Законоустановена е само минималната граница на основното трудово възнаграждение по този договор. АЗ не могат да ограничават страните, ако те желаят да уговорят по-високо възнаграждение.
5) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2014 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) През време на обучението работникът или служителят получава трудово възнаграждение според извършената работа, но не по-малко от 90 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.
Прочетете си запорното съобщение. Обикновено пише "върху работната заплата и всички доходи, свързани с трудовия договор". Или нещо подобно.
Ако не е записано само "върху работната заплата.", удържате и от обезщетенията, и от премиите, и от командировъчните, и от всичко, което плащате.

От командировачните ??
Ами, колежке, ако имаме предвид, че среднодневно БТВ трябва да се коригира с коефициент, който е равен на отношението на дните от предходния и текущия месец, може да се окаже, че за периода на платен годишен отпуск работника може да получи по-ниско трудово възнаграждение(изключвайки частния случай, в който е назначен на МРЗ и няма допълнителни начисления).  :wink1:
А с чл. 22, ал. 2 връзка не открих...

Съжалавям. Щом не откривате връзка, дискусията е безсмислена. Просто мислех, че знаете, че няма как по време на платен годишен отпуск да получите по-ниско възнаграждение отколкото, ако бяхте на работа. Няма как фактът, че едно лице в отпуск, да го поставя в по-неблагоприятно положение. Това е целта и идеята на закона, която поради лоша формулировка и недостатъчни знания на ТРЗ-тата, не винаги се реалицира. :smile1:
Забележка за неравенство на трудов и осигурителен стаж не правите. Издавате отделно документ, удостоверяващ осиг. стаж- УП-3
Платения отпуск не се ли изчислява на база предходен месец? Поне ако вярваме на чл. 18 от НСОРЗ.

Вярваме, четем закона, знаем дори мотивите да се промени и го прилагаме.
А вие?
Работниците, на които Вие начислявате заплати получават по-ниско трудово възнаграждение за времето на платен годишен отпуск, защото са в платен годишен отпуск ли? Или чл.22, ал.2 НСОРЗ изисква друго.


Да попитам по друг начин, не включва ли уговореното трудово възнаграждение основно трудово възнаграждение и възнаграждението за доп. тр. възнаграждение за трудов стаж.
Може ли по време на ПГО работник да получи под уговореното ТВ?
Клас прослужено време може ли да се начисли, ако служителят е в платен годишен отпуск? Примерно: излязъл е в отпуск от 25.06.2016 г до 15.08.2016г, а процентът му трябва да се вдигне считано от 01.07.2016г?

Ще му се начисли добавка, за да получи заплатата, която би взел, ако беше на работа, а не да е ощетен от факта, че е в отпуск. Вижте НСОРЗ!
Нито работодателят, нито СТМ, нито комисия при работодателя са компетентни.
Само органите на медицинската експертиза могат да се произнасят по въпроса.
И не става дума за компетентност като знание, а за компетентност като материална правоспособност на даден орган.
Законодателят е предвидил възможността да се промени седалището на една фирма и възможностите в отношението и с наетите от нея лица.По време на извършването на съответната пререгистрация и подготовката за реално преместване следва да се: І.Уведомят работещите за настъпилите промени. Задължението за работодателя е закрепено в КТ - " Чл. 7в. (Нов - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Представителите на работниците и служителите имат право:
1. да бъдат информирани от работодателя по начин, който им позволява да оценят евентуалното въздействие на предвидените от компетентните органи мерки;
2. да изискват от работодателя да им предостави необходимата информация, ако това не е направено в определените срокове;
3. да участват в процедури по консултиране с работодателя и да изразят становището си по предвидените от компетентните органи мерки, което да се отчете при вземането на решение;
4. да изискват срещи с работодателя в случаите, когато се налага да го информират за поставените от работниците и служителите въпроси";
.ІІ.Да се предложат нови ДС за промяна мястото на работа и се получи сегласието на другата страна. ІІІ.Към тези, които не са заявили съгласие да се приложат разпоредбите на чл.328,ал.1,т.7 от КТ.
Следователно промяната на седалището на фирмата и на мястото на работа на работещите не става автоматично.Поради очевидните трудности за работниците и служителите, законодателят изрично е предвидил процедурата за промяна и съответните защити.Затова спазете изискванията на КТ, което ще е определено трудно. Но за осъществяване на трудовия процес се изисква две страни - работодател и работещи и съгласие между тях, за да е пълноценен. И такт, най-вероятно!
Становището на МТСП не съответства на закона.
Работникът трябва да има уговорен конкретен адрес в населеното място. На този адрес той следва да се явява и да престира работната си сила.
Местоизпълнението по ТД не е някакво си населено място.
Ако предприятието е със седалище София, в цяла софия ли ще се явявам да престирам работната си сила.
Работодателят не може, извън изрично предвидените в КТ случаи да променя едностранно мястото на работа, което е конкретен адрес, на който работникът трябва да се явява, за да престира работната си сила.


Ами просто стои зад действията си и отговаря с цялото си имущество, ако клиента бъде увреден като следствие от тях.
Наистина е много просто. По-голяма отговорност от това, здраве му кажи.

Жал ми става за колеги, които са прави, но като отидат по институциите не могат да си защитят тълкуването на законите, а мънкат и "клякат" пред НОИ, НАП и т.н.
Допитвам се до Вас, защото имам сведение за съставен акт от ИТ на фирма, която не е издала необходимите документи за преместване.

Естествено е да им съставят акт, ако едностранно са променили мястото на работа, не по предвидения от закона ред.
Какво променяте, щом не променяте адреса - мястото на работа по договор.
Щом искате издайте си ДС, че изменяте мястото на работа и пишете новия цех.
Това за частите на машините не го разбрах.
Аз пък не бих съветвала собственика да публикува неща, които не им е мястото в ТР, а просто бих го посъветвала да си удостовери при нотариус датата на прекратяване на ДУ. Хем по малко ще плати.
На когото не му стиска да защити пред НОИ интересите на клиента си, да си публикува
Може да погледнете ТЗ и ЗЗД.
Не разбрах какви разходи прави заемодателят във връзка с тази бъдеща продукция - тя селскоспотанска ли е тази продукция и защо той прави разходите, а не заемополучателя. Така са се уговорили ?
3. Заемополучателят се задължава да произведе продукцията и да я предаде. Когато вещта възникне, тя ще е собственост на заемодателят, но това не означава, че заемополъчателят не е длъжен да я пази и не носи отговорност за нея до предаването й.
2. Няма погасяване на договора за заем. Фактът, че е дадена в залог продукция, въобще не освобождава заемодателят от задължението да си плати.
Едва, когато произведе продукцията и я предаде, тогава може да има погасяване на дълга.
1. Между търговци лихва се дължи, освен ако е уговорено, че не се дължи.
Защо тогава да не се начислява, не ви разбрах.
2.
Разбира се, че работи с документи, но не е визирал да има документ за отпадане начисляване на лихви от определена дата. Уговорен е само залог, обезпечаващ плащането.