Здравейте,
Бг фирма изнася стоки за страна извън ЕС. Купувач е дубайска фирма А, но стоката се доставя в Турция на фирма Б (по изискване на купувача). В инвойса е посочен като купувач фирма А и като получател на стоката фирма Б. Транспорта се организира от българската фирма, износител. В МД е посочена кото износител Бг фирмата и като получател фирмата в Турция.
Във фактурата не начислявам ДДС на основание чл.28 от ЗДДС.
Въпроса ми е в дн. продажби коя фирма трябва да посоча, купувача (дубайската фирма) или посочената в МД, т.е. турската фирма?


Здравейте,
работодател е решил да раздава на работниците и служителите си ваучери за храна на база отработени дни. При това положение принципа на достъпност е спазен и може така да се раздават (становище в този смисъл е изразено в писмо на НАП №24-34-90/29.09.2014г.). При това положение изключвам всички които са в болничен, майчинство, неплатен отпуск, самоотлъчка. Чудя се само дали трябва да се изключат и хората в платен отпуск?
Здравейте,
Преди 2 м. назначихме служител по чл.68 ал.1 т.3 във връзка с чл.70 ал.1 в полза на работодателя!
В момента той не се справя с работата и трябва да го освободя.
Мога ли да го освободя веднага или съм длъжна да му дам предизвестие?Ще дължа ли някакви обезщетения?
Благодаря
Здравейте,
при смяна на управителя на ООД необходимо ли е да подам в НАП ново "Заявление за подаване на документи с КЕП на упълномощено лице"?
Има ли запознати? ............... за коментар и съвет
Имам фактура от Швейцария за услуга - сертифициране на фирмата за биологичен произход на стоките. От гледна точка на ДДС, ясно: мястото на изпълнение на услугата е на територията на България, съгласно чл. 12, ал. 1 доставката е облагаема с ДДС, издавам протокол по чл. 117 с който се самооблагам. Включвам протокола и в двата дневника (регистрирана съм по ДДС и услугата е с право на дан. кредит).
Не знам обаче, как е положението с удържането на данък при източника. Трябва ли да удържам? Необходима ли е да се снабдя с някакви документи от фирмата получател на дохода за прилагане на СИДДО? Моля за помощ.
Сумата е 2 000 евро.
Благодаря.
Прегледах коментарите, но и там въпроса за това ЗАДЪЛЖЕНИ ли сме да внасяме осигуровки не е окончателно изяснен.
Аз мисля, да се позова на това което писах в горния пост и да не внасям никакви осигурителни вноски, а само авансов данък по ЗДДФЛ. И без това да се добера до данни на тези лица и истинска мъка.
извинете...
повечето от лицата от които изкупувам работят на ТД като нискоквалифицирани работници и са осигурени на суми близки до МРЗ. Събирайки и предавайки билки си осигуряват някакви допълнителни доходи. Сумите, кооито аз им изплащам обикновенно са повече от една МРЗ.
Ясни са ми НПР 40%, на разликата удържам и внасям 10% авансов данък по ЗДДФЛ (с изключение на доходи изплатени през 4-то тримесечие), но длъжна ли съм да внасям и осигуровки върху тези доходи? Ако да, на какво основание?
Вижте какво намерих:
"Обществените отношения, свързани с държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване при старост и смърт са уредени с Кодекса за социално осигуряване (чл. 1 от КСО). В същия нормативен акт се регламентират кръговете осигурени лица, обхванати от системата на социално осигуряване в Република България.
Със Закона за данъците върху доходите е уредено облагането на доходите на физическите лица, включително от дейност като едноличен търговец (чл. 1 от ЗДДФЛ).
Предвид спецификата на двете норми погрешна е хипотезата, че облагаеми доходи, получени от физически лица могат да бъдат основание за социално осигуряване.
В чл. 4, ал. З от КСО е регламентиран кръга осигурени лица, които задължително се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт. В чл. 5, ал. 2 от КСО законодателят дава определение за самоосигуряващо се лице - физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски изцяло за своя сметка. По отношение на самоосигуряващите се лица, обхванати от разпоредбите на чл. 4, ал. З от КСО задължението произлиза от упражняване на трудова дейност в хипотезата на т. 2 или регистрация и дейност

 в хипотезите на точки 1 и 4. В същия смисъл са и разпоредбите на чл. 1, ал. 1 и ал. 5 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина.
Съгласно тези разпоредби физически лица, които нямат регистрация по смисъла на Наредба №3 - т. е. не са регистрирани земеделски производители, респективно не са регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност са извън обхвата на чл. 4, ал. З от КСО, независимо, че са декларирали облагаем доход от горско стопанство, водно стопанство и растениевъдство. Обстоятелството на деклариране на този вид доходи не е определящо за идентификация на лицата като самоосигуряващи се по смисъла на чл. 5, ал. 2 от КСО."
От това което чета, оставам в впечатление, че не съм длъжна да ги осигурявам. Изплащам сумите, като приспадам 40% НПР, на разликата удържам 10% авансов данък  и го внасям на тримесечие, посочвам изплатените суми в справката по чл.73 и с това моите задължения приключват.
 
Здравейте,
Фирмата изкупува непреработена селскостопанска продукция  и продукция от горското стопанство (различни видове билки) от физически лица, които не са регистрирани земеделски производители и не са самоосигуряващи се лица. Плащанията извършваме както по банков път, така и касово. За документиране на покупките подписваме с лицата договори за изкупуване на продукция.
Дължим ли осигурителни и здравни вноски върху изплатените на лицата суми? Дължим ли авансов данък по ЗДДФЛ, т.е. имаме ли задължение да го удържаме от лицата и внасяме? Съответно подаваме ли декларация 1 и 6?
Моля, за коментар и мнения. Благодаря предварително.
А това, че имам договор и аз съм собственик на стоката, независимо, че още не съм я платил?
Здравейте,
през месец 11 и 12. 2015г. имам договори за изкупуване на селскостопанска продукция (билки, семена и др.) за сумата 9 500 лв. Парите са платени по банкова сметка на лицето, както следва: 4000 лв. през м.12.2015г. , а останалите 5500 лв. през месец 02.2016г.  И сега съм в дилема в справката по чл. 73 от ЗДДФЛ какво да посоча, само доходите изплатени през 2015г. или да се позова на това, че имам договор и реално стоката е пристигнала при мен (т.е. правата върху стоката са прехвърлени) и в справката по чл. 73 да посоча цялата стойност на договора? Кое е правилното според вас?
Нашата фирма, заедно с още две други български фирми, съизложители, ще участва в изложение, което ще се проведе в Германия. Немската фирма ни издава инвойс за наем на площ и такса за участие в изложението за трите фирми общо на нас  и ние ще им платим цялата сума. Аз ще префактурирам на другите две фирми съответно тяхната част от наема и таксата за участие в изложението.  Въпроса ми е трябва ли да начислявам ДДС при това префактуриране на разходи и ако не, на какво основание? (всички фирми са регистрирани по ЗДДС)