Извинете за невежеството, но регистрираните по чл. 97а попълват ли дневник за покупките?
Цитат
 в много други случаи се знае (след настъпване на дадено събитие, условие, изпълнение в определени дни и т.н.) и според мен е редно да се отчитат само "работните" дни.

Ако имате ГД сключен на 15.05 изнасяне на лекция/или качване на пиано от входа до третия етаж/  на 10.06. Лекцията е изнесена /пренасянето извършено/ на 10.6. с което ГД приключва. Датата на конкретното изпълнение е ясна.
Как ще подадете Д1 - само за датата 10.6? За м.6 от 01 до 10? или за м.5 /от 15-ти/ и м.6 /до 10-ти/?
А как бихте процедирали, ако по този ГД е платено 1200лв /900 без НПР/ и изпълнинелят не е осигурен на друго основание?
  Кога е извършена работата. Сключен на 01.03, но кога е работено- 03 или 04 или 05 или 06 или кога?
Колега, при ГД се счита, че работата започва с подписването /в случая от 01.03./ и приключва когато резултатът е приет от възложителя /дата на приемо-предавателен протокол, дата на констативен протокол, дата на която двете страни са се подписали, че "работата/услугата е извършена и подлежи на заплащате"/. Дали тази дата е 30.06. или по-ранна, можем само да гадаем.
Няма никакво значение, че изпълнителят не е работил през цялото време, а само последния месец /примерно/. Да е работил - време е имал. Как си е разпределял работата в периода ан действие на ГД си е негов проблем.
Запознаване - няма, има - връчване на новите ДХ.
Напротив, работникът трябва да е прочел ДХ и тогава да се подпише. ДХ не се връчва ей така на сляпо. Това не е заповед, а неразделна част от ТД /двустранно споразумение/.
Нали чрез ТД работникът се съгласява да изпълнява съответната длъжност съобразно изискванията на длъжностната характеристика. Както казаха и колегите, всяка промяна на ДХ е промяна в ТД и би следвало това да се оформи с двустранно споразумение - анекс или ДС.

Цитат
 Също така на какво основание?  чл 119 КТ ??
Аз бих направила ДС на основание чл. 119, ал.1 от КТ с текст "между .../страните/ се сключи настоящето ДС за промяна изискванията за заемане на длъжността... съобразно ДХ от ...дата, с която работникът/служителят предварително се е запознал" Дати, подписи, печати...
После да няма хъка-мъка
Здравейте, налага се преназначаване на служител днес е последен работен ден, а 01.07 е първи работен ден на нова длъжност .

А 01.07. (събота) работен ден и ще му е?
Аз разсаждам по този начин: до септември ми е бил на работа на 8 ч и има 10 отработени дни, след това на 2 ч/независимо че отработените дни за месеца са 20, за мен са си по 5 т.к. е на 2ч, явно така ми се иска, но може би не съм права
Да, не сте права. Гледат се отработените дни, а не трудовия стаж.
За ТК: пишете "трудовия стаж от първия работен ден до първия неработен (датата " считано от...) е... (Сумирате стажа на 8 часа както е по календар и стажа на 2 часа, като при него 4 отработени дни са 1 ден трудов стаж) Ако има неплатен, незачетен за стаж, го вадите.
Ако стажът на 2 часа е точен брой дни пишете "ОС=ТС".
Ако е дни + часове - закръглявате трудовия стаж, като 4 или 6 часа са 1 р.д. трудов стаж. Не пишете, че ОС е равен на трудовия
Ще запишете съответния код, отговарящ на вида на договора - безсрочен, срочен, допълнителен и т.н.
Първо от ЕТ , вече не е възможно да издаде фактура, защото сме в 2023 г. ......просто ако сега издаден фактура , напримерс друга цифра отпред 1 0000 ....
Защо е нужно да издаване фактура /в буквалния смисъл на думата/? Става със всякакво друго наименование на документа, стига да съдържа реквизитите на чл. 6, ал. 1, т. 3 и чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството. Щом изпълнителят по договора е СОЛ, то Е ТРЯБВАЛО да издаде такъв документ на възложителя още при плащането на възнаграждението по ГД. /ЗДДФЛ, чл.9 ал. 2 и 4/. Независимо на какво основание е СОЛ /ЕТ, св.професия, ЗП, съдружник.../

 , и подпълним прилож.2 , може би от НАп ще ни потърсят .
За какво да Ви търсят? Приложение 2 е правилното място за доход на ЕТ, различен от патент.
Здравейте физ. лице продаде ТАЗИ година земеделска земя на др. физ.лице

От написаното разбирам, че продавачът и купувачът са физически лица /не СОЛ, не ЗП/. Каква справка по чл.73, каква Д55?
 Нямах си на представа, че осигуровките също може да се изравняват с ГДД. 
Ако знаете от колко много неща нямате представа ....
 :hmmm:
В такъв случай би трябвало да е практика СОЛ да се осигуряват на минимума през годината и в  последното Д1 за годината да декларират огромен осигурителен доход.  Това не би ли довело до ОД число по голямо от максималния ОД?
Благодарихте на delphine, но явно не разбрахте отговора ѝ, който наистина е изчерпателен
Отговор на тези въпроси може да получите срещу заплащане. На "лични" Ви пращам имейл за връзка
Може би има по-добри варианти, но по-правилни?  Или е правилно или не.
Едните точки са попълнени с допустими величини, другите - неправилно. Сам по себе си записът е допустим.

Каква друга причина може да има да се осигуряваш на по-нисък доход освен да ползваш разликата от вноските до края на годината?
А каква е причината да се осигуряваш на повече, освен да чакаш после да ти връщат?
Ако под "съкращение" разбирате прекратяване на ТД по чл. 328 (намаляване обема на работа, закриване на щата или предприятието, липса на качества,  на образование или обективна невъзможност за справяне със задълженията, и т.н.), да, трябва да има предизвестие. Но: работодателят може да реши да не спази срока на предизвестието и да прекрати ТД от днес за утре като Ви заплати обезщетение в размер на договореното възнаграждение за периода на неспазеното предизвестие. В някои от случаите на прекратяване на ТД по чл.328 работодателят дължи и обезщетение за оставане без работа до 1 месец.
Ако под "съкращение" разбирате прекратяване на ТД изобщо, да, има основания, при които договора може да бъде прекратен от днес за утре. Най-често това е при ТД със срок на изпитване до изтичане на този срок. Също и при изтичане срока на срочен ТД за определено време, при завръщане на титуляра при ТД по заместване, при прекратяване по взаимно съгласие и т.н. В изброените случаи не се дължи обезщетение.
Единственото обезщетение, което се дължи винаги от работодателя при прекратяване на ТД е обезщетението за неползван отпуск. Разбира се ако има неползвани дни от полагащия се платен годишен отпуск
Добре за тази декларация разбрах. Благодаря!

Остана сега дали може фирмата да работи без да се вписва нов управител в АВ, вариант ли е да се назначи управител на трудов договор и след това търговско пълномощно?
Ако ще е друг управителят, независимо дали е по ДУ, ТД или някакво незнаякакво основание, трябва да е вписан в ТР. Името на управителя е задължително за вписване
Само здравните може да проверите онлайн с ЕГН. И то само през кои месеци от последните 5 години не са внасяни.
За другото , щом нямате ПИК , само на място в НАП

   Но ... за авторски и лицензионни възнаграждения може да сключи със съдружник  ГД,  и тогава ще се приспадат 40% разходи, 10% данък деклариран по чл.55

С това не мога да се съглася. В цитираната от Вас т.26 и много ясно е казано "правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници ..."
Що за обяснение и къде е регламентиран този "нетрудов" договор?


Това не разбирам какво общо има с въпроса  и какво значение има изобщо.

  Да, никъде не е регламентиран "нетрудов " договор. За това е и в кавички. Регламентиран е трудов договор. Всичко извън ТД са "нетрудови" договори. В т.ч. - ДУ, договор за прокура, договор със съдружник за полагане на личен труд и т.н. По-точни в термин е "извънтрудови правоотношение".
То и понятието "граждански договор" не е регламентирано никъде, но това не пречи да се ползва.

Колкото до въпроса ми за професионалната квалификация на питащия/питащата - не мога да допусна, че колега би задал подобен въпрос и/или би го формулирал по такъв начин
3. щом става въпрос за "лице, сключило договор за полагане на личен труд", се подразбира, че това е съдружника/собственика, който работи в собствената си фирма. Значи не е подизпълнител, а "работещ" във фирмата. Както не са подизпълнители наетите по ТД.

Дали съдружника ще полага личен труд във фирмата си по ГД, по решение не Общото събрание или по Договор за полагане на личен труд е все едно - важен е статута "съдружник получава възнаграждение за работата си във фирмата си"и не е от значение конкретната форма, под която е договорено изплащането на възнаграждението.
"Нетрудов", защото не е трудов договор и не е по КТ.

ПП Имфа, бях останала с впечатлението, че сте колега. Наистина ли е така?