Здравейте,
И аз се интересувам от темата - във фирма се дават по 60 лв. ваучери на всеки служител (с изключение на трима служители с непълно работно време за по малко часове на ден).
Отделно от тях, всеки служител (с изключение на трима служители с непълно работно време за по малко часове на ден) е включен в групова рискова застраховка живот, с различни годишни премии в зависимост от длъжността (не много високи - около 28 лв. средно годишно на човек).

Следва ли да се дели премията за застраховката месец за месец за всеки служител и да се внасят осигуровки?
За годишния бонус, според мен би трябвало да се отрази в месеците за които се отнася. С корекции на декларациите
Здравейте,
Моля за съвет.
Понеже и на мен ми предстои изплащане на годишен бонус сега (март 2020, за постигнати резултати през цялата 2019), трябва ли да преизчисля и подам коригиращи Д1 и Д6 за всички месеци през отминалата 2019?
Ако през този период служителят е ползвал болничен с плащане от НОИ, то за този болничен НОИ ще му довнесе ли разлика?
Тази промяна за 2019 ще рефлектира ли върху вече подадената справка по чл. 73 и трябва ли и нея да коригирам?
Много благодаря предварително!
Здравейте,
Добронамерен работодател иска да даде на няколко свои здрави (без ТЕЛК) служители допълнително по пет дни отпуск (поради това, че в усложнената здравна обстановка остават на работните си места), но под условие това да е еднократно и да се използват тези допълнителни дни до края на 2021. Как, споерд вас ще е най-добре да се оформи това и на какво основание - с допълнително споразумение или със заповед?

Предварително благодаря!
Здравейте,
Имам получена декларация, че съкратено лице е останало без работа за едномесечен период след датата на съкращаване (период 20.12.2019 - 20.01.2020), с искане за изплащане на обезщетение по чл. 222, ал. 1. То е входирано в деловодството с дата 24.01.2010.
В какъв срок след получаването на искането следва да се изплати обезщетението?

Благодаря в аванс.
Видове обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение
7. Обезщетение по чл. 225 от Кодекса на труда (при незаконно уволнение)
Скрит текст :


Здравейте,
А относно данъка върху обезщетението по чл. 225 от КТ (когато има съдебно решение да се изплати такова), който следва да се заплати до 25-то число на следващия месец, как следва да се декларира?
Самият трудов договор е сгрешен по отношение на НКПД, а подаденото уведомление е правилно - отразява сгрешения ТД ?
Да   :blink:
Здравейте,
Имам следния случай и моля за мнение:
Трудов договор по заместване е сключен преди около месец с грешен код по НКПД и различно наименование на позицията, в сравнение с тези на титуляра.
Мисля дали да предложа изменение на самия догояор с допълнително споразумение, в което да се уточнят правилните или чрез корекция на самия вече сключен договор с подписите на служител и работодател върху корекцията.
Ако го направя с корекцията по втория описан начин, към НАП първо да залича стария и да подам новия ли?
Благодаря!
Здравейте,
Дължат ли се здравни осигуровки за обезщетението, изплатено от работодателя за неспазено предизвестие (по чл. 220, ал.1)?
Благодаря предварително!
Отговаря Гошо Мушкаров - д-р по икономика

Облага ли се по ЗДДФЛ обезщетението по чл. 225, ал. 1 от КТ?

При незаконно уволнение работодателят дължи на работника или служителя обезщетение в размер на брутната му трудова заплата за времето на незаконно уволнение, но за не повече от 6 месеца. Ако през това време лицето е работило на по-ниска брутна заплата, обезщетението се изчислява от разликата между заплатите.
Въпросът за данъчното облагане на обезщетенията по Кодекса на труда (както и по други трудови закони) е уреден нормативно. В разпоредбата на чл. 24, ал. 2, т. 8 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица е посочено, че в облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват само изрично посочените обезщетения, именно тези по чл. 200, чл. 216, ал. 1, т. 1 и 2, ал. 2 и 3, чл. 222, ал. 2 и 3 и чл. 226, ал. 3 от Кодекса на труда. Следователно, след като в закона не е посочено като освободено, обезщетението по чл. 225, ал. 1 от КТ подлежи на данъчно облагане по реда на ЗДДФЛ заедно с другите доходи от трудови правоотношения.

Здравейте,
Цялото присъдено обезщетение ли се облага с 10 %?

Например 6 заплати х 6000 лв. = 36000 лв. 36000 ли се облагат с 10 %?
От въпроса Ви разбирам, че лицето ще работи и няма да ползва отпуска по чл.164 от КТ за гледане на дете до 2-годишна възраст или греша?

