Значи съвсем съм се оплела щом продължавам да не те разбирам  :no2: От март до декември месец по месец смятах така: Д1заличаваща и Д1 редовна в един файл на магнитен носител, Д6 ми казаха от националния номер на НАП задължително на хартиен, като доколкото разбрах, тази Д6 само със сумата, която всъщност е довнасянето за ДОО и точната дата в кл.18, за да бъде разпозната. И 10 такива комплектчета за всеки един месец.
Пъпешче, благодаря за бързия отговор, не разбрах това "4 бр. заличаваща Д1, 4 бр. редовна Д1 и 4 бр. Д6 в посока увеличаване". Защо 4 броя?
Здравейте, голяма каша е при мен, имаме служител погрешно назначен с вид осигурен 11, а трябва да бъде 04. И така от март 2014г. Имам предписание от НОИ и утре ще се ходи на място в НАП. Следвах тази схема: Заличаване на Д1 за лицето и после редовна Д1 за всеки един месец. Само че, имам промяна в процента на ДОО, по-висок е, т.е. трябва да се подава нова Д6 в посока увеличение. Това ясно, но пък какво правя с промяната на ДДФЛ, той ще бъде по-нисък. Тук ми е голямата мъгла. Пускана е Д6 с първа графа осигурителните вноски и дата на изплащане на заплати напр.10 май, втора графа с код 08 Авансов данък с дата 30 април. Да коригирам ли него с код К месец по месец? И друго, аз правя сега промените за всеки един месец назад с напската програма, но пък на служителя, как в моята си ТРЗ програма да отразя през април 2015г довнасянето за му ДОО сумарно и възстановяването на ДОД за миналите месеци? Страшна каша е в главата ми!!!  :blink:
Здравейте! Моля за помощ! Служител на 2 ТД, при нас е допълнителният на 2 часа. Основният му е на 8ч. При пускането му в неплатен отпуск от второто работно място, не се дължат здравни /осигуряван е при основния работодател за  периода/, а самият отпуск с или без осигурителен стаж е? Смути ме малко това, че работното му време е под три часа, а някъде прочетох становище, че ако по основното му труд.правоотношение има осигурителен стаж 8 часа на ден, то по допълн.ТД с работно време под 3 часа не му се зачита осиг.стаж. По-конкретно:Осигурителен стаж по допълнителен или втори трудов договор се зачита само ако дневното работно време по него е не по-малко от 3 часа, като в случая се прилага чл. 9, ал. 8, т. 1 КСО Правилно ли го тълкувам? Как да оформя неплатения отпуск в Д1? Ще бъда много благодарна, ако получа съвет  :blush:
Да, търгува с високо оборотни стоки и има много разходни фактури.
Здравейте, моля, помагайте с насока! ЕТ с нетни приходи за 2014г. 600 000лв и печалба 12 000. При такива приходи е длъжно да прави тримесечни вноски през 2015г, нали? Попълвам част 9 на прил.2 от ГДД по чл.50 с изчислените по формлата авансови вноски? Само че пак там никъде не виждам къде да посоча прогнозираната печалба за 2015г. Ако разсъждавам правилно, какви са последствията за непосочен авансов данък за 2014г /нетните приходи за 2013г. са били 305 000/. Благодаря ви много за помощта! :question:
Благодаря, Миро! Работя с work flow и опитах с дата на фактура от 10м, а дата на данъчно събитие -11м., но ДДС-то се включва в Октомври, не Ноември. Вероятно нещо настройките на програмата не са както трябва и ще огледам. А и ще пробвам по другия начин.
Кети, а как чисто технически да се приложат тези сметки? Взимам примера на Свои - веднъж се отразява фактурата за разхода през 2011г с коректната й дата, и втори път отново се въвежда същата фактура, но с януарска дата и съответните сметки, за да влезе в ДДС-дневника? Ако е така ще има дублиране на фактурата? Досега не съм имала подобен случай и ми е голяма въпросителната!
Забравих да кажа, собственикът е СОЛ на 420лв, т.е. ДОО е еднакъв за всички месеци.
Здравейте, този месец за първи път правя електронно банкиране през райфайзен и направих грешка - два пъти пуснах платежното за доо собственик за м. Октомври. Фирмата е изряден платец и редовно и в скрок покрива дължимото, т.е. няма опасност да отидат за старо задължение. Чудя се необходимо ли е да пиша Молба до НАП с обяснение на грешката, или просто другият месец не пускам ДОО соб за Ноември с надеждата тези от октомври да се приспаднат някак "автоматично"  :noexpression: Благодаря на всички за съветите!
Благодаря за насоките! Всъщност оказа се, че МОД за неквал.персонал за тази дейност е 390лв за 8 часа и пълен месец. Сметнах, че МОД за два часа работа е 97,50. Смятам да го назначим на 100лв и на толкова да го осигуряваме. Накрая на месеца след удръжките към всички фондове ще получава чисто 78,32лв.
Здравейте! Назначаваме служител по чл.111 Външно съвместителство. Пълен работен месец х 2 раб.часа /от 20 до 22ч/. Помощник кухня на мин.раб. заплата и  МОД 440лв. Изготвих индивидуален график на служителя, обаче виждам, че МОД си остава 440лв, а според мен трябва да бъде по-малко, имайки предвид, че няма пълно работно време. За ноември ще има 24 работни часа, при редовни за месеца 160. 440/160 е 2,75лв за час. 2,75*24р.ч става 66лв. И на тези 66лв начислявам осигуровките, правилно ли разсъждавам? Благодаря!
Благодаря за отговора. Болничният за бременност и раждане е бил с настройка за общо заболяване, а не за бременност и майчинство. След корекцията се генерира адекватно Прилож.15. Благодаря още веднъж и лека и спорна седмица!
Здравейте! За пръв път ще представям пред НОИ болничен за бременност и майчинство /първият за 45 дни преди термин/. Работя с програмата Аладин и когато автоматично генерира приложение 15 не дава отметка на 1.В /че лицето има 12 месеца осигурителен стаж за този рист/. А то има със сигурност. Молбата ми е да ме ориентирате дали задължително на този първи етап трябва да има отметка в т.В. Простете за незнанието ми, начинаеща съм. Благодаря!