1. Не можете да сключите основен договор, след като не е такъв, а е договор за доп. труд.
2. Не може да е за заместване на отсъстващ, докато няма отсъстващ.
Мая, писах ти нещо на лични. Прочети го!
И не си играй с огъня с СИРВ за общ работник в строителството.

Интересно каква игра с огъня е.
Не е игра с огъня, а право на работодателя да го приложи, ако желае и има такива нужди.
След като лицето има нова длъжност, според теб не трябва ли да подадеш уведомление.
Според теб как точно ще го подаваш , че работи като санитар, ако работи като лекар?
Като прочетох "ще сменим длъжността" си помислих съвсем друго - ДС, уведомление и т.н. Според мен в чл. 120 въобще не става дума за смяна на длъжността, и според мен не се налагат промени в Д1.

Е как да не става дума за смяна на длъжността.Изменение на мястото и характера на работата от работодателя

Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.
Не зная как ще бъде правилно.
Не можем да кажем дали този работник ще работи един ден в месеца или 5. Не можем да знаем дали ще работи поредни дни или не. Дейността е строителство. Длъжността е общ работник
Примерно  чл.68 ал.1 т2 до завършване на определена дейност.Работното време се определя на 4 (четири)часа;
Периодичността на заетост на работника се определя по предварително утвърден график. За трудовото възнаграждение пропорционално на отработените дни.

Официално трябва да имате график за месеца - предварителен.
След това, ако искате да си го променяте, така както реално е работил, никоя няма как да разбере, щом страните по ТД са съгласни. Редовно се случват такива именно уговорки.
Щом човекът ви трябва за извършване на определена работа, която има временен характер, сключвате ТД на основание чл.114, във вр. чл.68, ал.1, т.2 КТ - до завършване на работата. Ако не е работил при вас, слагате и клауза за изпитване.
В ТД посочвате първоначалноопределените дни за работа - т.е. по графика за първия месец, като описвате и разпределението в рамките на работния ден.
Следващите месеци правите ДС за графика и това е.

Нищо сложно.
Не забравяйте две неща
1. В ТД трябва да посочите разпределение на работното време в рамките на деня за всеки договор.
2. По договора за доп.труд. изменение в РВ, въвеждане на СИРВ или друго - само по взаимно съгласие, т.е. винаги с ДС.
Какви три дни.
Титулярът не се е завърнал, а просто е в друг отпуск. Работникът продължава да си е на същия трудов договор, докато се върне титуляра и му прекратите договора.
И си лицето там да си попълни всички нужни декларации за работа над 40 ч.
Добре де- това 205 часа за целия срок ли е, че не ви ги разбирам много даскалските работи.
Ако са 3 часа седмично и за месеца има 16 ч.
Ако 75 ч. е мимимум, съотвесващ на 8, то пропорционално са 2 ч. РВ и толкова ще запишете по договор.
А защо са лекторски - всичко над норматив ли се води лекторски и се заплаща като такъв час?
Защото работи като багерист и само, когато няма работа за багера, тогава е шофьор.
Мисля, че на 2 договора по 4 часа ще ми е най-чистият вариант.
Благодаря още веднъж!

Ако до обяд работи с багера, а след обяд шофира- да, но ако не е така - няма да свърши работа.
Толкова ли не можете да напишете нова длъжностна характеристика?
Отделно е задължително съобразяването със здравословно състояние и професионална квалификация.
Не могат инженер да го задължат да чисти тоалетната или човек с проблеми с гръбначния стълб -   да вдига тежко.
Няма как да стане.
От една страна става ясно, че е възможно да бъде вписано в длъжностната характеристика на лицето задължението да кара камион , а от друга се обвързва с чл.120 , където става дума за вменяване на това задължение от работодателя без съгласието на работника. След като е приели подписал ДХ значи лицето няма как да не е съгласно да извършва този вид работа.

Говорим за съвършено различни неща.
Няма как със заповед да те задължат да работиш твоята работа, за която си подписала трудов договор. Естествено, че при всички случаи става дума за друга работа и това е възможно в случай на производствена необходимост и на престой за твоята работа.
Е разбира се, че със заповед.
Вие ТРЗ-то ли сте?
След като има разпределение на часовете по дни и часове не е ли достатъчно да се приложи към договора и в договора да пише "съгласно разпределението на часовете"? Не знам...
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.
(2) При изричното им писмено съгласие работниците и служителите по ал. 1, т. 2 могат да работят и повече от 48 часа.
(3) Работникът или служителят по чл. 110 и 111 дава писменото си съгласие за работа повече от 48 часа седмично на работодателя, при когото работи. В случай че работникът или служителят не даде съгласие, той не може да бъде задължен да работи повече от 48 часа седмично, като отказът му не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.
(4) Писменото съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа седмично се дава на работодателя - страна по трудовия договор за допълнителен труд.
(5) В случаите по ал. 3 и 4 продължителността на работното време се изчислява за период не по-дълъг от 4 месеца.
(6) Във всички случаи на полагане на допълнителен труд общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.
(7) Работодателите водят документация за всеки работник или служител, който работи повече от 48 часа седмично. Документацията се държи на разположение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която от съображения, свързани с безопасността и/или здравето на работниците и служителите, може да забранява или ограничава възможността за превишаване на седмичната продължителност на работното време.
(8) При поискване работодателите предоставят на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" информация за случаите, в които работниците и служителите са дали съгласие да работят повече от 48 часа седмично.


Да оставим другите причини защо не може, но как ще контролираш това?
Е тъй де- декларираните данъци, наследника ще ги дължи, а недеклерираните - данъкоплатците да пият студена вода. Нали за това пиша.
л. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Промяната по предходната алинея се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.
Благодаря!
Ще го назнача като багерист /това искаме да му е основното задължение/ и в длъжностната ще запиша, че по нареждане на Управителя или Ръководителя на обекта, при необходимост и при липса на работа като багерист, лицето ще има право да управлява товарните автомобили на фирмата, ако притежава необходимите категории за това.
Как мислите, така става ли?
При една проверка на пътя от КАТ или ДАИ, дали ще имаме проблем?

Не, абсолютно не става.
Има си ред за възлагане на друга работа.
Писах - длъжност, обхващаща и двете трудови функции трябва.
Проблемът е, че не знаете колко часа, коя дейност ще извършва.
Най-добре е  обща длъжност и обща дл.х-ка, като посочите, че ще изпълнява напр.20% от времето длъжността шофьор.
С ДС може всеки месец да променяте %, но все да е под 50, за да не подавате уведомление.