Здравейте,
Моля за помощ, как е правилно  да коригирам Д1 и Д6 на СОЛ. При подаване на Д1 без личен труд за 4 месеца назад, мога ли сега да пусна Д1 с код корекция с начисления личен труд и само една Д6, с данъка, в месеца в който е платен или щом е помесечно личен труд трябва и Д6 по месечно да е.
И още едно питане, мога ли да начислявам личен труд помесечно и едва когато дружеството получи средства по договор с клиент, да се плати труда и подаде тогава и Д6, което ще е след около 4-5 месеца.
Прехвърлиха ми дружество, в което сол-а е работил, но не знам защо не са му пуснали личен труд навреме и сега в януари са му подадени 12 броя Д1 с код корекция за 2018 и една Д6 с данъка, който са му изплатили в декември и се запитах дали е ок така.
Благодаря!
Благодаря много на всички включили се! Намерих и приложение в сайта на КиК, което потвърди и моето мнение, че е не се дължи нищо по запора в момента. А и другото, което намерих е, че пенсия за инвалидност е изцяло несеквестируема, само пенсията по стаж и възраст е.
Лицето няма семейство и деца, запора е бързи кредити. А относно пенсията, сега получих отговор от самия него, че все още чака решение и не получава пенсия. Брутото е колкото основното възнаграждение, понеже няма още година във фирмата и няма начислен клас просужено време.
Здравейте,

Получих запорно съобщение на едно лице по трудов договор. Лицето е на 8 часа, има телк с 85% и работи като треньор. В телка не пише, че е без право на работа, та затова го назначихме, Та първото ми питане е ако МОД-а за треньор е 580 лева, ние си му изчисляваме осигуровките върху 580 лева, може ли основното възнаграждение да е на 560 МРЗ? Ще имаме ли проблем в този случай.
И второто питане е ако възнаграждението е върху 560 лева, лицето ако получава пенсия по ТЕЛК, тя влиза ли в изчислението по запора или не. И ако не влиза то нетното ще е под МРЗ и няма да се плаща по конкретния запор. Правилно ли е, моля да ме коригирате, ако греша.
Благодаря!
Толкова огромна ли е разликата в данъка? Няма ли как да се избегне това поредно подаване?
Разликата е 1 лев и малко, но проблема е, че Д1 е грешна, защото основното възнаграждение е по малко. затова трябва да го коригирам.
А срока само за данъка беше до 25.01. ако не се лъжа?
А когато е в увеличение пак ли няма да ми е приеме системата на НАП?
Промяна в осигуровките нямам, само в данъка ще имам. А ситуацията е за м.11, като Д1 редовна и Д6 са подадени в 12.2018
Разкажете по-подробно.
Не знам на колежката какъв е случая, но моя е следния. В 11 на едно лице е подадена Д1 коригираща защото основното възнаграждение е било грешно. По ниско от МРЗ. Осигуровките са си платени на мин.праг за длъжността. Подадох коригираща Д1 и редовна Д6 за да се коригира основното възнаграждение. Сега разглеждайки забелязах, че програмата не е преизчислила отпуска, трябвало е ръчно да го направя, съответно трябва да залича корекцията и да подам верни данни.
И аз имам подобен проблем със заличаване, и четох в друга тема, че се подава Д1 заличваща и Д6 коригираща само със сумите на лицето. Подадох ги така и ми ги отхвърли поради разлика в Д6 -ДОО, ДЗПО и ЗО.
Не знам как се е получило при другите колеги.
Имам отказ на така подадените - Д1 с код корекция и едновременно Д6 код-5 с код корекция само с увеличението. т.е. редовната за ноември си е подадена до 25.12, и сега искам да увелича осигуровките, срока за корекция е до края на януари, но ми ги отхвърля. Явно някъде греша. Помагайте  :noexpression:
Само с разликата /увеличението /, не с цялата /вярната/ сума
Благодаря за съдействието!
В Д6 давате само увеличението. Всички променени Д1 с код 'корекция'.
По давате ги едновременно. Системата си сравнява вече подадените Д1 и Д6 с корекциите и увеличението в Д6
Благодаря много, получи се :smile1:
Когато се подава Д6 с код корекция в посока увеличение, само с разликата до увеличението ли се подава или с цялата сума на осигуровките.
Здравейте,

За част от служителите двама се налага да подам коригиращи Д1 и Д6 с код 5, подадох ги поотделно, тоест не дадох отметката и ми ги върна, защото не са подадени едновременно.
Какъв е реда за подаване на Данни Д1 и Д6, когато трябва да коригирате вече подадени Д1 и Д6, Д6 с код 5 ще е в увеличение и се отнасят за декември 2018. Ако ги подам едновременно няма да е спазено условието за равенство на осигуровките?
Остатъкът след прихващането е над 10000 и така или иначе трябва да се плати по банков път. Какво тогава се притеснявате на за Закона за плащанията в брой?

Дали самото прихващане е възможно -  не мисля, че има ограничения. Освен ако страните по договорите нямат нещо против.
И да не забравите, че лихвата е доход на ФЛ и за нея се дължи данък
Да моите притеснения бяха относно прихващанията, но вече мисля, че не е проблем щом ще има и протокол за прихващане. Иначе всичко се плаща по банка, а в случая заема е даден от фирмата на собственика, няма да има доход на ФЛ и съответно данък.
Здравейте, колеги,

Изчитайки закона за ограниченията за плащане в брой, бих искал да се посъветвам и с вас. ЕООД предоставя заем на собственика си в размер на 30 000 лева, сега след като приключа годината и след решение за изплащане на дивидент в размер на 70 000 лева, удържам данък дивидент, нали може да прихвана това задължение от 30 000 лева + лихвите и да изплатя на собственика останалата част от дивидента.
За мен лично може, но след 12 часа работа вече се съмнявам във всичко.
Благодаря, така ще направя и дано няма последствия.
Не, не е прекратен, на 02.02 изтича и тогава трябва да се прекрати.
Реално Д1 е подавана вярно, само основанието в уведомлението е грешно. Но как да постъпя не знам, дали да остане така или да предприема някакви действия и какви.
Това разбрах. :smile1:
Питах обаче колко лева постъпват в НАП.
Извинявайте, не съм ви разбрал. В НАП по справка за платени задължения постъпват 4000 лева.
Здравейте,
Проверявайки трудовите договори, се натъкнах на един, който е срочен, но в същото време е и втори трудов за лицето. В системата на НАП е с код 02 - срочен, чета разни материали, според които трябва да е бил подаден с код за втори трудов договор 11.
Моля за мнение, как е правилно да бъде и ако е грешно подаден, как мога да го коригирам, понеже вече са минали 11 месеца.
Благодаря предварително!
Извън въпроса Ви за курсовите разлики...
Каква сума е дължимата и каква постъпилата по сметката на НАП?
Дължима е 4000 лева, толкова е наредена, излиза от банката 2052.97 евро.