За 2022 година има ли приети промени в минималните осигурителни доходи? Не визирам промяна в минималната работна заплата.
 
Сумата която се изплаща като обезщетение по чл 222 ал 1 , включва ли се в бележката която се издава за детски помощи .
Работник представя болничен за месец Октомври 2021 , който е продължение от месец септември 2021 . От НОИ изпращат съобщение на работника , че болничният е обжалван и няма да му бъде изплатен / само за октомври 2021 , месец септември 2021 е изплатен ./ В ведомостта как да бъде отразен болничният ?
Сключен трудов договор на 8 часа - 5 дена в седмица. Работодателя иска за 4 месеца да въведе  , 6 дена работи по 8 часа , един ден почива по график Ще имаме ли извънреден труд - който да се декларира пред инспекцията по труда
Много Ви , благодаря за отговора . :smile1:
Самоосигуряващо се лице , не е придобило правото на пенсиониране по закон . Вследствие на заболяване има издадено пенсиониране по болест - ТЕЛК - степен на увреждане 95 % . Въпроса ми е : Започвайки дейност фирмата му , как трябва да се осигурява - само здравно или за всички осигурителни рискове ?
За подаването на ГФО -2020 в Агенцията по Вписвания , какви документи го придружават .
За получаване на 50 % от майчинството - кое приложение са подава ?
На 15,07,2020 подаваме документи за майчинство / гледане до 2 години .
От 10.08.2020 - майката представя болничен за раждане на второто си дете .Болничен 45 дена преди раждане . Какви приложения подаваме за застъпването на майчинството  с болничният .
Майката е на трудов договор .Има необходимият стаж за да ползва бременност и раждане - болнични . Работодателя и разрешава платен отпуск и тя заминава в Ирландия , при съпруга си .Предвид ситуацията с ковид ,решава да остане в Ирландия и там роди .Има избран личен лекар в Ирландия , който вече и следи бремеността  .Към  момента тя е 7 месец . Въпроса ми е - може ли болнични издадени от Ирландия да се представят пред българския работодател . И на по късен етап да се възползва от майчинство в България . С какви документи издадени от Ирландия .
Неподадена декларация на самоосигуряващо се лице - обр 6- код 13 за 2018 година . Какъв е давностният срок , за да си спестим глобата .
При положение че има да декларира личен труд в годишната декларация , пак ли не се декларира .
В кое приложение в ГДД  по чл 50 от ЗДДФЛ се декларира  дивидент .
И аз се интересувам от това как става електронното подаване . Изчетох всичко , но никъде  няма вход за електронно подаване .
В указанието е написано : Оригиналният попълнен файл в Excel се представя или изпраща по указания ред, заедно с останалите документи. В АЗ и НОИ данните се обработват с автоматизирани програмни средства за целите на контрол и изплащане на компенсациите.
 
Ясно е къде може да са прочете . Който има желание да отговори .
1Самоосигуряващо се лице с личен труд 
2, Изплатен наем физическо лице
3.Изплатен дивидент
4. Трудов договор - служител в майчинство за 2019 година / няма изплатена заплата и данък удържан / , подава ли се .
По точка  1 , 2 ,3  в коя от справките се подава .
Обр 6- код 13 за 2018 не е подадено . Ако сега се подаде ще има ли глоба .
Дейността спира с издаване на първият болничен .
Собственик на ЕООД , което се самоосигурява на високият процент . В дружеството няма назначен персонал .  Към момента дружеството извършва дейност . Предстой излизане на собственичката на ЕООД в бременност и раждане . Може ли да има проблем с изплащането на болничните и съответно и майчинството .
С разрешение на Агенцията по Заетостта ,назначаваме украйнски гражданин за 3 месеца . Декларираме договора в НАП . Необходимо ли е и в друга институция да се уведоми .