Въпросът е в новата фирма да е СОЛ с личен труд или ГД. Трудът е инцидентен само за 2 месеца Кой му подписва договора,управителя по ДУК?
Лицето има 2бр  ЕООД.   В едното е самоосиг. а в другото има друг управител по ДУК. В същото време работи на ТД при друг работодател. Този месец се налага да работи в ЕООД-то където си има назначен управител. Сумите от двете ще надхвърлят 3000лв и няма да се самоосигурява .Въпросът е на какъв договор да е в собственото му ЕООД.
Както знаете на болниците изплащат  на персонала по 1000лв чисто, но от Мин.на здравеопозването им превеждат 1537 за човек /което включва и осиг. за сметка на лицето и на работодателя, така че да няма ощетени и служителя да получи чисто 1000лв. Аз мисля че за ОПЛ и среден персонал  трябва да е същото : да се начисли 360лв -57,53 лв осиг. работодател и остатъка 302,47 лв като допълнително възнаграждение на лицето. От тези ще се приспаднат лични осигуровки и ще им остане чисто от 234,71лв  За ОПЛ всичко е индивидуално-те може да са ЕТ, самоосигуряващи или на ТД. А за 2021г къде е описано за тези пари-моля за малко инфо?
Изплатена сума по ГД за м.12.2020  на 29.12.2020 .Осигуровките внесени също на 29.12.2020. Може ли да се подаде Д1 и Д6 веднага  и каква да е датата в кл.18 на Д6.
ТЗ:  ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИЧНИ ВНОСКИ
Чл. 134. (1) По решение на общото събрание за покриване на загуби и при временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да направят допълнителни парични вноски за определен срок. Допълнителните вноски са съразмерни на дяловете в капитала, ако не е предвидено друго
    Добре ,приемаме че има протокол по чл 134 от ТЗ от 2007г. /то е ЕООД/
Нямам никакви док., но това не е проблем, каквото трябва да се оформи със задна дата. Тези дадени средства през 2006 и 2007г , са стояли в 499 и 2014г са прехвърлени в 102.Обаче не са декларирани като заем в далечната 2011,когато възникна като задължение да се обявят от физ. лице в декл. по чл. 50. Минали са 9г, може би това вече е с изтекла давност. Дайте съвет как безболезнено да ги махна от с/ка 102 и да почна да ги връщам на собственика, още повече че имам 1/5 от сумата на  като наличност в банката. Може ли да се топят постепенно като скрито разпределение на печалбата?
Да , за мен това си е приход от дейността и направо го осчетоводявам като дейност.
В ОВ заварих в с/ка 102 Доп.капитал 200 000. Това са средства на собственика /от личен кредит-има док. от банката/ за закупуване на помещение/склад/ за фирмата.До 2013 са били в ОВ като средства на собственик 499, а в 2013г за прехвърлени в 102.Дивиденти са давани всяка година , но те са малко защото приходите са колкото амортизацията .Сега има налични пари в сметката,но как да стопя сумата в 102. Може ли със скрито разпределение и плащане на данък дивидент?
Да по чл73 ал 1 я направих само за тях. Отделно пуснах справка по чл.73 ал 1 за всички ГД/изтеглена от микроинвест/. Така подадените справки от фирмата станаха общо 5
Някой правил ли го е и дали е грешно? Подадох справка чл 73ал 6 /изтеглена от микроинвест/ за служителите. После подадох 2ра справка само за управителя защото при него доходите са и за 12,2019/изтеглена от микроинвест/. 3та справка за управителя и другите съдружници за дивидентите, а за единия и доход от наем/от програмата на НАП/
Ако за 12,2019  са начислени и осчетоводени с дата 31.12.2019 но изплатени 15,01,2020 включват ли се ? Според мен не.
Във връзка с един проект трябва да си изясня някои връзки по ЗМСП .
фирма ХХ  ЕООД  100% собственост на физ.лице А/няма персонал/
фирма УУ  ЕООД  100% собственост на физ.лице А /8 служители/
фирма ZZ  ООД  50.4 % собственост на физ.лице А/9  служители
От това което изчетох не образуват група , но са свързани и НЕ са партньори .За да се определи вида предприятие се сумират данните и предприятието УУ се определя като малко ,защото общо персонала надхвърля 10.Активите и оборота отговарят на критериите за микро  Как мислите?
 А ако притежава 1% от дяловете може ли да е СОЛ с личен труд във фирмата.
Тънкият момент в случая е 1 дял, Някъде пишеше над 5 дяла.
Самоосигуряващ в ЕООД .  Работи и на ТД в ООД, където е съдружник с  1 дял Може ли да се прекрати ТД и да е  самоосигуряващ   само в ООД  с личен труд. Срокът в случая за обявяване на самоосиг. пак ли е 31.01.2020 или може по всяко време на годината да се прекрати ТД и да се обяви като самоосигуряващ в ООД ,а да прекрати в ЕООД.
Благодаря на всички отзовали се по темата и ако ви хрумне още нещо пишете.
Да ,във всеки медицински софтуер /Данина,Нисет,Контракс и др./ , с който работят в доболничната помощ-ОПЛ, специалисти, мед. центрове има тази опция за издаване на фактури  и кредитни към НЗОК. Другите си ги пишем от кочан с касов бон.Не са регистрирани по ДДС, защото здравните услуги са освободени. ВЪПРОСЪТ МИ Е -трябва ли да се регистрира това ОЛЕКОТЕНО СУПТО и до кога..
 Ама много съм зле с това СУПТО. Моля  нека се включи и някой занимаващ се с ОПЛ, лекари специалисти  или медицински центрове. Всички те работят със софтуер за описване на прегледите/нашите работят с Контракс/. Фактурите ги получават от Здравна каса по електронен път, слагат им № и ги пращат пак в Здравна каса.  В софтуера им освен медицинска документация  има опция за писане на фактури/ празна бланка ф-ра за попълване, но задава пореден №/ и сме писали на физически лица- за прегледи или медицински или фирми за профилактични прегледи. Едни плащат на каса ,други по банков път. Този софтуер СУПТО ли е и трябва ли да се декларира в НАП.
Данък личен труд в Д6 за месеца е с код 8 ?