Я каса, я разплащателна все трябва да се е дебитирала, иначе как да се закрие този разчет?
Прехвърлете ги по с/ка 493, а кредитирайте 422 след като толкова държите да се отчитат там.  Важното е отчетите да се верни накрая.
Включена е в дневниците на клиента, съответно не можете да я анулирате по стандартния начин, обхваща друг отчетен период. Това, че не е платено не е основание за анулиране, е стига да не е проформа, но тогава пък нямаше да е бъде в дневника на ответната страна. За неплатени услуги може да се обърнете към адвокат, да заведете дело и други действия, които не са за предпочитане, особено ако сумата е малка.
Не съм се ровил обстойно в е-услугите на НАП, но не може ли по мейла на съответната ТД?
Дали трябва да оформям протокол по чл. 134 от ТЗ, ако самоосигуряващото се лице прави  месечни вноски по сметката на предприятието си за плащане на осигуровките си? ЮЛ няма нужда от парични средства. Съответно, породеният разчет се закрива с нареждане на осигуровките му. Според мен не необходимо решение на ОС, би било добре да има, ако салдото не се покрива своеверменно и остава така во веки веков. Как процедирате в такъв случай?
Мисля, че няма законово изискване за дерегистрация по ЗДДС в случая. По Ваше желание или по инициатива на НАП това е възможно.
Привет,

Може би изкуквам, но ако плащам през ноември възнаграждение на СОЛ за труд през юли, то в Д6 през декември, трябва да избера м. ноември, т.е. тогава когато е платено, а не че е начилено за 7-ми месец?
Здравейте,

Нямам много опит, но каква ще е ползата на държавата да не си иска обратно ДДС-то, което вече сте ползвали? Облагаема е.
Здравейте,

Този имот само на един човек ли е собственост? Ако не, то полученият наем се дели на всеки. ГДД се подава от лицето, което получава наема (не съм сигурен 100%). Мисля, че все пак трябва да има някакъв документ, с който се съгласявате синът Ви ще получава парите, а не Вие.
Най-общо имате: продажби минус осигурителни вноски равно на основа за облагане, умножена по 15 на сто.
ВОП е, мисля че е необходим протокол да си самоначислите данъка, включва се и двата дневника. Моля, колегите да ме коригират, ако бъркам.  :smile1:
Върнете им я, да я анулират и да ви изпратят нова.
В случая подкрепям мнението на delphine и си посипвам главата, че Ви подведох. Вие сте получател на услугата от САЩ, а съгласно чл.21, ал.2, имате място на изпълнение в България. В този ред на мисли, поподане в обхвата на чл.97а от ЗДДС. Друго щеше да е, ако Вие предоставяхте услугата, тогава МИ-то щеше да бъде в САЩ и нямаше да е необходимо да правите регистрация.
Ще Ви го деклалират до края на февруари 2021 г., а при Вас ще излезе през март в ГДД. Няма нужда от бележките за доходите, освен ако не държите на тях.
Здравейте,

Щом е в САЩ, не подлежите на регистрация по ЗДДС. Ако беше от/към ЕС тогава.
Защо да не можете... Старата фирма дава заем на новата фирма, начислявате си лихви по пазарни цени и в новата фирма си пазарувате :-)
Стига да има парички по сметките, а не само материални активи, например.  :smile1: Може и с продажба на наличните активи между свързаните дружества (което не е за препоръчване), може с разпределяне на дивиденти (с условието, ако има какво) и другите екстри по ТЗ, но за там ще трябва да се посъветва с адвокат.
Здравейте,

Можете да направите допълнителни парични вноски в новото дружествто с решение, ако разполагате със свободни налични средства.
П.П. Не регистрайте предприятия с капитал от 10 лв., за да нямате проблеми.
Преоценка на напълно амортизиран актив не съм виджал, все е било да има някаква остатъчна стойност. Търсих и в гугъл, ама нищо, ако имате материал, който да споделите, ще Ви бъда благодарен. Казусът май ще е интересен.
Имате отрицателна курсова разлика, тъй като сте дължали по-малко, но сте платили повече.
Вече веднъж Ви отговорихме.  :smile1:
С начисляване на амортизациите би следвало да намаля и балансовата стойност на дълготрайния актив. Тоест след един период от време в баланса трябва да има една гола нула. Чудя се какво може да се начисли върху нея? Предполагам, че нещо не сте разбрали или активът не е амортизиран напълно.