Сметки, открити в Пейсера, се декларират и отчитат пред БНБ, дори и в указанията на националната ни банка го пише.
Няма никаква времева дупка. Има извлечение с дата от 01.2023 с отразени операции за 12.2023.
Хубаво би било салдото от банковото извлечение да съвпада със салдото по сметка Разплащателна, а ако тогава я кредитираш в месец 12, а банката отразява плащането в месец януари, то няма да се равняват.
Просто кредитирате сметка Други разчети с банки, а не Разплащателна сметка в месец 12. В януари взимате обратна операция, там вече кредитирате Разплащателна сметка. Така оборотите в банковото извлечение ще се равняват на оборотите ви по сметка Разплащателна.
Да попитам само и като оборот за регистрация по чл. 100 от ЗДДС пак посочвам изпратените  поръчки през месеца  - върнатите поръчки през месеца?
Върнатите поръчки са си сторно операция, развалена сделка, не би следвало да влизат в облагаемия оборот. Но това е моето мнение.
Здравейте,

Имам изплатени дивиденти на трима съдружници за над 100 лв. общо за 2023 година, но всеки от дяловете им е под 100 лева, в такъв случай би трябвало да декларирам с код 8141, а не с код 814? Или ми е грешно тълкуването?
Здравейте, а да сте отбелязали случайно чл. 123, ал. 10 от ЗДДС? Ако не отговаряте на условията, то не се чеква.
Тези 0,02 лв. се отчитат като разчет, един вид депозит. Доколкото си спомням преди доста години, после те си ги взимаха обратно. Никакъв приход не е в такъв случай. Но не знам как е сега. Връщате ли ги?
Услугата е предоставена в м.12 и получена в м.12.Но има и едно допълнение, което сега ми се съобщава, че в м.11.23 има отново гр.д. със сума 54 х.лв.И при тази ситуация спрямо  м.12. 2023, облагаемият оборот за период 12.22 - 11.23 е 94 х.лв.
Според мен не би следвало да има проблем.
Благодаря!
Тъй като сумата ще се получава в м.12.23, м.12.22 вече е извън 12 мес. период за оборота.
Интересно е кога е предоставена, това че се плаща в декември не означава, че данъчното събитие е настъпило тогава.
Следите оборота от 01.12.2022 година до 30.11.2023 година, ако преминавате прага от 100 К. За 2024 г. прагът за регистрация (задължителна) по ЗДДС, се променя в посока увеличение.
Ако са минали през фирмената сметка осигуровките, ги декларирам, ако собственика си ги погасява чрез личната сметка, оставям клетките празни, освен за удържания данък, който така или иначе се плаща чрез дружеството.
Според мен: колони 9,10,11,12.
Д1 се подава и във второто предприятие, ако получава възнаграждение за положения труд там.
Ами лицето, отговорно за касовия апарат да се погрижи. Има инсталиран софтуер, който следва да се деинсталира.
за мен в 2023 не е, ама си мисля и сега да увеличиш ст-ста на стоките, няма да е драма
За мен това не е най-правилното, предполагам не е бюджет, затова си отчита като разход, а след това по направление.
И за подаване на месечните справки-декларации по ЗДДС, и за плащане е 16.10.2023 г. в случая.
Всичко е според възприетата методология в съответната организация. Можете да контирате документите отпред, отзад с молив, някои бланки имат и графи къде да ги запишете. Отделно може да се въведе текст, който гласи, че стоката е получена/ услугата е предоставена, като доказателство...
За мен, по правилно е да взимам картовия обменен курс при плащане с карта от сметка в евро. Сега кредитирам валутната сметка по централен курс на валутните единици, които се излели от сметката по банковото извлечение. Така или иначе ще има преоценка на валутата в края на месеца и би следвало всичко да е коректно.
Здравейте,
Къде се намират картовите валутни курсове на ОББ, бившата Кейбиси? Имам да осчетоводя плащания с карта от месец септември, а не се виждат в сайта им. Някой да сподели опит или пък от друго място откъдето да се вземат?