bobo Ви предложи идеята да я назначите на друга длъжност със срок на изпитване и в този срок да я прекратите и да отиде на борсата. Това имам предвид , а не чл.328 .  :smile1:
Благодаря, сега схванах. Тогава няма ли да действа законът за закрилата на майката?
Няма ли да имам проблем с ИТ?В краен случай ще постъпим така.
Може би аз не се изразих ясно и не ме разбрахте - имах предвид предложението на bobo - защо да не се съгласи като ще отиде при добри условия на борсата и ще се постигне крайната цел на тази процедура.
Разбирам ви и двете страни са съгласни тя да отиде на борсата, Шефът е съгласен да плати 1 месец обезщетение за оставане без работа и т.н.
И жената е съгласна, но Инспекцията по труда-не. Затова няма решение. Единствения вариант е по взаимно съгласие, но тогава ще получи по-малко пари за обезщетение.
Щом няма работа, опитайте с чл. 328, ал.1, т.3 и разрешение от ИТ. Е, няма гаранция, че ще се съгласят, още повече, че вече сте искали разрешение на друго основание, но от опит глава не боли.
Не мисля,че ще ми дадат разрешение и по този начин. В обяснението подробно описах всичко, засегнах и това.
Тя е съгласна по чл.328, ал.1, т.2 и ще получи добри пари от борсата и ще си гледа детето поне до 3 годишна възраст, но ИТ ми отказа по този член да я освободя. Заради това търся друг вариант.
Аз също искам всичко да е законно и затова се обърнах към ИТ.
Ако правилно Ви разбирам жената е приела да бъде освободена и да отиде по благоприятен член на борсата. Идеята е да се използват законови положения за постигане на точно този краен резултат. Защо да не приеме като това е само едно средство за постигане на крайната цел, която е и приета от работничката ?
Тя е съгласна по чл.328, ал.1, т.2 и ще получи добри пари от борсата и ще си гледа детето поне до 3 годишна възраст, но ИТ ми отказа по този член да я освободя. Заради това търся друг вариант.
Изтърканата "класика", докато все още действа, с промяна на длъжността и изпитване?
Тя няма да приеме да работи на друга длъжност, защото има място само в производството, а сегашната е в офис. Фирмата е малка, просто няма достатъчно работа пак го казвам.
Най-доброто решение в такива случаи е прекратяване по взаимно съгласие, но ако лицето не се съгласи - чл.331. Чл.331 може би ще бъде добро решение за лицето, но се съмнявам, че ще се хареса на работодател
Да, единият вариант няма да се хареса на служителката, другият на работодателя. Искахме да я пратим в бюрото по труда и щеше да вземе 8 месеца обезщетение, но ИТ отказа.
Бързо ме "изхвърлихте зад борда", но аз съм упорита. Харесва ми да защитавам прецакани майки. Предложете и прекратяване на договора по чл.331 от КТ.
Не искаме да я прецакваме, но просто няма достатъчно работа и търсим най-доброто решение за двете страни.
След нея се смениха няколко и нито една от тях не е назначена по заместване-практиката на фирмата е такава,защото има голямо текучество. Тази, която дойде след нея отдавна си замина, а аз вече си намерих точния човек и в никакъв случай няма да го освобождавам. Става въпрос за екипна работа в офис. Приемам други предложения.
Здравейте! Моля за съвет. На една майка и изтича майчинството този месец, ще си използва и отпуските за двете години до ноември месец, след това искаме да я освободим по чл.328,ал.1, т.2 защото на нейно място има друг човек и не е по заместване този човек и за майката няма работа. След разговор с нея тя е съгласна да я освободим по този начин и писах до ИТ за разрешение за освобождаване, но получих отказ. Моля за съвети как да я освободя, защото наистина не можем да и осигурим работа. Благодаря!
Здравейте,
моля за помощ при попълването на заявлението за вписване в регистъра в т.7 в заявлението- за Режимите по Закона за митниците и Закона за акцизите какво да напиша. Получаваме гориво и го складираме в цистерни, което се използва за зареждане на селскостопанска техника. Изчетох и двата закона, но не ми стана ясно дали изобщо трябва да попълня нещо. Благодаря!
Здравейте,
трябва да издам фактура на рег.по ДДС фирма фактура за ечемик, но нашата фирма е нова и още няма регистрация по ДДС. Моля да ми кажете как да издам фактурата, има ли специален член, който трябва да се изпише. За ечемика не се начислява ДДС по принцип. Благодаря!
Промените, според мен, касаят само тези, които работят по МСФО 16. При тях имаме първо начисляване на разходи за амортизация, разходи за лихви. И второ завеждане в баланса едновремено: актив, с право на ползване от една страна, а от друга - пасив по лизинга. При НСС няма промяна - отчита се като разходи за наем :).

Благодаря!И аз мисля,че е така,но трябваше да съм сигурна.
Здравейте!
Ако някой е запознат да ми помогне с отчитането на оперативен лизинг по НСС за 2019г. Изчетох доста неща и вече се обърках. Вече имам един оп.лизинг и го отчитам като разход за наем, но има промени от 2019 г.за тези, които са по МСФО, но това отнася ли се и за тези по НСС или продължаваме отчитането както преди. Благодаря!
Служебната бележка ще я издам както трябва-без данъка(след консултация и със служителка от НАП) и човекът ще си внесе данъка заедно и с другия дължим данък по декларацията.
Всъщност бележката Ви е правилна - без удържан ДДФЛ, както си е и било. Като си попълва ГДД този данък ще му излезе като задължение. Всъщност си е правилно задължение на ФЛ и щом си го дължи ще го внесе. Аз бих оставила нещата до подаване на ГДД от лицето .
И аз така мисля да направя, но не знам дали е правилно и дали няма да го върнат от НАП пак. Да напиша на последния ред данъка и да си го внесе, но просто не съм сигурна дали така трябва да е  и заради това искам съвет.
До коя дата има ТЕЛК ?

за цялата 2018 г. няма
Здравейте,
имам лице ,което е вкарано в системата с ТЕЛК и съответно не му е удържан ДОД и трябва да подаде декл.по чл.50 за друг вид доходи му беше издаден сл.бележка без удържан ДОД. Но впоследствие се разбра, че лицето вече не е с ТЕЛК и е трябвало да му се удържи данък. Какво да правя в такъв случай ?Мога ли да му издам служебна бележка, на която посочвам колко му е данъка на  последния ред и да си го внесе(той е съгласен)или да си направя преизчисление и корекция на всичко.
Благодаря!
Кое как става?
Да подпише 2-ри ТД ли?
Няма проблем да го направи, друг е въпросът до колко е законно и до колко вашият работник е коректен както към вас, така и към следващия си работодател.
НАП ще приеме уведомлението, а в последствие ще се случи една хубава голяма каша (както често се случва).
Ако неговата ТК е у вас той така или иначе ще дойде...

Да, трудовата му книжка е при нас, просто аз искам да си оформя документите както трябва, а той че е некоректен се разбра, но шефа иска да предприемем нещо за да не почнат да правят и другите като него занапред. А на другото място мисля, че ще работи без трудов договор.
Вие предизвестие не можете да го накарате да разпише.
Намерете го по телефона и говорете с него да дойде да си оформите документите.
Или му изпратете покана за даване на писмени обяснения - това не означава, че ще го уволнявате дисциплинарно.
Заплатата за февруари как ще си я получи?

Получават си ги по банков път заплатите.
Даже преди малко разбрах, че  е почнал работа на друго място.Как става това не мога да разбера.