ФЛ е било СОЛ като съдружник до м.06. За периода 01 -06.2023 е плащано възнаграждение за личен труд.
От м.07.2023 се осигурява по чл.4, ал,9 от КСО /неосигурена на друго основание съпруга на ЗП/. За периода 07-12.23 здравните осигуровки са по чл.40, ал-5 от ЗЗО /безработна/
В Т1:
в колона 4 "авансов осиг.доход" за месеците 01-06 попълвам 710 /това ми е ясно/. Какво попълвам за м.07-12 - минималния осиг.доход за СОЛ или нищо? Все пак през този период осигуровките са за сметка на лицето и се включват в Д6-13.
Как трябва да се попълни колона 5 "Облагаем доход от дейността като СОЛ"? Само за месеците 01-06 или общата сума на личния труд се дели на 12 и се вписва от м.01 до м.12?
В Т2:
В колона 4 "авансов осиг.доход" за месеците 01-06 попълвам 710, а за 07-12 - 1/2 от мин.осиг.доход за СОЛ. Мисля, че е така.
А в колона 5? Само за месеците 01-06 или общата сума на личния труд се дели на 12?

Притеснението ми идва от там, че навсякъде се говори за самоосигуряващи се лица и за лица по чл.4, ал.9. В края на краищата тези по чл.4, ал.9 самоосигуряващи ли са или не за целите на Т1 и Т2?  За тези лица не се подава ОКД5 да начало на дейност като на другите СОЛ, но осигуровките са за тяхна сметка и според Наредба Н13 подават годишна Д6

Възнагражденията са малки и както и да попълня не минавам месечния максимум.
В Д1 не се отразява облекчението
За Д6 - вадите сумата на възстановения данък от общодължимия за месеца (за всичи рабодници). Ако облекченията са много - приспадате от дължимия данък през следващите месеци до изчерпване. За месеците, за които дължите на бюджета 0 лв данък, просто не подавате Д6 с код 8
Защо не. Нищо не Ви пречи да си уговорите възнаграждение за личния труд в размер на 259.37 (примерно)
Е, нали обезщетението не изизплатено. Плащате го сега и в размера, който му се полага сега
Ако ние пуснем фактурата на какво основание- услуга, комисион?
Комисионна, бонус... Този Ваш доставчик не Ви ли насочи? Не практикува ли така и с други магазини?

Например дават ни 11 кутии цигари и на 10 продадени кутии цигари ни дават бонус 1 кутия и за нея пускат кредитно.

Това не го разбрах. Значи купувате 11 кутии, продавате 10, а единадесетата е бонус. До тук -ясно. Вие какво правите с тази единадесета кутия? Връщате я и Ви издават КИ? Що за бонус тогава  :hmmm: Или я продавате както другите 10? Да, но какво продавате, след като за нея са Ви издали КИ? Т.е нямате 11 кутии, а само 10  :hmmm:
Може би аз бъркам нещо....
Весели празници!

За личния труд се подава Д1. В случая ще е с код 90

Колкото до това, дали пенсионер (само здравно), осигурен другаде на максимума, трябва да подава Д1 - мисля, че не. Смисълът на подаване на Д1 само с дни в осигуряване не е ли свързан само с болничните?
Щом е само от любопитство..... Отворете Наредба Н-13. Там много ясно е записан срока за подаване на Д1 и Д6
Ако е прието от другата страна на 05.12. - да, така е

Цитат
Дата на прекратяване е 05.01.2024г.
Дата на прекратяване считано от 05.01.2024г.
Не ми стана много ясно как стои въпроса с плащането за второто майчинство. Ако си се осигурявал на максималния праг и си взимал за първата година 90% от заплатата си, за втората година минималната работна заплата, а за третата нищо, тогава ако второто майчинство се изчислява на база 24 месеца назад, то тогава първата година трябва да взимаш половината минимална заплата, което не ми се струва нормално.
Първо: когато в 24-месечния период, от който се изчислява майчинството, има месеци без осигуряване за ОЗМ, за тези месеци се смята върху минималната работна заплата.
Второ: майчинството не може да е под МРЗ
В началото:
Цитат
Собственик съм на ЕООД, и се осигурявам на 1400 лв като управител
Сега:
Цитат
на трудов договор съм, на длъжност управител,
Кое от двете е вярно?
Да не говорим, че при ЕООД трудовия договор с ЕСК е мнооого спорен.
В края на краищата и при ТД, и при ДУ, и при СОЛ с възнаграждение за личния труд такъв бонус може да се тълкува и такаи иначе - и за месеца, и за годината. Зависи как е формулиран, зависи как е обоснован, зависи как и дали можете да защитите действията се при една евентуална проверка. В последното се съмнявам, тъй като само в двата си поста направихте две груби грешки
Обикновено подавате молба за заверката. После Ви се обажда инспектора, определя Ви час и обяснява какво да носите. За по-ранни периоди искат платежни, за последните десетина години - само ГДД, за да установят, че сте имали дейност
Плащанията "в Интернет" с какъв произход са ? Да не трябва и регистрация по ДДС
Не зная за какво точно получавате пари В интернет, но ако не са от продажба на лични употребявани вещи, голяма е вероятността да подлежат на осигуряване /вкл. и за ОЗМ/ и да имате проблем с майчинството.
Щом предизвестието изтича на 28-ми, ттябва да Ви освободят от 28-ми. Няма "добра воля" . Заповедта може да бъде издадена по-рано, не е проблем. Дори е честа практика.
Внимавайте с броенето на дните. Като подадете предизвестието и то е прието (с документирана дата) , следващия ден се брои за първи. Проверете в договора дали предизвестието е един месец или 30 дни (календарни).
  3 и 4 - невярно!!! Прочетете си наредбата и пак помислете!!!
В Нареба Н 13 е записано, че Д1 не се подава за лица по ГД, ако на друго основание са осигурени на максумума. Чл.4 ал.9, т.1
Притеснявам се сключването на трудов договор да не навреди на обучаващия се редовна форма.
Няма нищо притеснително. Това, което трябва да направи студента-раборник е да уведоми своеврвменно университета, за да му спрат ЗО от там докато е осигурен по ТД
Трудно ще стане на 4ч.
Вижте кога започвате и кога свършвате по основния договор, кога си идвате в къщи и бройте 12ч. да има междудневна
Ако почвате в 8 и свършвате в 17, пътувате 30, значи остава до 20ч. от 17 и 30до 20 са 2,5ч
Това с пътуването да месторабота звучи като синдикален лозунг. Може и да е логично, но е невярно. Пътуването до местотабота не се изключва от междудневната почивка. Никъде не е казано, че тази почивка трябва да е 12 часа в къщи.
Единственото, което "изяжда" от междудневната почивка при ТД  8+4 е задължителната обедна почивка в осемчаспвия ТД. За успокоение на питащия - 8+4 се смята за съвсем допстимо
И на двете НЕ
Как точно ще стане "и на двете НЕ"?
Хем не се взема пенсията при определяне на осиг.доход, хем гледаме дали ТД+пенсия достига 3400?
 :hmmm:

Взема се пенсията
 или за трудов стаж се води само ако получаваш обезщетение?
Да.
И не се "води" трудов стаж, а осигурителен стаж за пенсия
Незаконосъобразното е подписването на документ със задна дата. Както и колегата е казал - не е невъзможно да го направите. И едва ли някой ще Ви накаже за това.

Много са ми интересни банките: признават за сигурен дохода по ТД, но не и дохода на работещ съдружник. Вярно, че при фирмаджията е "тука има, тука нема", но си зависи основно от него и има някаква имуществена отговорност, а ТД може да бъде прекратен във всеки един момент, без това да зависи от работника.
В случая: с какво е по-сигурен дохода по ДУК, сключен между ЕООД и неговия собственик, спрямо същия доход, получаван като възнаграждение за личния труд на същия този собственик в същото ЕООД? Може би, че след прекратяване на ДУ ще има право на обезщетение за безработица? И колко ще е? 4 месеца по 360-390 лв? Не мога да си представя как Аз ще прекратя ДУ с Мене си без да съм (взаимно) съгласна  :hmmm: