. Много малко са доходите, върху който не се плаща данък, но дохода от търговия не е сред тях. Нещо повече - доходът от търговска дейност на физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ, се облага с 15% данък.

  има ли някакъв конкретен праг, който трябва да надскачам чрез продажбите или това няма значение? - няма. Почва се от първата стотинка. Освен ако нямате ТЕЛК 50% или над 50%.

 Как точно се случват нещата? - събирате документи, подавате декларации, спазвате срокове.... Четете законите или плащате на някой, който ги е чел.

 ако продавам онлайн - трябва ли да се самоосигурявам? - трябва. Физическите лица, упражняващи търговска дейност без регистрация като ЕТ, подлежат на задължително осигуряване.

Възможно ли е да ми спрат паричното обещетение, което получавам от трудовата борса - не само възможно, но и сигурно. И причината няма да са банковите преводи, а регистрацията като самоосигуряващо се лице (която, както казах, е задължителна)

ако получавам банков трансфер от чужбина от хора, които не са ми роднини? - само по себе си това не е наказуемо, но.... При проверка ще установят, че сте упражнявали търговска дейност и ще трябва да платите спестените данъци и осигуровки с лихвите. И вероятно в по-висок размер от този, ако ги бяхте изчислили и внесли навреме.
Дали ще Ви хванат - не мога да кажа НАП вече събират данни от всякъде. Не съм сигурна каква информация получават от банките за такива чести преводи от "непознати" лица.

Накрая - когато чуя за продажба на стоки и услуги извън страната, винаги се замислям дали не е нужна регистрация по ДДС или някаква друга допълнителна регистрация
От вчера влязохте във форума и вече обиждате :(
Явно не сте гледали внимателно - до бутона "публикувай" има "проверка на правопис"
Има начин. Но след три години
Счетоводител имам.Но е доста възрастен.Ще трябва да го сменим.И все пак каква сума е загубата?
Ползвали сте нещо - платили сте. За каква загуба иде реч?
Нямате разходооправдателен документ - разхода няма да е данъчно признат и при равни други условия ще платите ЕВЕНТУАЛНО 240 лв данък. Но пък нямада сте внесли 216 лв данък по чл.55 и евентуално лихви и глоби за забавата и не подадени декларации и справки. Няма да Ви се налага да доказвате произхода на тези 2400 лв.
Е, ако си бяхте оформили плащането със съответния документ... СИС.... Не че щеше да Ви е много по-изгодно , но поне щяхте а спите спокойно
Ще ѝ трябват 12 месецеца осигурителен стаж с ОЗМ. Това важи и за болничния 45 дни преди раждане. 12 месеца общо от най първия ден в осигуряване до 45 дневния болничен.
Ако болничният започне преди придобиване на минималния стаж, плащането от НОИ ще започне когато натрупа 12-те месеца. Времето в болничен се зачита за стаж
Срокът до 31.01. е за промяна в осигуряването от "с ОЗМ" в "без ОЗМ" и обратно.
Промяната отДУК към самоосигуряване е нещо съвсем различно и не се обвързва с 31.01.
Цитат
И в декл.обр.1 вече работещият собственик отново ли е с вид осигурен  12 
Защо отново? Вид осигурен 12 е за СОЛ, преди това като ДУК трябва да е бил с друг код
Не зная как сте питали, как са Ви отговорили и как сте разбрали отговора, но истината е: в справката по чл.73 се отразява всичко платено ПРЕЗ 2023 г. Във Вашия случай включително ДТВ-то за периода от 15.09.2022 г. до 31.12.2022, щом е платено през 2023 г. Нали и данъка върху това ДТВ е удържан през 2023 г.
В служебните бележки също се вписва платеното през 2023.
Справката по ч.73 НЕ се засича с Д1.
Реших си проблема като създадох ново задължено лице (отново аз), но този път с новия номер и вероятно така ще я ползвам.
Разумно решение