Здравейте,
Фирма, продаваща минерални камъни чрез ел.магазин и нерегистрирана по ЗДДС, издава опростени фактури на своите клиенти физически лица, куриерската фирма превежда нал.платеж по банковата й сметка. Освен това трябва ли да подава в НАП някаква информация за извършените продажби?
А как стои въпросът с изработката на накити от тези минерални камъни? Има ли проблем да ги продава на сайта като обеци, гердани или гривни?
Да, може и при тази корекция си остава същия входящ номер като на преди подадения отчет. :smile1:

А част 10 от ГДД, повтаря ли се или се премахва при повторното подаване след 15.04?
Здравейте, извинявам се за въпрос, който може би ще се стори на мнозина за смешен, но може ли при вече подадени отчети в статистика и данъчна декларация, да се подадат коригиращи в срок до 30.06?
Не помня какво беше  колона 4. ЗП попълват колоната с доход от дейност като СОЛ само с данните от доходите,  различни от продажба на собствена непреработена селскостопанската продукция /доходи от ГД, от продажба на преработена продукция.../

Колона 4 е  сумата върху която са авансово са внесени осигуровки - в неговия случай по 420 лв (само ЗОВ).
Здравейте,
Моля помогнете със следния казус: Имам земеделски производител пенсионер (непреработена раст.продукция). Внася си всеки месец само здравно. Въпросът ми е: При зареждане на ГДД по чл. 50 ми излиза автоматично справка за окончателния осиг.доход с попълна табл. 2 размера на пенсията. Зем.производители не изравняват доход, НО попълват ли в табл.2 колона 4?
Аз получих от службата по трудова медицина, интрукции, свързани с хигиената на работно място, пътуванията на служителите и самодисциплина и отговорност на служителите (в случай, че се почувстват зле или имат температура да си останат вкъщи) един към друг.
След като лицето е СОЛ няма как да е без личен труд. След като един съдружник упражнява дейност / дори и управленска / в едно дружество той вече полага личен труд и има качеството на СОЛ. Съвсем друг въпрос е дали има възнаграждение за личен труд. Комбинацията СОЛ и липса на личен труд е просто невъзможна.
Ако искате да попитате дали едно лице - съдружник и управител може да е СОЛ - да, може. В качеството си на СОЛ може да извършва всякаква дейност, свързана с дейността на фирмата вкл. и управленска. Не следва обаче да има ДУК с възнаграждение, ако целта е да се самоосигурява.

Да, исках да попитам дали съдружник, който е и управител на ООД може да е само СОЛ, без да му се изплаща възнаграждение за полагане на личен труд
Здравейте,
ако лицето е съдружник и вписан управител в ТР то може да управлява и по сключен ДУК и като СОЛ. Може и по двете едновременно при определени условия . Докато по ДУК може само да управлява то като СОЛ освен, че може да управлява може да извършва и всяка друга дейност, свързана с тази на фирмата. Определено осигуряването като СОЛ Ви дава предимството да съчетаете осигуряването с възможността лицето да бъде управител и полагащ личен труд и в дейността на фирмата. Всичко зависи от целите, които все пак се преследват и спецификата на фирмата. Ако търсите по-икономичен вариант определено това е самоосигуряване на лицето - съдружник и управител.
Може да потърсите тука различни теми, които са разисквани по въпроса.
Примерно :

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=13596.0
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=20039.0
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=20489.0


Правилно ли да разбирам, че ако лице е съдружник и същевременно е управител на ООД (няма ДУК) може да се осигурява като СОЛ без личен труд в същото дружество?!
Начислен разход (180 лв) за ползване на зем.земя на физическо лице, но към 31.12.2019, плащането не е осъществено, защото лицето е починало, а наследниците са в чужбина. Следва ли с тази сума да се преобразува резултата за данъчни цели? Ако да, записванията, които следва да направя така ли са: 497/123 - 180.00 лв и 123/452 - 18.00 лв? Моля, помогнете!
Има нотариален акт за учредяване на право на строеж. Физически лица (семейство) учредяват безвъзмездно право на строеж върху част от имота им на фирма. Всички разходи по сделката се поемат от фирмата приобретател. Съпругът от семейството и собственика на фирмата са братя. Какви счетоводни записвания трябва да направя за това?

Намерихте ли отговор на този въпрос? Ако не е проблем бихте ли споделили?
А как се наричат сметки 4521 и 601 във Вашиа сметкоплан?


Бихте ли повтори ли записите в схемите:
Дт Сметка КТ Сметка
Дт Сметка, Дт Сметка КТ Сметка
Дт Сметка КТ Сметка, КТ Сметка
защото при това разминаване на редове не мога да схвана кое с кое се свързва.


И аз  :blush:
Здравейте. Във връзка с отпускане на краткосрочен кредит на фирма, от банката кредитор сключва застраховка "Живот" в полза на управителя, който е самоосигуряващо се в дружеството лице с личен труд. Как следва да се третира за целите на ЗКПО и ЗДДФЛ застраховката, която е в размер на 46.00 (четиридест и шест лева)?
Здравейте. Фирма изгражда за собствени нужди склад за съхранение на инвентар. Строителството е чрез възлагане, като в договора е посочено, че фирмата възложител ще закупува материалите, а изпълнителя ще осигури монтирането им, за което пуска фактури и АКТ 19. Как би следвало да се осчетоводят закупените материали и извършената услуга СМР: По сметка 302 и 602, впоследствие гр. 60/302 и 613/гр.60 или директно на 613?
Закупеното право на строеж от физически лица може ли директно на 613?
Здравейте. Фирма изгражда за собствени нужди склад за съхранение на инвентар. Строителството е чрез възлагане, като в договора е посочено, че фирмата възложител ще закупува материалите, а изпълнителя ще осигури монтирането им, за което пуска фактури и АКТ 19. Как би следвало да се осчетоводят закупените материали и извършената услуга СМР: По сметка 302 и 602, впоследствие гр. 60/302 и 613/гр.60 или директно на 613?
Закупеното право на строеж от физически лица може ли директно на 613?
Зависи от счетоводната Ви политика как ще ги отчетете, ако сте ги придобили за 10К, а прага Ви е 20К, то няма да са осчетоводени там.

Общата им сума надвишава 70х.
Аз ги завеждам в с/ка 206 - Машини и оборудване. При мен 204 е компютърна техника.

Много благодаря.
Здравейте.
Бихте ли помогнали по коя сметка следва да се заведат закупените от селскостопанско предприятие - сеялка, брана, култиватор, пръскачка и торачка? В 204 Машини правилно ли е?
Не попадате ли тук:
501   Доходи от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително ограничени вещни права върху такова имущество
502   Доходи от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително ограничени вещни права върху такова имущество, когато продажната цена се плаща на части в различни данъчни години

Доколкото съм наясно дохода от продажба на право на строеж не е осигурителен доход и по тази причина не подлежи на изравняване от СОЛ.

Благодаря много! В моя случай ще е с код 501.
Ако можете да помогнете код 301 ли да използвам за изплатен доход на регистриран ЗП, който е отдал за ползване, земеделска земя?
Здравейте, дружество закупува право на строеж на сграда от физически лица(съпрузи). С кой код се посочват в чл. 73, ал. 1? Едното от лицата е самоосигуряващо се, длъжно ли е да прави изравняване на осигурителния доход?
Здравейте, попълвате ли в Справката чл. 73 ал. 1 изплатените доходи на физически лица, които представляват доходи от предоставяне на земеделска земя? Доходите не надвишат 5000 лв. Попълват ли се доходите на физически лица, които са получили доходи в резултат прехвърляне право на строеж?