Не виждам да има промяна относно задължениети за печат в трудовата книжка

НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Чл. 2. (1) Необходимите данни за работника или служителя се вписват в трудовата книжка, подписват се и се подпечатват от работодателя или от упълномощено от него лице.
и т.н.
ТД за определена работа е идеален за целта.
За другото - чл.54е
Няма значение как и при кого, важното е поне един ден преди 45-дневния болничен да сте работили по ТД. Започне ни болничния, бори да прекратят договора, ще получавате майчинство до 410-ия ден.
Имайте предвид, че при определяне размера на майчинството за периода, през който сте била без работа (вкл. и платената борса) се взема минималната работна заплата.
Компромисен вариант: регистрирайте фирма или свободна професия и започнете да се самоосигурявате на "високия" процент. Ако желаете да се самоосигурявате на по-висока сума от минималната, ще трябва да я докажете с приходи.
1. Да
2. Ако е за съкращение - трябва да поработи малко, после 1 месец предизвестие... Ако е по чл.71 - може и 1 ден, но под месец изглежда съмнително и правят проверки. При срочен ТД за определена работа може да стане и за няколко дни. Стига работата да е добре формулирана и изпълнима в този срок. В този случай проверката е малко вероятна.
3. Сигурно ще получи обезщетение за неправилно уволнение, но вероятно ще връща парите за безработица. Погледнете КСО, чл.54е
Имам фирма, която не е регистрирана по ДДС.
За периода 01.01.2017 - 30.12.2021 г. оборота ми е 58 000 лв. Но това нали не значи , че подлежа на регистрация.
Информацията не е достатъчна за такъв извод.
Ако този Ви извод е верен, то и отговора на втория въпрос е "да"
И двете ОКД5 ли са приети? Обикновено системата не приема декларация за възобновяване, ако преди това не е било декларирано прекъсване на самоосигуряването.
И какво означава това: "сам си е подавал здравни осигуровки"? На какво основание? Пенсионер-СОЛ, безработен, друго?
В колоната за намаление с код корекция вписвате пълния размер на всички суми по фондове (за цялата фирма), като за тези, които са намалени, вписвате вярната сума, а тези, които са увеличени, посочвате както са подадени в предходната Д6. В колоната за увеличение с код редовна вписвате само увеличението в тези фондове, които са увеличени.
Има и друг вариант (аз не съм го пробвала) : с код корекция и всичко нули "изчиствате" подадената Д6 и с код редовна подавате всичко вярно. Това е по-лесно, но не е много коректно  и може би ще доведе до лихви
Не пипайте Д1 за цялата фирма!!!! Ще забъркате по-голяма каша.
Подайте коригираща Д1 и едновременно с нея коригираща Д6 за фондовете в намаление + редовна Д6 само с увеличението във фондовете, където има такова.
Осигуряването за личния труд е ... чрез самоосигуряване. Щом като пенсионер е избрал да  се осигурява само здравно, то за всичките доходи като СОЛ се осигурява само здравно. Включва дохода от личния труд в годишното изравняване на ЗО.
Какво означава фиктивен? След като сте назначена по надлежния ред, подават се данни, плащат се осигуровки, няма да има проблем.
Е, само да не е назначена като продавачка в закрития физически магазин ;)
От това, което сте показали, се вижда че осигуряването е без право на болничен. Не зная защо внасяте по 165 лв. По мой сметки, ако не бъркам,  трябва да е около 116-117 лв.
Еднаквия входящ номер показва, че е подаден един документ в който са декларирани две неща - упражняване на дейност и избран начин на осигуряване.
За правата на лице с ТЕЛК:
- ако телка е съпроводен с пенсиониране, докато е пенсионер има право да се осигурява само здравно (8% от 420). Дали ще го направи или не е въпрос на избор. Когато заболяването е краткосрочно, много СОЛ предпочитат да си внасят и осигуровките за пенсия, за да не губят години при пенсиониране
- при ТЕЛК 50% и над 50% имате право на данъчно облекчение ("необлагаем минимум") от месечните и годишни доходи.

ПП  Все си мисля, че Вашата счетоводителка можеше да Ви обясни тези неща. Ако бяхте питали, разбира се.
Може с ДУ. Тогава спира самоосигуряването и се осигурява като ДУ. Няма изискване ДУ да се вписва в ТР.
По-лесно и малко по-евтино е СОЛ с личен труд и каквото желаете възнаграждение
Никак.
Следя си салдото по 454 и като излезе за внасяне, декларирам с Д6 и внасям
Какво означава "запор на фирмата"? Запор на сметките? Запор на дружествен дял? Запор на активите?
В първите два случая може да продавате, само че парите отиват при съдебния изпълнител. В третия - трябва съгласие от лицето, наложило запора
Ще се отрази само на размера на обезщетението. При изчисляването за периода между двата договора ще се смята върху МРЗ.
Надявам се, че тези 10-15 дни без осигуряване няма да са критични за изпълнение на условието 12 от 18.
извършва консултантска услуга, и получава доход
Тали услуга по какъв начин е оформена? Граждански договор? Друго? Според договора е и декларирането, определяне на данъка и осигуровките.
Ако лицето не е било осигурено за ОЗМ в деня преди възникване на нетрудоспособността, то болничният е издаден непременно и трябва да бъде анулиран.

Направете справка дали "спрял дейност още и не внасял осигуровки " е свързано с подаване на ОКД5 или не, дали са подавани или не Д1 и дали са  подлежали на подаване.
Ако смятате, че решението на ТЕЛК е неправилно, обжалвайте, но не го пренебтегвайте. Не си играйте със здравето на човека. Още повече, че  таксиметровия шофьор ,колкото и да е плюл на собствения си живот, носи отговорност за живота и здравето на пътниците си.
Не е задължително да има лихва.
При формиране на годишния финансов резултат за данъчни цели, обаче, ще трябва да се съобразите с чл.16 от ЗКПО
 Това с 4-те месеца не е сигурно. Много е възможно въобще да няма право на обезщетение, ако няма и друг стаж.

периодите :
-07.2020г до 12.2020г
почивка и после отново
- 04.2021 до 07.2021г
В началото на този месец започнах работа тук в България (20тина работни дни )


При така представените данни, дори месеците да са пълни, има 6 м. +4 м. + 20 д. = 10 м. 20 д., което е под 12 месеца от последните 18.
Здравните осигуровки като безработен нямат отношение към обезщетението за безработица.