Счетоводен ФР     (приход финансиране - счет.аморт/я):      
Увеличение чл.53(2) - Счетоводна амортизация:      
Намаление чл.53(1) - Данъчна амортизация:      
Намаление чл.68 - Приход финансиране:      
Здравейте!Възникна спор: разходите за консултанти по изготвянето на бизнес плана трябва ли да бъдат включени в цената на закупения трактор.Направени са миналата година и са отнесени към Разходи за придобиване на ДМА.Или по-правилно е да са в Разходи за бъдещи периоди ,ако евентуално не бъде одобрен плана  :blush:
Здравейте!Земеделски производител - физическо лице,регистриран по ЗДДС получава фактура за телефон,но без ЕИК и ДДС номера му,въпреки,че на нея е посочен получател "ЗП......".Фактурата за ток на базата също пристига без тези номера,само с името.Може ли да се ползва данъчен кредит за тези фактури?
Благодаря!
Доходите от наем или аренда на земеделска земя са необлагхаеми и не се декларират
Благодаря :)
Здравейте!ЗП-ФЛ,който се облага с 60% НПР  и е регистриран  по ЗДДС трябва ли да подава годишен отчет за дейността?И понеже е новорегистриран,трябва ли да подава декларация за избора си на облагане,ако не желае да се облага като ЕТ?
Благодаря!
Здравейте!СОЛ започва дейност септември месец.За период на Д6,когато се подава в НАП по ел.път какво се пише-от 1.2016 -12.2016 или 9.2016-12.2016.
Благодаря!
За четвъртото тримесечие авансов данък не се дължи.Направо с ГД по чл.50
Моля ,ако някой е наясно да ми отговори.Мисля,че трябва да коригирам декларация 1 от ноември като в 16.4 посоча "Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж” .Другият вариант е да я залича и да не подавам друга за месеца.Кое е правилно?
- регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази си дейност и не попълват Справка за окончателен размер на осигурителния доход, но подават годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ със съответното приложение.
Ако няма разходи и не използва субсидията за производство на селскостопанска продулция,същата се декларира в Приложение 6 на Годишната данъчна декларация-доходи от други източници.
Ако не извършва дейност и няма разходи,то не му се признават такива.Облага се цялата сума,като се приспаднат внесените за негова сметка осигуровки.Ако е направил разходи за производство на непреработена селскостопанска продукция-ползва 60%НПР,за преработена -40%.
Здравейте!ЗП-ФЛ,което работи и на трудов договор се оказа,че е  осигурен от работодателя ноември месец на максимума-2600 лв.Като ЗП има пусната декларация 1 с осигурителен доход 300лв.Какво трябва да се направи сега?Мога ли да коригирам Д1 с нулев осигурителен доход?
Благодаря!
Здравейте!Става въпрос за годишната декларация на регистриран от 12.09.2016 ЗП-ФЛ,което работи и на трудов договор.В приложение 1 трябва ли да се посочат доходите от трудовото правоотношение и съответно да се приложи служебна бележка от работодател?На 30.09.2016 е получил около 6000 лв. рента от отдадена собствена земя на друг ЗП.-това отбелязва ли се някъде в декларацията?Има продадена непреработена продукция-това вече отива в приложение 3.Не прави изравняване на осигурителния доход,но подава декларация с това приложение.Така ли е?
Благодаря!
Юли месец -приход от продажба на череши-580 лв.
Регистрация като ЗП-12.09(трябваше да се регистрира набързо,защото кандидатства по европрограма)
И за да му е всичко "наред",октомври плати авансов данък-(580 - 60%)- осигуровките за септември(54,18лв.) и това *10%=17.78 лв
До сега приходи няма
За цялата година излиза следното:
580-60%=232
232-(54,18+3*77,40-осигуровки от 09-12.2016г)=-54,38

марпан,благодаря предварително :bow:







Въпроса е как да отразя данъчната основа в ГДД по чл.50 след като 40 % от всички приходи за годината са по-малко от платените осигуровки-с нула ли или отрицателно число  :blink:?И какво да правя с внесения авансово данък от 17 лв?