По-скоро някои колеги като чуят неплатен отпуск разбират само и единствено отпуск по чл.160, ал.1 Кт, което далеч не е така.
Много отпуски, включително отпуските по чл.157 КТ
Длъжен е да го освободи, защото му е разрешен отпуск от компетентен орган. Дали отпуска е платен или неплатен, няма отношение към това.
Не е 7.33, а 6.66, т.е. 7 дни.за 4-те месеца
2+7=9-2=7 дни
Лицето има ли реално такъв доход, защото няма да му го признаят, ако не може да го дакаже.

Дали или или няма ще ще разбере догодина като изравни. Сега може да го избере и въпросът е къде посочва избора си.
Всичко зависи от работодателя. Той във ВПОРЗ следва да е посочил стажът по кои длъжности ще се признава при дадена длъжност. Може да е целият, може да е само на същата или сходна длъжност като трябва да има примерен списък на такива и критерии, по които ще признава сходността на дадена длъжност. Доста трудна практическа задача, но такъв е законът.
Според мен трябва да се прекрати основния отпуск заради тези 2 дни, защото са на различни основания, след което редовния отпуск продължава автоматично след тези 2 дни. Скоро имах такъв случай, но със смърт на родител. Прекъснах редовния отпуск и после го продължих.

http://qwerty1/3420-otpusk-pri-darjavane-na-kryv/


Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.

Няма как да стане автоматично, след като законът предвижда остатъка да се ползва с допълнително съгласие на страните по ТПО.
Работникът да си подаде искане за прекъсване. Работодателят няма основание да не го уважи, но остатъка - с ДС.
Здравейте, бих искала да Ви попитам ако съм в болничен през цялата бременност дали ще се отрази на изплащането на майчинството след раждане.
Благодаря.

На изплащането няма да се отрази, но на размера може да се отрази.
Няма пречка. Работи си в еоод-то и внася осигуровки в пълен размер, а по Тд си е в отпуск за бременност и раждане на основание вече цитирания от вас текст.
Прокурист или управител друг не му трябва.
Не. Просто в забележка можете да посочите, че работодателя е променил наименованието си, но отделен ред и запис не са необходими, щом не се касае за случай по чл.123 КТ.
Видях, че нещо не съм видяла първата страница по темата.
Сега ми се изясни условието.
Но понеже няма как да раздадете дивидент, единствения вариант според мен е да му се даде заем, който после да се прихване с дивидент, ако въобще се завърши на печалба като резултат.
Когато през предходна/и година/и си бил на загуба и нямаш неразпределена печалба от минали години не може безнаказано да разпределяш дивидент. Всяко едно решение за разпределяне на дивидент от текущата /необложена с данък/ печалба е  т.нар. скрито разпределение на печалбата

Условието да нямаш неразпределена печалба от предходни години, от къде се вижда в задачата?
Да не говорим, че няма как да разпределяш печалба от текущата година, защото няма как да имаш печалба, без да приключи годината. Можеш да имаш раздаване на едни пари, които няма как да бъдат дивидент.