Проверете авансово внесените осигуровки - 239,60 лв само ли са ?

Ще кажа на лицето да поиска справка на какво основание са ги сметнали такива. Благодаря, че ми обърнахте внимание!
Здравейте,

В Т1/Т2 колона 5 ред 13 / сбора / трябва да е 36661,50 , а не 48661,50. Направете изчисленията тогава отново. Иначе вноските за довнасяне по фондове можете да ползвате в намаление на данъчната основа за ДДФЛ. В т.7 на Приложение 3 освен евентуално удържаните вноски впишете и вноските върху 1000 лв. осиг. доход на месец, които пишете, че лицето прави.Не виждам посочени тези авансови осиг. вноски.
Също в Приложение 3 в т.8,1 се вписват здравните осиг. на безработни лица , а при Вас случаят не е такъв. Вписвате сумата само в т.8.

Здравейте!
Благодаря за отговора, но за ред 13 от указанията след таблиците аз разбирам, че трябва да вписвам сумата. Чета тези точки:
"В колона 5 се попълва облагаемия доход от упражняване на дейност като самоосигуряващо се лице. На ред 13 се попълва облагаемия доход от дейността като самоосигуряващо се лице по следния начин:
- за собствениците или съдружниците в търговски дружества, както и физическите лица-членове на неперсонифицирани дружества, които декларират доходи от извършване на трудова дейност като самоосигуряващи се лица в тези дружества, се попълва съответната част от облагаемия доход, получен от извършването на услуги с личен труд само в тези дружества, деклариран в Приложение 1, част IІ, ред 1, колона 4 с код 102;
....
- за самоосигуряващите се лица, получили възнаграждения за работа без трудово правоотношение, се попълва облагаемия доход, деклариран в Приложение 3, част IІ, ред 5, деклариран с код 307 в колона 8;
....
Ако самоосигуряващото се лице е упражнявало трудова дейност на различни основания, посочени в т. 5, на ред 13, се попълва сбора от облагаемите доходи за съответните дейности."

В началото и аз бях написал тази сума, но после като прочетох, че ако има доходи на различни основания ги сумираме, и я преправих.
А за авнасоте вноски върху 1000 лв. не съм ги посочил, защото ги има посочени в приложение 1, с код 102.
Здравейте!
Моля за малко помощ дали правилно съм попълнил декларация 50 и таблиците 1 и 2.
Става дума за съдружник в СОЛ, който получава и личен труд всеки месец и внася осигуровки авансово на 1000 лв.
През първите 3 месеца е бил на ТД в друго дружество на максималния осигурителен доход - 3000 лв., а през април вече са го прекратили. Също така е получил и доходи от извънтрудови отношения в размер на 48882 лв.
Та данните да следните - качил съм и снимки на самите приложения.
Въпросът ми е също дали след изчисление на окончателните вноски по ДОО, ДЗПО и ЗО, се приспадат в приложение 3 и в дейстителност ще има надплатен данък? Може ли да го прихванем с осигурителните вноски, които трябва да плати лицето?


Здравейте!
Ситуацията е с грешно подадена фактура в покупки от миналия месец. Като сме подали по-малка стойност на фактурата и на ддс, съответно не е ощетен бюджета.
Как бихте постъпили в такъв случай?
Здравейте,
Пропуснали сме съдружник, който получава личен труд при подаване на справката по чл.73, ал.6
Сега как трябва да подам новата справка?
Правя корекция като включвам и съдружника или заличаване и наново вярната справка?

Благодаря!
По друг начин зададен въпросът ми:
Трябва ли в тази ситуация в ІІ. Удостоверявам следните промени в обстоятелствата:
Считано от: 10.01.2022 г.
Да попълвам нещо освен
12. Прекъснал/а/прекратил/а съм упражняването на трудова дейност като самоосигуряващо се лице по чл. 4, ал. 3 от КСО - отнася се за обезщетенията по чл. 50, ал. 1; чл. 50, ал. 5; чл. 50, ал. 6; чл. 50, ал. 7; чл. 50а ; чл. 53; чл. 53в, ал. 1; чл. 53в, ал. 2; чл. 53в, ал. 3; чл. 53г и чл. 54 от КСО. - Прекратил.

Защото по телефона от НОИ казват само това да се попълни, а от програма с която работя четат грешката по някакви инструкции на НОИ и им излиза, че трябва да попълвам и друга точка. И сега въобще не знам кой е прав и кой е крив, а не мога да го подам ..

Благодаря!
Къде да видя дали има нов булстат?
Нямам информация за смяна на булстата, а и всичко си подавах по подаденото вече заявление.
Здравейте,
Имам следната ситуация:
Опитвам се да подам Приложение 11 на СОЛ за промяна на обстоятелства. Лицето получаваше обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 г/, но прекратява дейност като СОЛ. Сега, когато опитвам да подам ново Приложение 11 за промяна на обстоятелства - съответно в точка II считано от 10.01.2022 подточка 12 - прекратяване на дейност като СОЛ, ми изписва следната грешка:
Файлът не може да бъде записан
Грешка при валидация на документ спрямо XSD схема: The 'FlagEmployedDuringLeaveE nd' element is invalid - The value '2' is invalid according to its datatype 'Code01' - The Enumeration constraint failed. The Enumeration constraint failed.

На какво може да се дължи това?

Благодаря!
Ами излъгали са от НОИ.
Ами в този слуай е подадено през работодател по ТД.
Има ли някакво указание или нормативно къде е посочено това, защото наистина може да се обърка човек от противоречиви мнения?
Благодаря!
СОЛ няма ли счетоводител. ЗО си дължи.

Всъщност от НОИ ми отговориха, че нямат претенции от кое работно място ще се подадат и че просто другото не подава заявлението, а само декларация 1 и лицето е в същия отпуск за отглеждане на дете и там. Това бяха техните думи! Благодаря на включилите се!
Отпуск по чл.164 се полза само от едното работно място. НОИ нямат претенции от кое правоотношение ще бъде.
Благодаря Ви!
А след като е подадено от работодателя по ТД, то как уреждаме осигуряването като СОЛ. Имам предвид това, че СОЛ няма да упражнява трудова дейност през тази година и какво да се подава за него в декларация 1?
Да.

Здравейте,
След изтичане на 410 дни за отглеждане на дете, отново ли се подават 2 заявления за гледане на дете до 2 години? Имам предвид към фирмата работодател по ТД и като СОЛ? И на двете места няма да се завръща на работа.
Благодаря!
Здравейте!
Интересувамет ме два въпроса:
Ако детето тръгва на детска ясла, а майката започва работа в периода на втората година получава ли 50% от тези 650 лв., които се изплащат през този период?
И също ако майката е била на две местоработи - на ТД и като СОЛ, подават ли се приложения за втората година и от двете места или е достатъчно само от едната?
Благодаря!
Здравейте,
Имаме вземения от две фирми с изтекла давност - едната вече е фалирала, а другата е осъдена да ги плати, има изпълнителен лист, но тя няма никакво имущество и не са платени и до сега.
За да отпиша вземането и също така да ползвам разходите за данъчни цели, трябва ли отново да изпращаме писма до управителите за потвърждение на салдо и евентуално плащане или само решение на собственика ще е достатъчно?
Благодаря!
Здравейте!
Има ли законова пречка работодател да пуска служителите си в повече от 20 дни платен отпуск?
Случая е следния:
Те работят на графици цялата година, но през средата на юли и целия август нямат работа, и работодателя пуска цялата фирма в платен отпуск. Повтарям, че им плаща през това време.

Трябва ли някъде да е упоменато, че ще ползват повече от 20 дни за годината?

Благодаря!
Здравейте!
Отново не откривам информация - за тази година уточнен ли е срока за подаване на декларация 6 за ЕТ?
30.04. или 30.06

Благодаря!
Незнам за какво питате?

Правилно - мисля си го, но не го пиша.
2 заявления декларации за изплащане на парично обезщетение за остатъка до 410 календарни дни имам предвид?
Здравейте,
За лице, което е на ТД и е СОЛ, трябва да се подадат съответно 2 заявления - деклараци от двете фирми, нали така?
Благодаря!
Здравейте!
Когато лицето е освободено считано от 01.01.2021 и съответно за 2021 г. брутното му трудово възнаграждение, което е и МОД за определената длъжност ще се е повишило, то как изчисляваме обезщетението? База Декември 2020 или Януари 2021?

Благодаря предварително!