Да, ще работи.
Независимо, че майката е прекратила трудовото си правоотношение, тя ще продължи да получава обезщетение до 410-я ден. Затова няма основание старият работодател да подава прил.12.
При вас ще "започва" работа и на основание, че започва трудова дейност, вие подавате прил.12

Здравейте,
Имам следния казус, с молба за съвет:
Назначавам на 07.10.2019 нова служителка.
До 04.10.2019 вкл. тя се води на осигуряване при стария си работодател, но е в отпуск до 410 ден по чл. 163 и ползва обезщетение за майчинство. Освободена е от там, считано от 07.10.2019.
На 03.10.2019 детето и е навършило 1 год. В НОИ, тя има информация от стария работодател, че се води в майчинство до 13.10.2019.

Аз като нов работодател кога (сега ли или след 13.10.2019) и какво (прилож. 8 ли само) трябва да подам към НОИ?


Предварително благодаряности!
Полагат му се 2 работни дни. 1.67 делите на 30, не на 20

Здравейте,
Ако майка прелива от едно майчинство в друго и отсъства повече от 4 години и сега напуска, кой месец и вземам за предходен, в който са отработени най-малко 10 дни - последния такъв, в който е работила, преди да излезе в първото майчинство нали?

Предварителни благодарности!
За обявяването в университета: според мен трябва да уведомят. Все пак през съответните месеци ще имат здравни осигуровки на друго основание.

Чудя се как точно ще трябва да се процедира, като ще имат ЗО само за определени дни и в Д1 ще има няколко дати на спиране и започване на осигуряване. Не ми се струва много логично през ден да студентите да ходят в канцеларията да подаван декларации, че работят или не работят по ТД

Здравейте,
Да се консултирам и аз за редовен студент на трудов договор, чл. 68, ал. 1, т. 3 - по заместване, но на 4 часа /за разлика от титуляра, който е на 8 ч./, със заплата под минималната.
Задълженията за осигуровки и данък пропорционално наполовина ли ще са?
Трябва ли да декларира пред университета за здравните осигуровки?

Благодаря!
Не се удържа. Той ще си подаде ГДД.

Много мерси!
Първото и най-важно обстоятелство: дали съответния съдружник извършва някаква дейност в дружеството.
Второ: Дали пенсионерът, ако отговаря на условие 1, желае да се осигурява за пенсия или не.
Има и други обстоятелства: под каква форма съдружникът упражнява дейност /ТД, ДУ, СОЛ със или без заплащане на личния труд.../, осигурява ли се на друго място като СОЛ или на максимума... Последните две не изключват регистрацията като СОЛ, ако такава е нужна.

Здравейте,
Моля за съвет. Студент е на гражданкси договор и е с ТЕЛК 78%. Следва ли за него да се удържа авансов данък, да се подава декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ и внася данък?
По точките:
1.да
2.да,пътни листи
3.да
4.....чл.45 от зддфл:
(4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи по чл. 29 или 31, издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл. 43 и 44 сметка за изплатени суми и служебна бележка по образци, които предоставя на лицето, придобило дохода.
.....
(8) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Служебните бележки по ал. 4 и 7 се издават при поискване от лицето, придобило дохода, а когато лицето не е поискало издаването им - в срок до 15 април на следващата година.
5.да
6.не
Здравейте,
И аз благодаря за уточняващата информация, понеже съм в подобен казус -  Фирма ЕАД ползва временно автомобил на свой служител. Мисля, че отговорите са същите и в тази правна форма на Фирмата (ЕАД).
Допълнително само, моля за мнение - договорът за наем ще генерира доход за служителя, който ще трябва да се декларира в годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, нали?
Ако този доход е изплатен през трето тримесечие, срокът за декларацията по чл. 55 - в срок до 31 октомври на съответната година?

Вторият ТД на 2 ч. ли ще е?
Да. Вторият работодател няма претенции да ходи всеки днес в негов офис.
За лицето, което ще е основен - чл.67. За лицето което ще е втори - чл.110 (ако са двата ТД при един и същи работодател) или чл.111 (ако са при различни работодатели). Задължително в ТД посочвате от.... до ...... работното време на лицата.

Здравейте,
А какви са особеностите с работното място, от позицията на втория работодател :) Може ли лицето да не идва в определени дни изобщо до "втория" си офис?
Здравейте,
И аз имам питане за осигурителна книжка. Управител, не е самоосигуряващо се лице, а има сключен договор за управление от 2018 иска служебна бележка за записване на дете в предучилищна група. В бележката записах, че е осигурен за всички осигурителни рискове, но му искат и осигурителна книжка. А той няма. Никога преди това не е бил с ДУК. Следва ли да се вади и заверява осигурителна книжка?

Благодаря предварително!