Здравейте на всички! За много години!
Бихте ли ме посъветвали какво да правя по отношение на следния казус: през месец октомври при мен дойде фирма, чийто предмет на дейност е пр-во на тестени изделия. Има нереално голяма наличност на брашна, олио, колбаси към 31.10.2016 и тази наличност гледам се "влачи" от доста време. Фирмата не е рег. по ДДС и ще прекратява дейност януари месец тази година. Мисълта ми е - мога ли да бракувам МЗ? Как стои въпросът с увеличението на фин. резултат в ГДД?
Форума е за това - който не знае -  пита, който знае - помага

Определено ... Още в началото, адресирах темата към тези, които са по-наясно ... но ... учтивостта явно пробужда заядливостта.
Да, аз не се изразих правилно в случая. Има си заповед за въвеждане на СИРВ, има си графици за всеки месец. Преизчислява се нощния труд по коефициент 8/7 ... но аз въпреки това се притеснявам да не възникне някакъв проблем по отношение на СИРВ.
График има, но по него се работи и в събота (нощните часове). Пекарите работят по няколко часа нощем, докато си направят заготовката и към 8 сутринта или 9 си тръгват. Часовете по график не надвишават седмичната норма. Мисълта ми беше редно ли е, независимо че се полага труд и в събота?
Здравейте,
имам питане по отношение на следния казус: Във фирма за банички има назначен майстор, който е на СИРВ, полага както нощен труд, така и дневен. Графикът му е съобразен, с това да не надвишава полагаемите часове за 5 дневна раб. седмица. Въпросът ми е следния: понеже той работи 6 дни в седмицата, като часовете които отработва са за 5 дневна седмица - Това редно ли е от гледна точка на КТ? Трябва ли да се уведоми ИТ? Моля тези, които са по-наясно да се включат
Здравейте,
бих искала да ви попитам на лице, което е регистрирано като земеделски стопанин и му предстои да започне работа на трудов договор в детска градина, трябва ли да прекратява регистрацията си като зем. стопанин? Детската градина е държавно учреждение, но заеманата длъжност е хигиенист.
Предварително ви благодаря за отговорите!
Здравейте!
При получена авансова фактура за доставка на семена през юли, издавам протокол по чл. 117. Интересува ме при получаване на семената и издаване на фактура, която е с нулева стойност какви счетоводни записвания да направя? Мисля си за 302/402, но не ми става ясно как стои въпросът за дневниците по ддс, защото вече съм издала протокол при авансовата фактура
Сметката на АВ тази ли си остава BG36 CREX 9260 3114 5494 01?
Здравейте! На някой налагало ли му се е да сменя статут от земеделска земя към земя върху, която ще се строи селскостопанска постройка? Таа, интересува ме, някой може ли да ми каже след като се снабдя със скиците после какви са стъпките, който се предприемат? Благодаря предварително на всички!
Здравейте! Физическо лице регистрирано като земеделски стопанин и внасящо осигуровки върху 300 лв. месечно, започва работа по ТД на 4 часа с трудово възнаграждение 210 лв. Освен това реализира и доход от наем в размер на 200 лв месечно. Въпросът ми е трябва ли да внася осигуровки като земеделски стопанин върху по-висока сума от 300 лв? В смисъл трябва ли да се осигурява върху 420 лв?
Благодаря, ХХХХХ! :good:
1. Ако работодател и работник са свързани лица напр. баща и дъщеря - декларират ли се разходите за заплати и осигуровки в качеството им на счетоводни разходи.
2. Декларира ли се изплатения дивидент на съдружник?
3. Декларират ли се изплатените суми за личен труд?
Ще има ли преотстъпване и за 2015?
Мога ли да побутна малко темата за Справката по чл. 73 за изплатените доходи на ФЛ за наем на земеделска земя. Това за доходите над 5000 лв - ОК, но вече имам и няколко зем.земи със сменен статут и 5 дворни места, за които си мисля, че трябва да ги включа в справкаа? На прав път ли съм или греша, че съвсем се обърках :blink: :blink: