И защо А не си превежда парите към В, след като го получи от клиентите?
Никой клиент няма основание и интерес да встъпва в дълга на А. Явно не са Ви ясни правните последици от сключването на такъв договор.
А иска да прехвърли бъдещи вземания или какво?
Каква е целта на занятието и защо А не може да си превежда просто пари на В и да си погасява дълга?
Здравейте, ако може и аз да попитам. Имам неплатен данък МПС от 2009г вкл. Мисля да подам възражение в общината, да отпишат по давност 2009 и 2010 г. Притеснява ме, че са натрупали задължението в справката в 2011г. И какво да правя с лихвите-може ли да ги отпиша за 2009, 2010,2011 и 2012г. Предварително благодаря!
Само до 2010 вкл.
ф-та е на загуба, няма да се довнася данък, просто не зная кога да подам Д1 така ,че да няма глоба . Давностния срок за Д1 не е ли 2год.

не
Ако сте намалили данъчната основа по ГДД за 2014 и 2015 на лицето, може да се наложи да се коригират и те и да се довнася данък. Д6 при всички случаи ще се коригира.
Няма да има глоба за нищо, защото давността за административно наказване е изтекла.
Така и така ще искате от НОИ предписание - искайте за всичко - редовни, корекционни, заличаващи - всякакви д1.
 :
Да, при това положение - с нетно възнаграждение под МРЗ не удържате. Аз държа да се изпрати еднократно и своевременно уведомително писмо до ЧСИ , позовавайки се в него на тълкувателното решение, посочвам, че при промяна на възнаграждението  ще удържа своевременно и в съответните размери дължимите суми, възпитано завършвам, че оставам на разположение и в очакване на допълнителни указания(каквито не съм получавал никога), отделно прилагам справка за брутно и нетно възнаграждение, за да е видно черно на бяло и толкоз...
Сега, за да сте максимално коректни и към работника си, е редно изрично и недвусмислено да го уведомите, че това, че вие не му удържате не означава, че той вече няма ангажименти. Добре е той сам да предприеме погасителни действия, защото в подобни ситуации съдиите не спят и прибягват до запори на сметки, продажби на движимо и недвижимо имущество - да не излезете вие криви накрая пред него, че не сте му удържали...
Всъщност и преди решението постъпвах точно така, но тогава се позовавах на т. нар. "островно право" - решения по отделни съдебни решения, които общо взето отразяваха една устойчива съдебна практика да не се удържа в подобни случаи...
:wink1

"Островно право" е синоним на англосаксонската правна система, която се прилага в САЩ, Великобритания и т.н., за разлика от континенталната, която е у нас. Вярно е , че в миналато тази система се е базирала само на прецедента, което естествено сега не е на 100% така. Но Вие, няма как в нашата правна система да сте прилагали "островно право". Просто сте тълкували нормата, както някои съдии и сте изпрали едната от възприетите две противоречиви тези, при тълкуването на нормата.
Вариантите са няколко- 1. подава д1 - все едно е получил вече болничния от телк и тогава няма да има корекции - никакви.
Подава д1, все едно е работил и не внася нищо, а след това коригира.
Подава д1, внася всичко и след това си иска парите обратно или иска прихващане.
Подайте си в НАП окд5.
Нямат основание да откажат, щом не се касае за пенсионер.
Няма да има санкция, защото срокът е една година и е изтекъл.
След това искате от НОИ предписание за коригиране.
С предписанието отново с НАП.
Нищо не можете да направите, освен да чакате.
Ако срокът наистина е 30 дни, а не месец и е изтекъл, Вие нямате трудов договор и следователно задължение да ходите на работа. В този смисъл не виждам кой и как може да Ви задържа. Ако ходите на работа, както Вие, така и работодателя ще нарушите закона, защото ще работите без ТПО.

Книжката трябва да се върне незабавно, но ако не сте увреден от забавата, няма да получите имуществено обезщетение. Единствено работодателят може да понесе отговорност - административнонаказател на.
Освен да пуснете с подписа на ФЛ, щом още е валиден и да твърдите, че не сте знаели за смъртта на лицето.
Ако подписа беше ваш, пак така- твърдение, че не сте знаели за смъртта на лицето. Никой не Ви е уведомил, че лицето е починало и поради това вече нямате представителна власт.
За чл.331 се взима брутно не на база отработени дни, а както е по ТД т.е. основна, клас......

