Мисля, че трябва да е прекъснато. Прекратеното не беше ли при окончателност?

Според мен трябва да е прекъснато. Както например когато едно лице ползва неплатен отпуск над 30 работни дни, осигуряването е прекъснато, но не е прекратено.
Здравейте, предстои ми да изплатя обезщетение по чл. 222, ал. 1. Въпросът ми е дължи ли работника здравни осигуровки 8%. И ако дължи, освен тях депозира ли се някаква декларация, за да му я подготвя? Знам, че въпросът не е труден, ще съм благодарен на помощ от някой запознат!

За периода на обезщетението лицето се води безработно. Не се дължат здравни осигуровки. Трябва да си подаде декларация 7 и да си внася здравните осигуровки. Вие му дължите обезщетение за времето през което е останало без работа, но за не повече от 1 месец. За ваша сигурност може да му дадете да попълни декларация точно за кой период е било безработно(може да е по-малко от 1 месец).
защо от 145 до 410 дни?! Трябва да е от 135-410 дни.

Здравейте,

подала съм Приложение 10 за майка от 145 до 410я ден, но съм объркала началната дата за започване на 145я ден. Това се е случило април 2021.Имам емаил от НОИ за заличаване и нов запис в началото на юни 2021, но този емаил не ми е на компютъра и съм го изпуснала  :(. Лицето нямаше 1г.стаж и придоби чак Септември 2021, та чак сега се усетихме. Имала съм 14 дни за корекция. Подадох заличаване и нов с правилна начална дата онлайн, но не знам онлайн има ли смисъл да чакам или трябва да ходя на място. Има ли как да се оправи в системата? Ако някой има подобен случай, ще съм много благодарна...

Благодаря
Това ,,назначим" ми намирисва на прикрит трудов договор. Относно данъка, за 4-то тримесечие трябва изрично да ви декларира, че желае да му го удържите. Данъка се подава със справка по чл.55. Подавате декларация 1 и 6/ако се налага/. Важно е също дали е самоосигуряващо се лице или не. Издавате му сметка за изплатени суми също.
да попълни декларация съгласие по чл. 113, ал.3 от КТ при втория работодател и готово.
Логично, ДОД се променя. На 3000 лв. ще е една сума, на 5000 лв., друга.
ами например ако имате болничен. Сумата за болничен от работодател е осигурителен доход, но не е облагаем.
Попълвам на 4 часа в ТК по основното правоотношение. А осигур. стаж не е равен на зачетения ТС. Въпреки, че лицето работи на 2ри ТД на 4 часа в същата фирма. За това малко не ми е ясно това с попълването на ТК.

Погледнете го така: имате сключен договор, вписан е в книжката, а този по 110 възниква по-късно. Няма как да го впишете и него, защото вече има вписан основен договор, а и може договора по 110 да е на друга длъжност. Така, че вписвате само основния трудов договор.
Вие сам си отговаряте на въпроса: Лице назначено на основен ТД. Само него вписвате в трудовата книжка. Нали него го подавате с основание за НАП с код 1. Другите са допълнителни и са с код 10 и 11. Това също може да Ви е ориентир.
Е как ще е 80 %? Говорим за 2 дни болничен, тоест болничен за сметка на работодателя.
Не виждам нищо непревилно, ако е направена корекция за м.01, 02, 03 и 04.

Да, съгласен съм. Корекция на Д1 за съответните месеци  и Д6 с код 6. :good:
Наистина, начислените ДОО и тн са върху цялата сума, но не знаем дали не е сумарно за текущия месец и за предишните. Едва ли има програма да изчислява ДОО на суми над МаксОД?!?

според мен дори и да са включени предишните месеци пак не е редно. Нека кажат другите колеги какво мислят.
Нещо не ми изглежда добре този фиш. МОД-3000 лв., а здравната лична осигуровка е изчислена върху 3399,44 лв. Това е повече от МОД.
За периода на обезщетението по чл.222, ал.1 трябва да си подадете декл.7 и да си внесете здравни осигуровки, защото за него не се дължат здравни осигуровки.
Вече три пъти подавам заличаване и после подавам уж коректни данни.И като погледна  все се оказва ,че съм отбелязала ,че лицето няма 6 месеца стаж.А той си ги има. Накрая изтеглих НОИ-ската програма и вече един час попълвам един болничен.От 15 грешки ги сведох до 2.Изписва ми ,че не съм направила избор за вида правоотношение и за вида регистрация.Ами отбелязала съм ги-Безсрочен.Да ,ама все пише,че не е отбелязано.
И пак не съм сигурна,дали правилно чекнах в т.2.Чекнала съм пред т.2-относима към осиг.риск.
Има ли някой ,на който да са го приели?Дайте една снимка на попълнено удостоверение,на човек ,който има повече от 6 м.стаж
Толкова години подавам болнични и сега съвсем се омотах. :blush:
Освен да взема да ги занеса на място.


Отговор: От 1 юли 2019 г. отпадна изискването за деклариране от страна на осигурителите/самоосигуряващите се лица наличието на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на парично обезщетение в удостоверения, приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО. Наличието на 6 или 12 месеца осигурителен стаж ще се определя служебно от НОИ. Само в случаите, в които лицата нямат необходимия осигурителен стаж, осигурителите/самоосигуряващите се лица са длъжни да отбележат това обстоятелство в т. 2 „Към деня на настъпване на временната неработоспособност, трудоустрояването лицето няма 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство.
Въпрос: Как следва да се попълват т. 2 и т. 3 относно осигурителния стаж от удостоверение, приложение № 9 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО след измененията от 1 юли 2019 г.

Отговор: От 1 юли 2019 г. отпадна изискването за деклариране от страна на осигурителите/самоосигуряващите се лица наличието на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на парично обезщетение в удостоверения, приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО. Наличието на 6 или 12 месеца осигурителен стаж ще се определя служебно от НОИ. Само в случаите, в които лицата нямат необходимия осигурителен стаж, осигурителите/самоосигуряващите се лица са длъжни да отбележат това обстоятелство в т. 2 „Към деня на настъпване на временната неработоспособност, трудоустрояването лицето няма 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство.
На ……20…г. лицето придобива изискуемия осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива необходимия осигурителен стаж през периода по болничния лист)“
или в т. 3 „Към деня на настъпване на бременността и раждането няма 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство.
На ……20…г. лицето придобива изискуемия осигурителен стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива необходимия осигурителен стаж през периода по болничния лист)“  в зависимост от осигурения риск.
Когато е отбелязано, че лицето няма изискуемия осигурителен стаж към деня на настъпване на съответния риск, осигурителят/самоосигуряващият е длъжен да попълни датата, на която го придобива, когато тази дата е през периода по болничния лист, т.е. попълва последният ден, с който се придобива осигурителният стаж.
Самостоятелно работещият програмен продукт на НОИ за въвеждане, контрол и изпращане на данни от удостоверение, приложение № 9, № 10 и № 11 към НПОПДОО, който е публикуван на официалната интернет страница на НОИ е съобразен с описаните промени и при използването му за подаване на данни с удостоверение, приложение № 9 т. 2 и т. 3 се попълват по следния начин:
-    когато лицето няма необходимия 6-, съответно 12- месечен осигурителен стаж, това обстоятелство се отбелязва с маркер в едно от двете квадратчета, разположени в ляво преди текста на т. 2 и 3, в зависимост от осигурения риск;
-    в останалите случаи, т. е. когато лицето има необходимия 6-, съответно 12- месечен осигурителен стаж се отбелязва за кой от рисковете - временна неработоспособност или бременност и раждане се отнася удостоверението, като се маркира в едно от двете квадратчета с текст „Т. 2/т. 3 е относима към осигурения риск“, разположени в дясно след текста на т. 2 и т. 3. Отбелязването е необходимо за да се извърши в НОИ автоматичното определяне на необходимия стаж за съответния риск.
до 15.04.2017 г., когато детето навършва 1 г.