Благодаря на всички отзовали се.Надявам се ,че опресняването  на темата е било полезно и за други освен за мен.
В онова писмо от НАП :"Относно признаването за разход на дружеството на изплатените от него възнаграждения за полагане на личен труд от собственика на капитала следва да се има предвид, че данъчното третиране на разходите по реда на ЗКПО е в зависимост от необходимостта от извършването им с оглед реализиране на дейността на предприятието. Възнаграждения за участие с личен труд в дружеството се начисляват, изплащат и същите участват при формирането на счетоводния финансов резултат, който предвид изискванията на чл. 18 и чл. 22 от ЗКПО е базата за определяне на данъчната основа за облагане с корпоративен данък. При реално положен личен труд в дружеството и съответно издаден документ по реда на чл. 7от Закона за счетоводството и чл. 10 от ЗКПО разходът за начисленото възнаграждение следва да бъде признат за данъчни цели."
Може ли да приемем ,че док. по чл7 ал 2 е ведомостта/възнаграждение по банков път/
 Ще ви върна в една стара публикация която ми попадна  и  и пак се омотах.Какво издава ЕООД то за изплатената сума за личен труд и какво издава физическото лице СОЛ. Споделете как го оформяте.Вижте отговорите от 47 до 56
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=5347.40
Благодаря ви много .Мисля че си изясних нещата-ще управлява като СОЛ с възнаграждение определено от ОС на ЕООД /осигуровки няма да има, тъй като винаги ще е осигурен на макс. по ТД в другата фирма/ Ако обаче, реши да извършва и друга дейност във ЕООД ,трябва ли да има ГД за тази дейност или си остава само решението на ОС, в което се описва и управлението ,и другата дейност.Трябва ли да се впишат възнагражденията по отделно и документът ,който издава лицето за получените суми може ли да е общ или пак отделно?
Т. е, ако правилно съм разбрала : остава СОЛ с личен труд-управление.Решение на ОС на ЕООД за личния труд,  и му пишеме един граждански договор ,че ще управлява. Всеки месец си получава възнаграждение ,което може да е различно според резултатите. В Д1 с код 12 /само за данъка защото е осигурен на макс.на ТД/
Тогава къде е намирате разлика в ДУ и личен труд за управление ?
Здравейте,знам че темата е коментирана и изчетох каквото намерих във форума ,но пак не се ориентирах. Имам управител СОЛ в ЕООД, който до миналия месец получаваше възнаграждение за личен труд като лекар /Д1 с код 12 само за брутно и данък защото си има ТД в друга фирма на макс.ос.доход/
 Сега иска да получава възнаграждение всеки месец за управление /няма да работи като лекар/
Може ли пак да е СОЛ с личен труд/код 12/ или трябва да е ДУК -с код 10  в Д1/пак ще е на макс.ос.дох. по ТД  .В ТР той няма регистриран ДУК,но е вписано ,че е с друг Управител/който не е собственик и всеки месец се подава с код 10/ ще управляват заедно и по отделно.
Познавам много хора, които работят на осн.ТД 8ч и допълнителен ТД -4ч особено в здравеопазването,но нямам идея как е оформено.
  КТ Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути.(2) Почивките не се включват в работното време.
А ако в основния ТД  бъде записано ,че почивката за хранене е 30мин и се включва в работното време на лицето дали ще мине при проверка?
Здравейте, имам нужда от съвет. ООД с двама лекари : Единият на ТД а другият е управител самоосигуряващ с личен труд, като се осигуряват на макс. ос. доход. Извън основната си дейност,ООД е сключило дог. по някаква програма за 6 месеца за прегледи- всеки по 3 часа на ден ,т. е ще работят 8ч +още 4ч.Как да оформя възнаграждението  и часовете по тази програма?
СОЛ собственик на ЕООД осигуряван на ТД в друга фирма на 3400 не подава  Д6 /код 13 за личния труд в ЕООДто ,а само по чл50?  Колона 5 с на обр.2004 с дохода от личен труд? Нали така?
Моля уточнете какво визирате като "ДОКЛАД", не го открих в указанието което прочетох или не съм намерила точното указание
Благодаря за споделеното мнение. Ще го оставя така и ще пиша ако даде грешки в отчета на НСИ. Може още някой да е разпределил авансово дивидент и да обмени опит.
Пре3 12м 2022 е направено авансово разпределение на дивидент .Осчетоводен
директно по дебита на сметка Печалби и загуби от текущата година (123). Тази година в баланса на ГОД в НСИ има дори отделен ред (05601) за авансово разпределена текуща печалба. Общият финансов резултат в баланса и ОПР ми се  различават със сумата на дивидента .Това така ли трябва да е или аз нещо греша.
Дайте съвет,имам лекари на ГД ,на които здр.каса сега доплати суми за 1,2,3,4/2022.Как да им ги изплатя, трябва ли да коригирам Д1 и Д6 за минал период ,изобщо как да ги декларирам
Същото мисля че е и за ДУК чл 3 ал 3 т 2.от ЗДДС,но когато не се чувствам уверена в тълкуването предпочитам да чуя мнението на хора с повече опит
Доходи по ДУК /сключен по ЗЗД/ включват ли се към оборота за регистрация по ДДС. Лицето има и други доходи.

Самоосигуряващ с личен труд при надхвърляне на 50 000лв подлежи ли на регистрация по ДДС/лицето е лекар и личният труд е медицински прегледи/. Той попада ли в хипотезата на чл. 39 т. 8 от ЗДДС, т.е. да не се регистрира както лекарите на ГД.
Фирмата през 2020г за първи път надхвърля нетни приходи от продажби 300 000.
Ще ми търси ли авансови вноски в ГДД за 2020.
 Някой подавал ли е с ел.подпис ОКД5 на малкия процент с по-стара дата -повече от 7дни /от миналия месец/
Когато договора е граждански Д1 е с код 14 . СОЛ е деклариран към другата фирма и за да е СОЛ с личен труд в тази трябва да се прекрати в старата и да се подаде в НАП като СОЛ в новата.Тъй като този труд ще е само за 2месеца няма смисъл от тези упражнения. Единствената възможност е ГД и код 14. Правилно ли разсъждавам?
Може ли да е просто Решение на едноличния собственик на капитала , че ще упражнява личен труд във фирмата срещу...лв . В тези решения описва ли се точно какво ще прави.
Ако е СОЛ с личен труд има ли работно време, изобщо какъв трябва да е този договор? В Д1 е с код 12 ?