Здравейте! Знаете ли къде е регламентирано как се смята заплата за един ден? За мен е ясно, че се взема като база брутната заплата и се разделя на броя на работните дни за месеца, но понеже служител спори с мен, че за база трябва да взема нетото, а не брутото, бих искала да стъпя на законова постановка и да му я изпратя. Благодаря предварително!
Здравейте, колеги! При покупка на стока от Amazon,de получаваме фактура с 20 % начислено ДДС и посочен български ДДС номер на Амазон. Значи ли това, че може да ползваме данъчен кредит по тази фактура все едно е българска? Друг път се самооблагахме, но сега мисля, че е различно.
Този праг от 700лв. е само за данъчни цели. Ако ви е малък, може да си сложите по-голям за счетоводни цели. Просто в края на годината ще имате временни разлики и отсрочени данъци, но това не е проблем.
И аз имам този проблем в БН, но като им казах, че искаме да плащаме на 22.12 ми изпратиха някаква временна версия да си инсталирам и всичко се оправи.
Защо е нужно да търсите служебни бележки от служителя? Те вече не са задължителни. С подаването на справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, информацията от всеки работодател се налива в ГДД по чл. 50 на служителя. Не е нужно последния работодател да обобщава цялата година.
Аз бих взела следните статии:

Начисляване на фактурата:
Дт 609 Разходи за автомобил 50/50
Кт 401 - 120 лв.

Начисляване на данъка - 60*3%

Дт 606 Разходи за данъци - 1,8 лв.
Кт 459 Други разчети с бюджета

Кое е по-изгодно като облагане - паричен бонус или гифт карта, която отговаря на всички изисквания на социален разход?
Според мен плюса при бонуса е, че данъка се смята върху данъчна основа след приспадане на осигуровките, а минуса е, че се дължи до 25-то число на месеца следващ месеца на изплащане на заплатата.
Относно социалния разход, плюса е, че се дължи до 30.06 на следващата година; минуса е, че данъка се начислява върху брутната сума, без да се приспадат осигуровки.
Правилно ли разсъждавам? БлагоДаря на всички, които ще се включат!
При фирма, прилагаща СОРВ, може ли да ми кажете как ще се изчисли допълнителното възнаграждение за нощен труд при смяна от 16:00 до 1:00, в която има  3 часа нощен труд. Доколкото разбирам, тя не е нощна и не би следвал да се преобразуват нощните часове с коефициент 1,143. Тоест би следвало само да добавя към заплатата на лицето по 1,07 лв. (710*0,15/100) за всеки час нощен труд и не е нужно да преобразувам нощните часове в дневни?
Не трябва ли на която дата свършва промяната, от тази дата да започва новата, напр.:
01.01.2020-21.09.2021г.   610 лв
и от 21.09.2021-01.04.2022 . 650 лв
01.04.2022-12.10.2022 - 710 лв.
Би трябвало сумата да се гросира и да мине през фишовете на лицата, за да се обложи с данък и осигуровки.
Въпроса е проблем ли е, че се генерират Д1 и Д6 през ЕИК-то на фирмата при положение, че като се влезе с ПИК по самоосигуряващото се лице всичко излиза точно.
Самоосигуряващо се лице като свободна професия се обърна към нас с молба да му подаваме Д1 и Д6. Тъй като ние сме фирма където имаме назначени лица на трудов договор, се чудех може ли да създадем във въпросната фирма и самоосигуряващото се лице. Знам, че практиката е това да се случва за управители и съдружници, полагащи личен труд, но все пак се питам дали би било проблем това, при положение че осигуровките му си постъпват по неговото ЕГН? В противен случай ще трябва да го създадем като отделна фирма в нашия софтуер.
Ако приемем, че основанието възниква през мес. 11, предхождащия месец е 10... според мен. Тоест, БрРЗ за мес. 10. Но нека по-знаещите кажат :)

Чудежа е как се калкулира брутото за м. 10 и как за м. 11?
За мен основанието за начисляване на обезщетението възниква на датата, на която съм получила молба от служителя за изплащане на същото. Въпроса ми беше кой от двата варианта на калкулация е правилният?
Напуснал служител трябва да получи обезщетение за периода 10.10-09.11.2021г. Успявам да измисля два подхода. Кой според вас е правилният?

- Брутното обезщетение за м. 10 изчислявам: Брутна заплата за м.10/ всичко работни дни за периода на обезщетението 22*15 работни дни за м. 10
- Брутното обезщетение за м. 11 изчислявам: Брутна заплата за м.10/ всичко работни дни за периода на обезщетението 22*7 работни дни за м. 11

Или

- Брутното обезщетение за м. 10 изчислявам: Брутна заплата за м.10/работни дни за м. 10 - 21*15
- Брутното обезщетение за м. 11 изчислявам: Брутна заплата за м.10/работни дни за м. 11 - 22*7
Питам и сама си отговарям   :wink1:

Самоосигуряващите се лица, които са заявили осигуряване за фонд „Пенсии“ и за фонд “Общо заболяване и майчинство” и са осигурени по трудово правоотношение върху максималния месечен осигурителен доход, подават месечни данни в качеството си на самоосигуряващи се лица с попълнен код 12 в т. 12 „Вид осигурен“. Дните в осигуряване през месеца се попълват в т.16.4 „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж“.
Доста странно, че коментара на Експертис се различава от наредбата. От коментара разбирам, че Д1 не се подава, а от Н-13, че ако има ОЗМ се подава.

Знаете ли дали има някакви особености при подаване на Д1 в този случай?
Щом продължава дейността, за която е регистриран като СОЛ, не подадете  ОКД5. Д1 като СОЛ се подава, ако е СОЛ с ОЗМ (проверете дали няма промяна в наредбата)

Предполагам, че този текст визирате от Н-13:

(8) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 от КСО, се подават
декларации образец № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са
внесени върху максималния месечен осигурителен доход.
(9) Алинея 8 не се прилага за лицата, които са осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от КСО
за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са:
1. получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец или;
2. самоосигуряващи се лица, упражняващи трудова дейност, след 31 декември 2015 г. и са
избрали да се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.
Намерих хубав коментар по темата, където се казва, че от 2016 г. не се подава Д1, ако има ТД на максимума.
https://zakonnik.bg/document/view/qanda/152272/288460
Самоосигуряващо се лице започва работа по трудов договор на максималния осигуритеен доход. Трябва ли да подаваме декларация ОКД 5 за спиране на осигуряването като СОЛ при положение, че лицето продължава да извършва дйността, за която се е самоосигурявало (собственик на действаща фирма)? Също така подаването на Д1 като СОЛ спира, нали? Благодаря ви!