Свободна професия учител , прави ли изравняване в годишната декларация на осигуровки спрямо прихода от дейността .
Физическо лице с Телк 50 % , но не е пенсионер по години и стаж .  За летния сезон отдава стай като частна квартира . Въпроса ми е : Как е задължен да се  осигурява ?
Учителя ще бъде назначен с трудов договор към ЕООД - което е школа за частни уроци .
Продължавайки въпроса си , Школа за частни уроци в КИД  8560  или в 8559  трябва да е ?
Учител даваш частни уроци по БЕЛ от 1 до 12 клас с какво НКПД трябва да е .
Работника ще работи 4 часа един ден в седмицата , на трудов договор по кой чл трябва да бъде назначен .
Свободна професия се осигурява на малкият процент / без право на болнични и майчинство / , От 01.10.2023 прекратява свободната професия и започва дейност като фирма . Осигуряване като самоосигуряващо се лице . Има ли право да започне сега осигуряване на високият процент / с право на болнични и майчинство / .
Земеделски производител се осигурява цялата година . Същият има и ЕООД- търговия на дребно  , Няма назначен персонал той самият работи .Къде трябва да се осигурява ?
Земеделски производител изплаща наем , аренда на физически лица . В справката по чл 73 ал 1 с какъв код на дохода се декларират .
Подава ли ОКД 5 за прекъсване и ново ОКД 5 за осигуряването само за здравно .
Отпусната пенсия за инвалидност поради общо заболяване - 95 % , период 16.06.2022 01.06,2024 година . Разпореждането е получено ноември .Има ли основание да прекъсне осигуряването си като земеделски производител и да внася само здравно ? Осигуровките за предходните месеци за внесени могат ли да се възтановят  сумите за осигуровки ?
Работник назначен на трудов договор за работа 5 дни в месеца . Назначен е по чл 68 . При попълване на обр 1 - Вид осигурен какъв е кода ,
Той не е пенсионер на база години и трудов стаж . Но има издадено пенсионно решение на база ТЕЛК  .
Собственик на ЕТ  , има издадено ТЕЛК решение - 80 % инвалидност с право на работа . Как  трябва да се осигурява / само  здравно или осигуряване както преди да е бил с ТЕЛК  /
За сключване на трудов договор с украински бежанец , какви документи са необходими ? При осигуряването има ли нещо по различно ? Уведомява ли се институция за назначаването им  / не визирам чл 62 която се подава НАП  за сключен ТД .
Колко е трудовия стаж 04,09,2020 -01,04,2021  работи на 2 часа ,
 01,04,2021 -05,04,2022 работи на 8 часа .
Когато  не се осигурява с право на болничен  / високият процент / и има издаден болничен . Болничният се представя в НОИ , / няма да има плащане по него / . Осигуровките  за месеца в пълен размер ли се плащат ?
Земеделски производител цял месец е в болничен , Внася  ли се здравно върху болничният .
Земеделски  производител има издаден болничен лист . Няма електронен подпис , само ПИН от НАП. Може  ли с ПИН , да подаде по електронен път към НОИ .
За  2022 неплатен отпуск два месеца , остава ли да се счита да трудов стаж .