Аз пък смятам, че не сте права.
Чл.331, препраща към чл.228.
Редът за определяне на базата по чл.228, когато няма пълен месец, какъвто е случая е посочен в чл. 19 НСОРЗ.

Не разбрах какъв е проблемът със смъртния акт.
Основния проблем е, че смъртен акт няма все още, наследниците не могат да си упражнят правото на наследство и всички останали процедури в АВ, затова сега се чудя кое как да подавам.

Обясниха ми, че пълномощните ми от управителят като такъв имат сила и след смъртта му, но разглеждано само от позицията на управленски орган, а не като физическо лице. В тази връзка мисля да подам СД по ДДС в ТД на НАП.

Не знам кой Ви го е обяснил, но това не е вярно.
Всички учредявания на представителна власт/упълномощавания, нямат действие след смъртта на ФЛ.
Пропуснах да отбележа, че не сте споменали елементите на това брутно от 503 лв.
Преценете дали всички трябва да са в базата.
Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.


Щом няма пълен месец и не е била на МРЗ, то тогава правилно преценявате.
Здравейте, трябва да изплатим на служител обезщетение по чл. 331 от КТ 4 брутни заплати. Последен месец в който има работни дни е март 2014. Назначен на 10.03.16 от 01.04.2016 е в болнични и майчинство. Тъй като е назначен през м. март има отработени 16 дни получено възнаграждение 503 лв. Коя сума трябва да бъде  базата за обезщетението по чл. 331 от КТ. Взимам тези 503 лв.  като база * 4, или 503/16*20р.д м 03,14г=628,75 лв. * 4
Благодаря Ви предварително

Искате да напишете вероятно назначена на 10.03.2014 г., а не 2016 г.
То за моженето може и е законно, ако си направят ОС, определят управител и той ви упълномощи, но НАП като са неграмотни, как да стане?

Управителят е управител от момента на овластяването му от ОС, а не от момента на вписването му в ТР. И това е така от  влизане в сила на нормата на чл.141 , ал.6 ТЗ
 (Нова - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Овластяването и неговото заличаване имат действие по отношение на трети добросъвестни лица след вписването им.

Ако управителят се легитимира с решението на ОС за овластяването му, НАП няма как да са трети добросъвестни лица, които не са знаели или според обстоятелствата няма как да са знаели кой е управител.

Ама до там да им стигне юридическата грамотност - не вярвам.
Като гледам как в ТР не знаят от кой момент управителя става управител.
Ама като ги питаш защо приемат заявления от новия, а не от стария управител- вдигат рамене.
Бих искала всички лихви да отпаднат, ако е възможно, но ако не може, то поне тези преди 2011 година.
Не знаех за тази възможност иначе щяхме да подадем такова заявление преди да плащаме каквото и да е, защото имаше информация само от 2010 насам по години, а в сумата за 2010 не става ясно дали е само за тази година сумата или и за 2009, 2008 и т.н. И решихме, че ще платим само главницата, а ще молим за премахване на лихвата. Обаче се оказва обратното - че може да се премахне евентуално главница, но лихвата си остава дължима.
Благодаря за отговора ви!

Това не е вярно.
Давността за главницата, ако е изтекла, то ще се погаси както главницата, така и лихвата.
За 2011г. не е изтекла давността, защото започва да тече на 01.01.2012 и ще изтече на 31.12.2016 г.
Щом сте сигурни, че сте платили само главници, подайте възражение за лихвите до 2010г. включително.
Да, но от НОИ казаха, че трябва да имам прекъсване за преизчисляване или да продължа да си вземам по два болнични.... :)

Щом неработоспособността е настъпила преди 01.07, преди да се прекрати ТД, ще вземате два болнични, докато се възстановите.
Чл. 31. (1) Доходът за периода от 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст - от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност или на началото на отпуска за бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, включва:
1. дохода, върху който са:
а) внесени или дължими осигурителни вноски за лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
б) внесени авансово осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство - за самоосигуряващите се лица;
в) внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство - за лицата по чл. 4, ал. 9 КСО;
г) внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство и за трудова злополука и професионална болест - за морските лица;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.

Или е недоглеждане или само  при обезщетенията за  Б и р и осиновяване от 2/5 само авансовите вноски се гледат. То, ако е така и без доход, да си внасят на 2600 и да си вземат обезщетения.