Регулиране на минималните трудови възнаграждения и обезщетения
Чл. 244. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Министерският съвет определя:
1. минималната работна заплата за страната;
2. видовете и минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения и на обезщетенията по трудовото правоотношение, доколкото не са определени с този кодекс.


Държавата установява минимални размери на
1. основното ТВ
2. ДТВ

МРЗ е основното трудово възнаграждение.

Двама работници, ако са на една и съща длъжност, не могат да получават различно основно трудово възнаграждение.

ДТВ се изчисляват повечето на база основното ТВ.

Те са за нещо допълнително.

Може да нямаш ДТВ и тогава получаваш поне МРЗ, ако си на пълно РВ за длъжността.
За да възникне задължение за осигуряване трябва да е 1. рег. ЗП 2. да упражнява трудова дейност като ЗП.

Двете трябва да са налице заедно.
не разбрах-данни за детето в  прил 9 -кога се пишат-с втория болничен или  при третия болничен?

И в двата случая, макар на втория болничен майката да има право, дори детето да не е живо.
Здравейте, аз искам да попитам, при така изчислената продължителност на работното време 13 часа не е ли нарушение? Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа

Не, не е нарушение.

Ако няма почивка за хранене, а само време за хранене, нощната смяна е 13 ч. и 08 минути.

Става дума аз изчисляване, а не за реално отработване.
Забранено е да заложите смяна над 12ч., а не да я изчислите правилно по закон.
 Намерих го

ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ   8/2013  гр. София, 14 ноември 2014 год.
Диспозитив:


Р   Е   Ш   И   :
 
 
1.При непрекъсваем производствен процес /смени, дежурства/ нормативно определеното време за хранене се включва в работното време, ако работникът или служителят е длъжен да присъства физически на място, определено от работодателя.
 
2.Когато се изчислява извънредният труд при тримесечно сумирано отчитане на работното време, ако в съответния тримесечен период работникът или служителят е ползвал отпуск, независимо от продължителността и вида му, тримесечната норма се редуцира съответно на реално отработените дни.
 
 

http://www.vks.bg/Dela/2013-08-ОСГК-Тълкувателно_решение.pdf
Щом държите на становищата на МТСП, на които аз не държа.
ПИСМО ИЗХ. № 92-666 ОТ 29.09.2008 Г. НА МТСП ОТНОСНО: РАБОТОДАТЕЛЯТ ЗАПЛАЩА ДОБАВКА КЪМ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ЗА ОТПУСКА, КОГАТО РАБОТНИКЪТ ИЛИ СЛУЖИТЕЛЯТ КЪМ ИЛИ СЛЕД ДАТАТА, ОТ КОЯТО СА УВЕЛИЧЕНИ ЗАПЛАТИТЕ, ПОЛЗВА ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Съгласно чл. 177 от КТ за времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Разпоредбата на чл. 21, ал. 2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ) се прилага, когато работникът или служителят към или след датата, от която са увеличени заплатите, ползва платен годишен отпуск. Посочената разпоредба предвижда, че когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя, от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Смисълът на цитираната разпоредба е да "компенсира" работниците и служителите, които поради факта на ползване на платен годишен отпуск не получават увеличената си работна заплата, която биха получили ако не ползваха отпуск. С оглед на това, когато базата за изчисляване на възнаграждението за времето на платен годишен отпуск е месец, предхождащ ползването на отпуска, а работните заплати са увеличени в месец, който не е база за изчисляване и през който се ползва платен годишен отпуск, то се заплаща добавка.

В конкретния случай, базата за изчисляване на възнаграждението на служител, който ползва отпуск през януари 2008 г., е декември 2007 г. (през който има най-малко 10 отработени дни). Тъй като работната заплата е увеличена, считано от 01.01.2008 г., то увеличението не се е отразило в базата. Посочената хипотеза отговаря на изискванията на чл. 21, ал. 2 НСОРЗ, т.е. съществува правно основание за заплащане на добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

и хрумката на втората алинея:

