Здравейте имам следното питане при служител назначен само в програмата ТРЗ без файла да бъде изпратен към НАП , при присъствието във ведомостта и деклариране на данните в д1 и д 6 каква корекция следва да извършва там? Д1 заличаване а, Д6 КОРЕКЦИЯ С НАМАЛЕНИЕ?И при заличаване на д1, какви данни да попълня в д 6 , за да се приеме ?

Изтрийте всички данни за лицето от ТРЗ програмата и формирайте отнова файловете за Д1 и Д6 и ги подайте в този вид.
От НОИ - "... До 10-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. ..."
Ако след СОЛ е достигнал 3400 не се осигурява по ГД
ТД, ЕООД, ГД - КСО чл.6 ал.11
Здравейте,

Правя корекция на Д1 за м.04.2022г. за две ЕГН-та. Не е необходимо подаване на Д6, поради факта, че няма разлика в сумите по фондовете. т.е. няма увеличение, няма намаление. Подавам в НАП Д1, отбелязвам без Д6, но записа е отхвърлен.
Корекцията се налага поради надхвърлен максимален осигурителен доход за м.04.2022г. на едното ЕГН.
Моля, за съвет. Как да направя корекцията, без да искам предписания.
Как е приета Д1 със по-голяма сума от МОД?
Няма да е необходимо според мен. Нали осигурителния доход е на разположение като информация за НОИ, поне аз не знам да е искано .
Всъщност дали е изплатено въззнаграждението не е от значение, а само начисленото възнаграждение от осигурителя.
Да до предходната дата ,останалите срокове - за изплатено възнаграждение и за подадени Д1си ги следят от НОИ, при това периода на изчисляване на пенсията е "дълъг" и има достатъчно време да настъпят сроковете  които посочвате.
Така е записано, но от практиката е сигурно, че ще поискат по двата трудови договора УП-3 до датата на подаване на заявлението за пенсиониране / т.е. до предходната дата /, така че ще трябва да ги изготвите.
Датата е 25-то число на месеца, следващ месеца на полагане на труда.
Здравейте,
от коя година отпада попълването на осигурителна книжка.От 01.01.2015 или от 01.01.2016 г.
От 01.01.2016г.

Аз бих направил следното:
  • Моментална регистрация за целта на обезщетението. За да се задвижи процеса. При опит да ме "подбутнат да направя това/онова" (вече обсъденото по-назад в темата), възразявам с аргумента че правото ми на "обезщетение от работодателя" е мое право, но не и задължение, мога да го упражня или да не го.
  • След изтичането на месец 09-2022 подавам заявка за обезщетението по чл.222(1) от КТ, за да задвижа и този процес и да се доближа максимално до това си право И предвид по-голямата сума. Естествено ако стане, уведомявам НОИ, за да си направят там спирането/пускането, това си е тяхна работа.
Цел на всичко това: съкращавам максимално срока, в който да получа пари от "сериозната и отговорна фирма", едновременно с това и бюрократичните срокове на държавата.
[/quote]
И аз бих направила така.
(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст с РКС № 5 от 2000 г. - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
...
6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.
Ако собственика даде на платеца на дохода  декларация, че е самоосигуряващ се платеца може да не му удържа данък доход.
Правят се удръжки и за осигуряване и данък- КСО чл.4, ал.3, т.6
"Нещо се обърках,...... защо в дневник за покупки на издателя ..... анулираните със знак " -" в дневник за продажби и с коригираните номера .... пак в продажби със знак + "
[/quote]
Това се отнася само за мартенските фактури които анулирате, тъй като за тях отразявате анулирането  не в периода за които са издадени и ако не ги включите в дневник покупки ще се задължите повторно с ДДС-то по тях.
Извинявайте, но на какво основание му се удържа данък след като ТЕЛК служителите ползват облекчения именно в този данък / дод /?
 Облекчението за месеца е 660 лв от месечната данъчна основа.
Тази част от облагаемата сума ,която е над 660 лв се облага месечно.
Например ако брутото е 1000 лв., от тях 340 лв се облагат с 10%.

Скрит текст :
Облага се , то е част от месечната данъчна основа.
Последен ден в осигуряването се попълва в точка 15 в декларация 1, а не последния работен ден.
Щом трудовия договор е прекратен с уведомление по чл.62 ал.5  и там пише считано от 05.05.2021 г., следователно последен ден в декл. 1 е 04.05.2021 г..
:ok: