Здравейте,
Не е необходимо да самоначислявате данък с протокол.
Ако сте регистриран оператор по Интрастат, действате според методологията.
Здравейте  и благодаря отново!
Регистриран оператор по интрастат е дружеството. Да разбирам ли, че въпреки че сделката не ВОП, следва тези количества и стойността им да бъдат включени в пристиганията?

Скрит текст :

Нещо това не мога да си го изясня - ВОП е различно от вътреобщностните пристигания по Интрастат ?
Здравейте!
Регистрирано по ЗДДС лице получава стоки от Гърция, като доставчикът няма VAT номер при проверка във VIES. Стоките са плодове и зеленчуци.
Смятам, че не издавам протокол в този случай?
Но отбелязват ли се тези количества и тяхната стойност в пристиганията на Интрастат?
Благодаря предварително!
 :good:
Благодаря :) Подадохме го вече и стана!
Здравейте отново! С електронен подпис, който е упълномощен от дружеството, в което майка е съдружник и СОЛ, ще могат да се подадат документите, нали така?
Това е!
Благодаря Ви! Хубав ден!
Здравейте!
По-горе бях написал накратко моя казус.
Жената ползва обезщетение за бременност и раждане до изтичане на 410 дни до 18.05.2018 вкл. Преди бременността е била на договор за управление, който договор ще бъде прекратен в първата фирма считано от 19.05.2018 г.
Във втората фирма трябва да подадем доколкото разбирам следните документи:
  • ОКД5 в 7-дневен срок за започване на осигуряване от 19.05.2018 г. с ПИК на лицето чрез дружеството на високия процент;
  • след като има 1 ден в осигуряване подаване в НОИ на заявление-декларация, представено от осигуреното лице на осигурителя за изплащане на парично обезщетение при отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО, приложение № 7 към НПОПДОО считано от 20.05.2018 г. и удостоверение приложение № 11 към НПОПДОО - за самоосигуряващите се лица. Като за тези документи срока е 10.06.2018 г.
Правилно ли съм разбрал или има още нещо допълнително, което да се подава?
Благодаря предварително!





[/list]
Да, ако това е първото ОКД5, трябва да е на високия процент. Задължително 1 ден в осигуряване - т.е. че е започнала дейност и от следващия подавате документите в НОИ за отпуска за гледане на дете до 2 години.
Да, първото е. Благодаря :)
Ако договора се прекрати преди 19,05.2018 - в първото дружество трябва да се подаде промяна на обстоятелства в НОИ. Ако съвпадне прекратяването с 19,05., може нищо да не подава в НОИ.
Също зависи дали има подадено ОКД5 като СОЛ независимо в кое дружество, и евент. за кои случаи е осигурена. От което зависи пък по какъв начин може да си получи обезщетението за втората година от второто дружество - дали като СОЛ или ще се мисли нещо в насока трудов договор.
Желанието й е да продължи като СОЛ. Ако се споразумеят прекратяването да съвпадне с изтичането 410-тия ден, то какво следва да се направи във второто дружество?
Подава се ОКД5 на високия процент, но от НОИ ми твърдят, че ще трябва да има 1 ден в осигуряване поне. И се подават документите от второто дружество към НОИ за втората година?
Благодаря :)
Дайте да уточним първото дружество :)
Имала е сключен договор за управление, по който се е осигурявала и какво се случва с този договор ? Не важен термина, а кога изтича 410 ден от отпуска за бременност и раждане. По времето на който ще се случи нещо или едновременно с изтичането му - да речем някой май /щом термина е бил май/ ?
Здравейте!
Този договор все още е действащ, но съдружниците желаят да го прекратят. 410-тия ден изтича на 19.05.2018 г. Жената желае да продължи да си гледа детето до 2 годишна възраст и по възможност да получава обезщетението.
Ако не е приключил отпуска до 410 ден от първото дружество трябва да подадете промяна на обстоятелствата - прекр. на осиг. Във второто дружество - подавате редовни документи за майчинството.
Ако съвпада с началото на отпуска за отгл. надете до 2 г. направо новото приложение във второто дружество. Там е подадено ОКД -5, нали?
Здравейте!
Оказа се, че в първото дружество е съдружник и управител на договор, а не е била СОЛ. Също така терминът й е бил през месец май, а тя е родила през Април.
Във второто дружество няма подадена ОКД5. То е регистрирано миналата година и е заработило по време на нейното майчинство, а действащ управител е другия съдружник.
Здравейте!
Имам лице, което е съдружник в 2 дружества и е в отпуск за отглеждане на дете през втората година. Детето е навършило 1 година в края на Април и все още не са подадени документите в НОИ.
Преди майчинството е било осигурявано в едното ООД като СОЛ.
Сега обаче желае да прехвърли своя дял на другия съдружник и да прекрати взаимоотношенията с това дружество.
Другото ООД е действащо и има управител - другия съдружник като СОЛ. Какво трябва да се направи, за започнат да се подават декларациите за майката от второто ООД и трябва ли да се подава нещо в НОИ?
Благодаря предварително!
Които се отнасят за периода от януари до декември.
Няма значение плащането.
Много благодаря :) Хубав ден!
Здравейте,
Осигурителните вноски, които са внесени през годината авансово как се определят:
 - на база на платените през самата година - тези за декември 2016 г. + за 11 месеца от 2017 г.?
 - на база на начислените от Януари до Декември 2017 г.