"Тази разпоредба въвежда едно ново правило при прилагането на чл.177 от Кодекса на труда относно заплащането на платения отпуск. В разпоредбата на чл.177 КТ се определя реда за изчисляване на възнаграждението, което се изплаща на работника или служителя по време на платен отпуск. Това възнаграждение се изчислява на базата на полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. На практика, ако работникът или служителят е в платен отпуск по време или непосредствено след увеличение на трудовото възнаграждение и ако през съответният месец не е отработил поне 10 дни, то предприетото увеличение на възнаграждението влиза в сила и се изплаща едва за месеца, в който този работник или служител отработи предвидените в чл.177 от КТ минимум 10 дни. Конкретният повод, който провокира правителството да направи изменение в тази уредба бе осъщественото от 1 юли 2007г. увеличение на работните заплати в бюджетната сфера. Заетите в структурата на Министерство на образованието обичайно ползват платения си годишен отпуск в летните месеци. Така за една голяма част работещи в бюджетната сфера увеличението на трудовото възнаграждение от юли 2007 не можеше да се приложи към базата за изчисляване на възнаграждението за отпуск по правилата на чл.177 КТ. С новата разпоредба на чл.21 ал.2 НСОРЗ, МС реши, че в подобни случаи, на работника или служителя се изплаща добавка, която отразява осъщественото с нормативен акт на МС, колективен трудов договор или акт на работодателя увеличение. "
Не прочетохте ли, че в примера, няма написано да е увеличена заплатата.

Отделно трябва да се съобразявате и с МРЗ. Има тълкувателно решение по темата. Не можете нито ПГО нито пък друго обезщетение, което е възникнало през 2018 г., да изчислите на база под 510 лв., при пълно РВ за длъжността.

Питащата, ако желаете, може да споделите конкретни суми на заплата и конкретни дати на връщане, за да ви кажем каква сума имате право да получите.
Не можахте ли да разберете, че ако базов месец е 2015 г., когато заплатата й е била напр. 500 лв, а от 01.01.2018 г. е 750 лв, трябва да и изчислите отпуската на база базовия месец, на основание чл.177, ал.1 КТ и да й изплатите добавка до 750 лв., на база чл.21, ал.2  от НСОРЗ.

От кога приеха наредбата. Трябва ли да минат 100 години, за да може едно ТРЗ да научи нормите, които следва да прилага, дори и да са най-нескопосано формулирани.

Работникът или служителят си получава заплатата, независимо дали е в ПГО или е на работа
Така е, дори има изрично становище на ВиШото съд при какви условия - погледнете го!

Тълкувателно решение на ОСГК ВКС или решение на ВКС да търся по темата?
И аз искам да попитам нещо за почивките за хранене при сирв.Те влизат ли в работното време  пазач ?

Почивката за хранене не влиза в работното време,  времето за хранене влиза. Правете разлика между двете.
За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Така че ако имате актуализация на заплатата през м.януари, то ще трябва да използвате платения си годишен отпуск най-рано през февруари (и да сте отработили най-малко 10 дни през януари), за да се изчисли размерът на обезщетението на база на повишеното януарско възнаграждение.

За справка чл.21 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата и  чл.177 от Кодекса на труда.

Това не е вярно. За справка именно чл.21, ал.2 НСОРЗ. За времето на ПГО, не може да получи по-ниско възнаграждение от новата заплата. Просто ще я получи чрез добавката по чл.21, ал. 2
Да, Алекс, "разплетохме чорапа".
Точно, както написах по-горе - да се зададе въпрос на МТСП, който става ясно, че е зададен и че е отговорено.
При тия обстоятелства колежката очевидно ще трябва да заплати като обезщетение само 2 БРЗ.
Като се намерят приложени практики е по-лесно.   :good:

А защо?
Практиката не е закон. Достатъчно е да тълкувате понятието ТС в нормата на чл. 222,3 от КТ
Здравейте, имам следния казус: лице с ТЕЛК над 50%, който е изтекъл през м. 05.2017г. и не е подновен. Годишната данъчна основа е в размер на 9352.63, а авансово удържания данък е 605.3лв.  Правилно ли е да се посочи данъчно облекчение в размер на 7920лв или трябва да е 5мес.*660лв? При 7920  получавам 462лв за възстановяване
ЗДДФЛ е ясен.
Това е проблем на работодателя. Ще плаща лихви, а може и съдебни разноски, ако не намери лице да му помогне да определи дали правото е възникнало и кога.
Може да заложите 167 или 166

Нощната ви смяна е 13 ч и 08 мин


6 д *12 ч + 6 н *13,14 ч са 150,84 ч
остават 17,16ч

което е по още една дневна или нощна смяна

В първи и последен ден на месеца ще делите ли/
Можете да го освободите по взаимно съгласие по негово желание или с негово предизвестие, примерно.
А за обезщетението ви трябва копие от пенсионното решение.
Защо?
Ако иска може да не се пенсионира. По вашата логика няма да получи обезщетение.
Извинете грешката е моя.

Възникнали са две права на обезщетение - при прекратяването по чл.325, ал.1, т.1 от КТ и после ще възникнат при прекратяването по чл.325, ал.1, т.4 от КТ.

Първото обаче не е упражнено.

Нали има промяна от 01.01.2018 г., ама то е пак, ако си упражнил правото, а пък тя умишлено не го е упражнила първото.
Значи няма да е минимално.