"След като доставката трябва да се включи в стойноста на материалите, то правилно ли е предявена рекламацията, защото не мисля така. Остава и въпроса защо приемането на рекламацита е записано в отделна точка. Важно е да се изчисли единичната цена на материал А за следващите точки от задачата.
Благодаря предварително!"

Вие собственото си решение ли оспорвате?

Като искате да си го следите, дали е наличен може задбалансово да си го водите .
Цените за клиентите не се променят. Помощта е за заведенията.
Ако и НАП така тълкуват може.
Рисковано ми се струва при евентуална проверрка.
Но клиентите са платили повече за консумация, на тях няма как да се върне.
Имам майка, която роди на  29.02.2020. Сега трябва да попълни декларация по чл .53, съответно и заявление за отпуск. Стана ми чудно отпускът до коя дата трябва да го пусна. Предполагам, че до 01.03.2022 включително, но не знам дали няма някое указание за такива случаи. Не успях да намеря.
ДОПК
чл.22...(3) Срокът, който се брои по години, изтича на същото число и в същия месец на съответната година, а когато такова число няма - в края на съответния месец....
Отпуск до 28.02.2021г.
"...И тъй като не сме я подали, като няма как да се подаде преди 25.01..."
Срока за подаване е точно до  25-ти януари , а не след това.
В месец и за Обр.1 и за Обр.6 се пише месеца, за който се отнасят данните, разбирайте - месеца в в който е положен труда.
Според мен, както е предвидено в КТ  правото има работодателя да определи съответните длъжности, които да се включат в списъка, съобразено с отговорностите които имат .
Ако за същите длъжности, но при друга продължителност на работния ден се предвижда ненормирано работно време, то не би трябвало да има разлика.
Описано е подробно в чл.139а от КТ. Има изискване длъжността да е включена в Списък на работодателя и да не се нарушава 12 часовата междудневна почивка.
Друго не е посочено.
Вижте си за реда на Икономическата дейност и групата професии за този служител / колонката/, какъв е МОД. Може да сте дали неверен код на точки 12.1 или 12.2 или 12.3.
 Зависи  да сте осигурен само за пенсия, без болнични, т.е. на ниския процент.
"Тази декалрация подадох миналата година я подадох. "
До 25-ти февруари имате възможност да подадете Декларацията обр.1 за цялата 2021-ва година еднократно, без да подавате всеки месец.
На в - с  1. - ще имате право на парично обезщетение в размер 50 на сто .
в - с 2. - Базата е същата, в смисъл изчислява се от 18 месечен перод. За 4 - те месеца от този период на болнични се взема  доходът, от който е определено паричното обезщетение за болничния, а той нали е на същата база . В размер 80%.
в - с 3. - След навършване на 1 годинка на първото дете вече ще ползвате отпуск за бременност и раждане за 2-рото дете, така че ще имате право на 50% от обещетението за отглеждане на дете/ първото/,  тъй като няма да ползвате по-това време отпуск от същия вид/ за отглеждане на дете/.
в - с 4. - " Или няма значение дали съм на работа/болничен или съм отпуск втора година за гледане на дете- би трябвало да получа сумата от първото майчинство? " Щом е по-благоприятно ще получите по-високата сума.
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 88 от 2004 г., в сила от 15.10.2004 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) След получаване на уведомленията от работодателя ТД на НАП издава справка (приложение № 3), която съдържа списък на заверените уведомления и списък на неприетите уведомления с описание на причината за неприемането им. Справката се заверява от длъжностно лице в ТД на НАП и се връчва на представител на работодателя или се изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка, или по Интернет.
(2) Работодателят следва да поправи грешките в уведомленията, които не са приети, и да ги изпрати отново в тридневен срок от датата на връчването или получаването на справката по ал. 1.
В КСО чл.40 ал.5 не е обвързано обещетението за първите три дни с продължителността на работния ден / 8,6, 4 или 2 и т.нат. часа/, ако това имате предвид.
За 21-ви обещетението е от работодателя, нали това е първия работен ден от първите три дни с плащане от работодателя в размер на 70%.
Заличете си, за четвърто трим-е не се подава Д-я по чл.55л
Според мен вече няма какво да поправяте.
От НОИ "Въпроси и отговори"
"...Ако за първия от два болнични листове със застъпващи се периоди вече е представено в НОИ удостоверение, приложение № 9, в което е вписан броя на всички работни дни или работни часове от периода по болничния лист, съответно целия календарен период на отпуска “от ден” “до ден вкл.”, тогава за втория болничен лист в т. 9 се попълва целият период “от ден” “до ден вкл.”, вписан от лекаря/лекарите, които са издали болничния лист и броят на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват с първия болничен лист. ..."

Представя се до 10-то число на м.02
Прочела съм грешно датата на раждане като 29.01.2021г.
Извинявам се.
Изплатени са ви болнични за временна нетрудоспособност, тъй като за тях се изискват 6 м. осигурителен стаж .
А за периода от 45 дена преди раждане и след това се плаща при 12 месеца осигурителен стаж. Како ви писа marpan_64, ще ги получите при натрупване на 12 месеца осигурителен стаж.
Нали сте в Г-я повече от година , а искате тук да докажете сумиран здравоосигурителен период за да си ползвате правата в България. Консултирайте се в ЦУ на НЗОК , като не сте се завърнал окончателно каква е процедурата.