Благодаря!
Здравейте!
Случайно на някого да му се е налагало да търси код за пресни магданоз и копър?
Нещо удрям на камък с търсачката и не мога да се ориентирам как да ги подам :(
Предварително благодаря на отзовалите се!
Не е като да не е извършвало . :smile1:
Потърсете нещо близо до истината - търговия ? Все нещо ще трябва да впишете.
Да, освен тази имах предвид.
Благодаря :)
Здравейте!
Имам същия въпрос - как да се определи КИД за 2017 г. на дружество, което не е извършвало никаква дейност. Единствените му приходи са от продажба на ДМА - хладилни витрини?
Благодаря!
Здравейте,
Българска фирма нерегистрирана по ЗДДС прави внос на стоки от трета страна. Част от стоките на неголяма стойност фирмата желае да продава на фирми от ЕС. Трябва ли задължително да се регистрира преди това по ЗДДС и по кой член?
Ако не трябва, то си следи дали ще достигне 50000 лв. облагаем оборот, като включва и стойността на тези доставки до страни членки на ЕС, нали така?
Благодаря!
Здравейте,
Българска фирма нерегистрирана по ЗДДС прави внос на стоки от трета страна. Част от стоките фирмата желае да продава на фирми от ЕС. Трябва ли задължително да се регистрира преди това по ЗДДС и по кой член?
Благодаря!
СС 8
4.3. Като извънредни статии се представят:
а) балансовата стойност на принудително отчуждените активи;
б) балансовата стойност на отписаните активи и пасиви вследствие на природни и други бедствия;
в) сумата на получените застрахователни обезщетения.

Това ми е логиката за 699/609.
Иначе да, два пъти в увеличение и два пъти в намаление една и съща сума, но с различна характеристика на причините за това. :smile1:
Благодаря Ви :) Хубава вечер!
Преобразуваш в увеличение "Счетоводна балансова стойност на отписаните активи от счетоводния амортизационен план " и в намаление "Данъчна балансова стойност на отписаните активи от данъчния амортизационен план " .

Иначе другото е ОК. Аз не ползвам обаче извънредни разходи - осчетоводявам в 609.
Благодаря за бързия отговор!
Това означава, че една и съща сума ще присъства 2 пъти в увеличение и 2 пъти в намаление на ФР и това ме притесни в случая.
Иначе някъде бях видял, че се ползва 699 и 799 за разходите и приходите в такава ситуация. Не мисля, че ще е проблем :)