Здравейте!
Трябва да префактурираме транспортни разходи извършени от друга фирма, която е издала фактура с начислено ДДС на българско дружество/регистрирано по ДДС в БГ/.
БГ дружеството ще префактурира на Френски клиент регистриран по ДДС във
 Франция транспорта на стоката.
Въпроса е: С или БЕЗ ДДС следва да се префактурира разхода за транспорт на французина?
Благодаря!
Ако може изпратете ми я на email: ilinaaaaaaa7@gmail.com.
Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с длъжностна характеристика за длъжност Работник поливач код 6111-1022.
Благодаря предварително!
Аз също съм на мнение, че трябва все пак да се осигурява. Предложих да вкараме лицето, което ще извършва дейността като съдружник(а не да го назначаване на трудов договор) и да си се осигурява като СОЛ, но човека продължава да си мели едно и също - измисли ми друг начин, не ми харесва така, искам да плащам не повече от 30-40 лв осигуровки на месец. И аз мисля, ама.....
Здравейте!
Колко над 50 000 е оборота? Помислете евентуално, не може ли да "сторнирате" някои от приходите, ако са в брой... И така да избегнете изобщо нуждата от регистрация.
Не знам с какво се занимава дружеството, но имахме подобен случай и общо взето се сторнираха няколко по-големи бончета за продажби...

Здравейте!
Може ли в ЕООД управителят и собственик да не се осигурява като такъв?
1. Няма да извършва дейност в дружеството
2. Дружеството ще работи, но ще се сключи трудов договор с друго лице, което ще извършва цялата дейност.
3. Да му се пуска осигуряване примерно за един ден, тъй като той ще сключи трудовият договор с лицето и евентуално при други обстоятелства като например, ако трябва да се подписва някакъв договор с доставчик и т.н.
Здравейте!
Имам следния казус:
Купена стока, която пътува от територията на Франция на ЧМР като изпращач е посочен познат доставчик регистриран по ДДС във Франция. Фактурата за стоката, обаче получавам от Швейцарска фирма без начислен ДДС в нея и т.н
Тъй като фирмата е регистрирана като Интрастат оператор ще подам Интрастат декларация за доставката със сигурност, но следва ли да се самооблагам с Протокол по член.117? Не е ВОП, не е тристранна....
Така написано всички разходи свързани с придобиването на стоката са фактурирани през 2017г.
Митническата декларация за платеното ДДС, тъй като не сте регистрирани по ЗДДС, би следвало да я осчетоводите гр.30/457"Разчети с митници", което реално не представлява разход за вас.
Би било проблем за вас, според мен, ако същите стоки са продадени края на 2017, тъй като няма да са с правилна цена на придобиване.
Здравейте!
Лице придобива недвижим имот по давност през 2017г.. Счита ли се това за необлагаем доход съгласно ЗДДФЛ?
След като го придобива го дарява на сина си през същата година.
Как следва да се декларират тези обстоятелства в декларация по чл. 50 на двете ФЛ?
На какво основание обаче не начисляваме ДДС в приходната фактура? Съгласно кой член?
Здравейте!
Българска фирма рег. по ЗДДС купува стоки от Германия, продава ги на немска фирма регистрирана по ДДС в Германия. Какво трябва да е основанието на приходната фактура към немската фирма за продажбата на стоката? (Стоката не преминава през територията на България)
Здравейте! Надявам се някой да ми помогне. Във връзка с приключване на счетоводната година 2015г. имам няколко въпроса.
Да предположим, че дадено ЮЛНЦ е формирало резултат от нестопанска дейност 1000лв., които са отчетени в сметка 125"Резултат от нестопанска дейност". Навсякъде прочетох, че този резултат се прехвърля в сметка 119 или 117"Допълнителни резерви". Ако ЮЛНЦ реши да не формира резерв  къде следва да отиде резултата?
Съответно и другия ми въпрос е свързан с това приключване, как мога да похарча този средства реално равняващи се преходен остатък от  нестопанската дейност  - резултат формиран от членски внос, дарения и т.н. Доколкото съм запозната един резерв се формира за инцидентни случаи - за покриване на евентуални загуби и др. ЮЛНЦ иска да ползва този остатък за текуща дейност.
Какви записвания да "взема" в началото на годината, за да мога да изразходя тези средства?
Здравейте!
Имам въпрос относно данъчните облекчения за деца по чл.22в от ЗДДФЛ:
В случай, когато дадено лицето подаде декларация по чл.22в при работодателя си по основно трудово правоотношение - работодателя следва да намали годишната му данъчна основа с 200, 400 или 600лв, за 1, 2 или 3 деца. т.е. работодателя следва да я коригира през месец декември с начислението на работната заплата за декември и лицето чисто и просто би следвало да получи 20, 40 или 60лв. към заплатата си.
1. Искам да попитам това намаление на данъчната основа ще намерили отражение в декл. обр 1 и обр. 6 за декември?
2. След като на лицето му бъде изплатено 20, 40 или 60лв повече, тези суми ще бъдат ли възстановени на работодателя по някакъв начин? Или един вид работодателя вместо да плати на държавата, тя (държавата) се отказва от тези пари и реално работодателя разходите му за ДОД ще си останат същите примерно 100лв, от които обач 20 лв, ще даде на лицето, а 80 на държавата?
3. Декларацията по чл.22в от ЗДДФЛ на лицето следва ли да се представя от работодателя пред НАП?
34
ЮЛНЦ » Re: Читалища
17.10.2015, 22:01
Добре, благодаря Ви! Ще потърся отново :)
35
ЮЛНЦ » Re: Читалища
17.10.2015, 17:14
Благодаря все пак! Аз търся от доста време, попаднах само на една примерна счетоводна политика, отделно съм се сдобила с една книжка, в която има сметкоплан. Просто търся второ мнение, така да го наречем. :)
36
ЮЛНЦ » Читалища
17.10.2015, 14:20
Здравейте, колеги! Има ли възможност някой от вас да ми услужи с примерна счетоводна политика и примерен сметкоплан за читалище? Благодаря предварително на тези, които ще могат да ми помогнат! Оставям личния си email, ако някой има възможност и желание да ми изпрати: ilinaaaaaaa7@gmail.com
Много Ви благодаря за точния и бърз отговор!
Здравейте!
Имам следния казус:
Във връзка с футболна среща, на аматьорски футболен отбор, се назначават на граждански договори футболни съдии, които да свирят на срещата. Един от тях е с Булстат, регистриран като професионален съдия и иска в качеството му на самоосигуряващо се лице да сключим гражданския договор.
Питанката ми е какво трябва и какво не трябва да му начисля?